Oodi juustokakulle

Suomalaisessa yhteiskunnassa on merkittävä epäkohta: Täältä ei saa kunnon juustokakkua. Puhun esimerkiksi amerikkalaisen kahvilaketju Starbucksin kermaisesta, paksusta, tiiviistä, mielen räjäyttävästä suklaan, oreokeksin ja tuorejuuston taivaallisesta yhdistelmästä, jota kerran maistettuaan ei koskaan unohda. (Huom! 723 kaloria ja 48 g rasvaa per pala). Tai vaihtoehtoisesti rakkaan nimettömänä pysyttelevän leipojavelhoystäväni suussasulavasta valkosuklaavadelmajuusto-tajunnanräjäyttäjästä (kalorimäärä ei tiedossa-ei väliä). Ehkä olen ruokajuntti kun en aina ymmärrä kaikenmaailman michelinravintoloiden jäliruokapiperrysten päälle. Kyllä kunnon juustokakku löytyy ainakin tämän tytön suosikkijälkiruokalistalta.

Suomalaiset juustokakut vaan tuppaavat järjestään oleman pliisuja, laimeita, ”vähän sinnepäin”, mummojen kahvikutsuille sopivia viritelmiä, jotka saavat nautiskelijan suurin piirtein vain vihaiseksi. Jos kumoaa kudoksiinsa kunnon kaloripommin, niin samalla kannattaa myös nauttia siitä. Olen toki antanut Helsingillekin mahdollisuuksia, mutta joutunut ikävä kyllä usein pettymään.

Mutta palatkaamme siis Madridiin ja huhtikuuhun 2010. Oli kaunis, aurinkoinen päivä. Vietimme laatuaikaa mieheni kanssa. Lapsi oli hoidossa ja hotelliyö varattuna. Meillä oli kerrankin aikaa toisillemme. Ja mitä teimme? Menimme Starbucksiin. Jostain syystä muistan reissusta parhaiten tuon juustokakun.

Hyvä juustokakku on siis paljon enemmän kuin pelkkä makuelämys. Parhaimmillaan se toimii stressin- ja kivunlievittäjänä, särkyneen sydämen hellijänä, seksin korvikkeena ja kansakunnan kahvipöydissä puolueiden ja kansojen yhdistäjänä. Nyt mietin vain, miksei Starbucks ole koskaan rantautunut Suomeen? Asiallahan on spekuloitu vuosia. No, onpahan taas yksi hyvä syy matkustaa ulkomaille. Jo Tukholmassa Arlandan lentokentällä voi kokea taivaallisia aistinautintoja. Lupaan muuten kevään eduskuntavaaleissa citynaisten äänivyöryn sille ehdokkaalle/puolueelle, joka lupaa tuoda ketjun Suomeen. Tai sitten muutan Tukholmaan.

Ps. Onko SINULLA selkeä näkemys siitä, missä maailman mahtavin juustokakku majailee? Vinkit voi laittaa tähän perään. Ne otetaan kiitollisena vastaan, slurps. Enkä ole sitten kiinnostunut mistään liivatteettomasta/munattomasta vege-karppaushömpästä.


Helsingin juustokakkujen top 3

1. Leipojavelhoystäväni vadelmavalkosuklaajuustokakku (ohje perässä)

2. Kakkugallerian marja-juustokakku

3. Lisää tähän oma suosikkisi

Madridin juustokakkujen top 3

1. Starbucksin vadelmajuustokakku

2. Starbucksin mustikkajuustokakku

3. Starbucksin oreokeksijuustokakku

juustokakku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja lopuksi leipojavelhoystäväni huippuherkullisen valkosuklaavadelmajuustokakun resepti (Starbucksin alkuperäinen ohje on edelleen salainen, vaikka netti viliseekin väärennöksiä):

Pohja:
200 g dominokeksejä
75 g voita

Täyte:
2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tai vaniljaista tuorejuustoa
1 dl sokeria
100 g valkosuklaata
4 liivatelehteä
2 rkl vettä

Kiille:
3 dl pakastevadelmista tehtyä sosetta
3 rkl sokeria
3 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Murskaa keksit ja sulata voi. Lisää voisula keksiseokseen ja sekoita tasaiseksi. Painele keksiseos vuoan pohjalle. Vaahdota täytteen kerma ja laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Yhdistä kermavaahto, tuorejuusto, sokerit ja valkosuklaasula. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata puristellut liivatelehdet siihen. Sekoita liivateliemi huolellisesti muun täytteen joukkoon. Levitä täyte tasaisesti keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti. Kun täyte on hyytynyt, laita kiilteen liivatteet kylmään veteen likoamaan. Yhdistä vadelmasose ja sokeri. Kuumenna sitruunamehu ja sulata liivatelehdet siihen. Kaada liivateliemi vadelmasoseeseen ja sekoita huolellisesti. Kaada kakun päälle ja anna hyytyä. Irrota valmis kakku vuoasta ja koristele halutessasi.

kommentit

Suomesta ei saa cheese- eikä fudge-kakkua (kerran ostin pakasteena muinaisesta Leppävaaran Maxista), ei edes suklaajäätelöä puikkona tai tuuttina (ainoa taitaa olla Pirkka-tuutti; Superpuikko ja Kingis ovat historiaa), ei myöskään jogurtti-jäätelöä eikä Polar-juustoa täysrasvaisena.

>Toivosen Matti To, 2011-01-27 12:52

Hei!

Nyt alan ymmärtää, miksi Suomi on nykyisin sellainen kuin on.

Jos elämän suurin ongelma on se ettei saa oikeanlaista juustokakkua, niin ehkä olisi parempi muuttaa sinne suureen ihanaan Amerikkaan. Ei tule ikävä.

Hyvää menomatkaa!

Toivoo nainen viime vuosituhannelta

>Al1as Su, 2011-02-06 16:22

Kyllähän Suomeen Starbuck mahtuisi ja tilausta varmasti olisi.

>juustokakkufani Ke, 2012-05-09 08:29

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

onnenongintaa

Mia Malmin blogi Onnenongintaa. Kuva: Yle

Mia Malmi on 38-vuotias helsinkiläinen toimittaja, joka on koonnut Hullu akka! Kirjoituksia naiseuden pimeältä puolelta -teoksen. Onnenongintaa-blogissa Mia seikkailee henkisen kasvun, hyvän ruuan, liikunnan ja ihmissuhteiden viidakossa - vähän kieli poskella.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä