Miksei naisella saa olla ryppyjä?

Barbinukke. Kuva: Stock.xchng

Mitä nuorempana kurtistumisen ehkäisyn aloittaa, sitä silkoisempi tulevaisuus on edessä. Samalla saa kivasti kartutettua kehonsa kemikaalikertymää. Viis allergioista, syövästä ja hormonaalisista häiriöistä, kyllä sileä iho on sen väärti!

Kosmetiikkateollisuus suoltaa markkinoille uutuuksia toisensa perään. Mainoslauseet vilisevät tieteelliseltä kuulostavia termejä: anti-ageing, hyaluronihappo, Time Freeze, kollageenin ristisidokset, refill-teknologia, dermobiotiikka…

Jokainen uusi tuote on myös luonnollisesti ”ainutlaatuinen” ja ”innovatiivinen”, edeltäjiään parempi. Mielikuvien myynti saa kassakoneet kilahtamaan iloisesti.
 

Ennen ikinuori nähtiin narrina

Nykyään luonnolliseen vanhenemiseen suhtaudutaan kuin sairauteen, jota pitää hoitaa. Rypytkin saa käden käänteessä piiloon ruiskauttamalla täyteainetta ihon uurteisiin. Loput ajasta nahalle läträtään tyyriitä voiteita, joiden teho on vähintäänkin kiistanalainen.

Entisaikaan ikääntyvää naista, joka yritti esiintyä kauniina, pidettiin naurettavana. Myös nuoria naisia jahtaavia iäkkäitä miehiä pilkattiin raa’asti.

Nuoruuden hehkeyden sijasta ikääntyvissä ihmisissä arvostettiin iän tuomaa viisautta. Keski-ikäisten ja sitä vanhempien ulkonäölle ei esitetty vaatimuksia. Nykysuuntausta, jossa ihmiset pyrkivät pysymään mahdollisimman nuoren oloisina, olisi pidetty menneinä aikoina outona.

Taistoon sisaret

Nykynainen yrittää parikymppiseksi saakka näyttää ikäistään vanhemmalta, ja siitä eteenpäin ikäistään nuoremmalta. Väliin mahtuu lyhyt hetki, jolloin olet oikean ikäinen ja oikean ikäisen näköinen.

Jos kosmetiikan mainostajia on uskominen, silmänympärysvoide on otettava käyttöön viimeistään 30-vuotiaana. Muuten on kaikki toivo heitetty. Siis naisen toivo.

Kuinka moni mies murehtii ryppyjään? Harva. Ja miksi murehtisikaan: miesrypyt kasvattavat karismaa ja lisäävät miehekkyyttä. Naisryppy paha ryppy, miesryppy hyvä ryppy.

Onneksi aseenamme pahaa vastaan ovat voiteet, ruiskeet ja veitsi.

Nuori nainen, muista tämä: Et ole koskaan liian nuori ajattelemaan itse omilla aivoillasi. Rypyt pitää ansaita.

 
 

Lähde

Utrio, Kaari 2001: Bella Donna – kaunis nainen kautta aikojen.

 

Aiheesta lisää

Tutkittua: Miten suomalaiset suhtautuvat ryppyihinsä?

Suunvuoro: Rypyt ovat mielenkiintoisia

Kosmetiikan haitat huolettavat

 

 

kommentit

" Luonnolliseen vanhenemiseen suhtaudutaan kuin sairauteen, jota pitää hoitaa " Kuka suhtautuu ja kuka ei. Tämä ohjelma ainakin ylläolevine teksteineen vain vahvistaa suuntausta. Olisiko teologilla jotain parempaakin tekemistä ihmisten auttamiseksi, kuin tällaisen pinnallisen ohjelman vetäminen?

To, 2009-03-12 16:29

Minua oksetta koko tämä ohjelma. Ovatko koulutetut, hyvinvoinnissa elävät täyspäiset suomalaiset naiset muka niin älyttömiä, että keskittävät tällaisen määrä aikaa ja tarmoa oman napaaansa ja nahkaansa tuijottamiseen?? Naisena kiukuttaa, ällöyttää ja hävettää..

Pe, 2009-03-20 18:39

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä