Poliovirus säilyy sitkeästi hävittämisyrityksistä huolimatta

Tampereella jätevedestä löydetyn rokoteperäisen ja muuntuneen polioviruksen ei uskota johtavan tautitapauksiin. Tampereella on vajaan puolen vuoden aikana löytynyt poliovirusta kolmesta jätevesinäytteestä. Kesällä tehdyt löydökset ovat peräisin eri ihmisestä kuin talvella todettu.

Viimeisten näytteiden tutkimukset ovat kesken, mutta se tiedetään, että virus on peräisin toistakymmentä vuotta sitten saadusta elävästä rokotteesta ja pitkälle muuntunut. Todennäkösesti henkilö ei itse tiedä kantavansa virusta.

Riski rokoteperäiseen sairastumiseen on pieni, mutta virus on todettu muuntautumiskyiseksi, sanoo laboratorionjohtaja Merja Roivainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

- Vuonna 2000 ymmärrettiin ensimmäisen kerran maailmalla, että maissa, joista villi poliovirus oli hävinnyt ja joista rokotekattavuus oli alkanut laskea, pitkälle muuntunut rokoteperäinen poliovirus aiheutti halvausoireisia epidemioita, Roivainen kertoo.

Villiä poliovirusta epidemiana ani harvassa maassa

Alkaneet epidemiat on saatu lopetettua uusin rokotuksin. Villiä poliovirusta on pysyvänä epidemiana enää neljässä maassa Nigeriassa, Afganistanissa, Pakistanissa ja Intiassa. Viimeisen vuoden aikana on todettu että Afrikassa villi poliovirus on alkanut levitä Nigeriasta muihin maihin todennäköisesti matkailijoiden mukana.

- Niin kauan kuin villiä poliovirusta esiintyy jossain päin maailmaa, aina on mahdollista että se voi levitä esimerkiksi matkailijoiden mukana mihin päin tahansa.

Suomessa polioviruksen leviämistä seurataan jätevesinäyttein, joita nyt Tampereella on tehostettu. Muuntuneet virukset ovat peräisin elävistä rokotteista, jollainen suomalaisillekin annettiin sokeripalassa1980-luvun puolivälissä silloisen epidemian suojaksi. Nykyään Suomessa annetaan tapettua virusta pistoksina.

Tartunnoilta voi suojautua hyvällä käsihygienialla, ja rokotus suojaa myös, sanoo laboratorionjohtaja Merja Roivainen

- Valtaosa meistä on saanut poliorokotteen, joka suojaa meidät äärimmäisen hyvin halvausoireiselta taudilta, hän rauhoittelee.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä