kätevä emäntä

  • Voi ei jengi. Kevätapeus vaivaa. Miten selättää kevätväsymys?

    Elämää täynnä oleva kevät antaa lupauksen tulostaan vaan ei sitten kuitenkaan tule.  Käy kääntymässä ja menee pois. Tekee pientä kiusaa, odotuttaa ja tekee epätoivoiseksi. Valo lisääntyy, mutta kosteus, kylmyys ja tuuli piinaavat. Tapahtuuko herääminen liian kovakouraisesti, liian nopeasti varjosta valoon? Siksikö huhtikuu on kuukausista julmin?   

    Kun aurinko ei paista, mieli on maassa ja väsymys piinaa, voisi oloa kuvata vaikka näin:

    Olen perhonen. Tuhkan harmaa yökkönen.
    Olen ruoka. Viikonlopun ruuantähde, moneen kertaan jatkettu.
    Olen talo. Kerrostalo, jonka putkiremontti olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten.
    Olen koira. Aitaukseen unohdettu ajokoira. 
    Olen kulkuneuvo. Ruuhkabussi, jonka ratissa on kiukkuinen kuski.
    Olen kenkä. Kulunut ja linttaan astuttu Kuoma-saapas.
    Olen kassi. Kauppakassi molemmissa käsissä.
    Olen puu. Vaivaiskoivu tai kelo.
    Olen kuukausi. Pimeä ja sateinen marraskuu. Ei ole muita kuukausia.
    Olen jäte. Lumen alta paljastunut koiranpaska. Kaikkien inhokki.

    Kun lämmön ja vihreän odotus piinaa, niin heittäydy sohvalle ja selätä kevätväsymys ja mielen apeus. Kuvittele/huvittele tähän tapaan:

    Jos olisin perhonen - olisin neitoperho.
    Jos olisin ruoka - olisin cocktailpala.
    Jos olisin talo - olisin huvila Toscanassa.
    Jos olisin kuukausi - olisin heinäkuu.
    Jos olisin puu - olisin kukkiva kirsikkapuu.
    Jos olisin koira - olisin irlanninsetteri.
    Jos olisin kenkä - olisin Manolo Blahnikin tai Calvin Kleinin avokas.
    Jos olisin laukku - olisin Vuittonin iltalaukku.
    Jos olisin mekko - olisin Ralph Laurenin Black Label.
    Jos olisin auto - olisin Mini Cooper Roadster.

    Hitto vie. Unohda konditionaali. Ole preesens.

    Olen auto. Olen Mini Cooper Roadster. Roadster on täydellinen kumppani 365 päivää! Sen kanssa pääset seuraavaan seikkailuun helposti valon nopeudella. Roadsterin suuntavakauden ansiosta kuljettaja voi vain nauttia ja antaa tuulen puhaltaa hiuksissa. Yes. Täydellinen kumppani.

    Jo on aika jäiden lähteä, ja auringon ja lämmön helliä. Kevät, tule nyt jo!

    Kommentoi 0


  • Yes jengi. Jumppaa marketissa. Mittari ranteeseen ja menoksi!

    Ihan kreisi meininki. Taas nimittäin ollaan juoksemisen ja kuntoilun äärellä.

    Amerikassa äidit ovat huomanneet, että vanhempien aika ei tahdo riittää jumppaamiselle. Tässä jenkkiäitien vinkkilistaa miten lihaksiaan voi huoltaa ruokakaupassa:

    1. Sotke kauppalistasi
    eli älä etene kaupassa loogisessa järjestyksessä vaan sotke kauppalista. Suhaa kaupassa täysin vailla suunnitelmallisuutta. Hae ensin omenat, sitten leikkele, sitten banaanit, ketsuppi, kerma, sipulit jne. Tällä edestakaisin tyylillä tulee askellettua huimat askellukemat.

    2. Kurkota ylähyllylle
    Älä nappaa rivin ensimmäistä pakkausta kätesi korkeudelta, vaan kurota sama tuote ylähyllyn takimmaisesta rivistä. Venyttää kehoa.

    3. Lähde kauppaan uhmaikäisen kanssa:
    Suostu lapsen jokaiseen kärryyn ja pois-, kärryyn ja pois-pyyntöön. Käsivarret saavat hyvää treeniä, kun ahtaat lasta istuimeen ja kohta taas pois.

    4. Nauti jumiutuneista pyöristä: jumipyöräkärryjä työntäessä saat hikijumpan yrittäessäsi pitää kulkusuunnan suorana.

    5. Viime hetken ideat kassajonossa:
    Keksi kassajonossa mitä kotiin on vielä pakko ostaa ja kipaise hakemaan. Pikapyrähdys loppuun tekee hyvää.

    Eräässä toisessa lehdessä taas oli juttua kauppakeskuslenkkeilystä. Tämänkin harrastuksen aktiivisin porukka löytyy Amerikasta. Rannetietokone käteen, juoksuvermeet päälle, luurit korvaan ja kauppakeskukseen hölkälle. Palautua voi välillä shoppaamalla jotain kivaa. Ihan kreisiä.

    Urheiluharrastus markettijuoksentelusta tuli, kun joku äkkäsi pistää sykemittarin ranteeseen. Ei kovin erikoista. Ainahan on shoppailu käynyt kovasta kuntoilusta.

    Kouluissa yleistyy aktiivisuusmittarien käyttö. Aktiivisuusmittarin on tarkoitus pistää lapsi liikkumaan. Ei nimittäin ole ihan helppo homma nykyaikana. Jos lapsi nykyään liikkuu, tapahtuu se useimmiten liikkuvassa autossa.

    Aktiivisuusmittari kertoo istuuko vai seisooko oppilas ja jos istuu, niin sitten lapsi ymmärtää lähteä liikkeelle. Mittari ajaa varmasti asiansa. Tarkoitus on hyvä ja huoli suuri. Kouluun tulee yhä enemmän lapsia, jotka eivät ole koskaan kävelleet polulla tai kiipeilleet kallioilla. Ei onnistu tavallinen tasahyppy tai kuperkeikka näiltä lapsilta. Ulkoilu tai retkeily luonnossa on ihan extremeä.

    No, sitten kun on sykemittaria, rannetietokonetta tai aktiivisuusmittaria kädessä, jalassa ja kaulan ympärillä niin sitten tarvitaan vielä viime aikojen muotilaite eli kehonkoostumusmittari. Tämä mittari auttaa kauppakeskuslenkkeilyn ja markettijuoksentelun ohella laihduttamisessa. Se mittaa lihasmassan, luumassan, vesiprosentin, rasvaprosentin ja painoindeksin. Mahtava laite. Kuten on myös ranteessa pidettävä painemittari, joka kertoo sinulle liikutko pystysuunnassa vai pysytkö samalla korkeudella.

    Eräälle toisellekin laitteelle olisi tilausta. Laitteelle, jolle voisi aamulla astua – tai istua ja joka antaisi ohjeet, joilla lähtisi päivä hyvään alkuun. Vaaka toivottaisi hyvää huomenta ja jatkaisi sitten muistuttamalla lempeästi, ettei ole kiire mihinkään, vaikka olisikin. Ohjaisi aamupuuhissa ja kertoisi mitä kannattaa laittaa päälle ja mistä vaatteet löytyvät. Lähtiessäsi laite vielä toivottaisi mukavaa päivää, kannustaisi ja kehuisi miten pätevä ja kätevä olet.

    Näiden laitteiden ja mittarien lisäksi tarvittaisiin kyllä vielä aivomittarit, jotka kertovat/toistavat/muistuttavat tasaisin väliajoin: syö, liiku, lepää, lue, nuku... syö, liiku, lepää, lue, nuku... syö, liiku, lepää, lue, nuku. Naura ja iloitse.

    Yes jengi, mittari on mittari on mittari.

    Muista: Älä yritä elää ilman askelmittaria, sykemittaria, aktiivisuusmittaria tai kehonkoostumusmittaria. Saati painemittaria. Ei nimittäin onnistu :)

     

    Kommentoi 0


  • Yes jengi. Mikä äitityyppi olet? Oletko superäiti vai luuseriäiti?

    Nyt on valittava puoli. Nyt on tiedettävä mitä äitityyppiä olet. Kenen joukoissa seisot? Millaista äitimallia siirrät eteenpäin? Kysymys kuuluu siis: Millanen äiti olet? Vai oletko äiti ollenkaan? Oletko ihan nysvä-äippä vai täystuhouhohuoltajaäiti? Imetätkö vaiko et, ja jos et, niin hui ja hyi sinnuu.

    Keski-ikäinen 44-vuotias nainen odottaa vauvaa ja kertoo lehdessä, ettei imetä lastaan ehkäpä ollenkaan. Siis EI IMETÄ olenkaan. Kauheeta. Ja saman tien useampi julkisuudessa pyrähdellyt imettäjä-äiti oli haukkana tuomitsemassa tätä ei-imettäjää. Ei tuettu naista vaan tuomittiin. Sormella osoitettiin tätä huonoa äitiä. Ihan kreisi meininki.

    Miten aina vaan näitä samoja veivauksia?

    Eivät isät kinastele lehtien sivuilla tai netissä siitä, mikä on oikea tai väärä tapa toteuttaa isyyttä. Osallistuuko joku isä tuttelin antoon vai ei. Laittaako isä pienokaiselle ekovaipan vai kestovaipan pyllyn suojaksi. Toinen vaippahan tuhoaa lapsen.

    Tuomitsemisen ja luokittelun sietämättömyys. Imettäminen on arka ja mielipiteitä rankasti jakava asia. Luokittelu taas on enempi sääntö kuin poikkeus. Äitityyppiluokittelu on ihan huimaa, valinnanvaraa nimittäin riittää. Eikun listan kimppuun valitsemaan.

    Ja turha tulla sanomaan, että ”En kyl sovi mihinkään, mut naapurissa on just tollasia” Naapurissa varmaan on, mutta niin on myös siellä kotisohvalla. Oletko siis:

    Uraäiti: isä imettää lapsen, äiti lensi jo synnytyssairaalasta palaveriin Brysseliin.

    Kotiäiti: samoissa vaatteissa ainakin siihen saakka kun lapsi aloittaa koulun. Mitalisti ainesta.

    Tiikeriäiti: vain paras kelpaa, oikea koutsien koutsi. Valmentaa lapsestaan menestyjän, voittajan.

    Kaveriäiti: kumpi on äiti, kumpi tytär; sama kynsilakan sävy tyttären kanssa jo vauvamuskarissa.

    Superäiti: monta rautaa tulessa, ei pysähdy nukkuessaankaan. Tai oikeastaan ei siis nuku koskaan.

    Paskamutsi: tää on aika muotia just nyt – sellanen humoristi-anarkistimutsi.

    Kahvilamami: tuntee kaikki kaupungin kahvilat. Oikea kahvilaluuta. Viettää äitiysvapaat kahvilassa.

    Maailmanparantaja eli ekohörhöäiti: reilunkaupan lelut, kantoliina ja luomuruokaa.

    Kalenteriäiti: aikatauluäiti. Isä pakotettu perherauhan nimissä mukaan aikataulutettuun elämään.

    Facebook-äiti: elämä netissä, haluaa tietää koko ajan kommentoidaanko MUN päivityksiä ja tykätäänkö MUN päivityksistä. Lapsi tapaa äitinsä ensimmäisen kerran kunnolla, kun vastaa äidin kaveripyyntökutsuun. Naamakirjassa äiti ja lapsi viimein todella kohtaavat ja tutustuvat.

    Ammattikasvattajapsykologiäiti: lukenut lastenkasvatuksesta kaiken mitä on kirjoitettu ja tietää enemmän lastenkasvatuksesta kuin kirjat.

    Edunvalvontaäiti: lastensa asioiden asianajaja – jatkuva yhteydenpitoa tarhan, koulun ja kodin välillä – osaa vaatia sen mitä opetussuunnitelmassa lukee ja paljon paljon muuta.

    Curling-äiti: silottaa lapsen elämää, hioo kulmat pyöreiksi ja raivaa esteet. Kammoaa mahdollisuutta, että lapsi pahoittaisi mielensä.

    Burnout-äiti: väsynyt, äkäinen, mikä meni pieleen?

    Pomoäiti: pomottaa kaikkia, koirasta ja naapureista lähtien.

    Vaiko teiniäiti, goottiäiti, etnoäiti, metallimude?

    Vai kenties pirtelöäiskä: kaikkea vähän tilanteen mukaan. Eli tuuliviirimutsi.

    Unohdetaan luokittelu ja tuomitseminen edes hetkeksi.

     

    Siinä hän on – lapsesi.

    Katso häntä ja näe hänet.

    Katso häntä hänen leikkiessään, syödessään, nukkuessaan.

    Kuuntele häntä ja kuule hänet.

    Kuuntele miten hän sinulle tätä maailmaa kertoo.


    Kommentoi 2 Lue kommentit


kirjoittajasta

Elämänmenon kommentointia Kätevän emännän näkökulmasta. Huomioijana Marjo Vento.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä