Syö, rukoile, rakasta, shoppaa

Vietin marras-joulukuussa 6 viikkoa Thaimaassa Eat, Pray, Love –kirjan teemojen innoittamana.

Tässä onnistuneen matkani ainekset:

Ensimmäinen askel: Syö. En ole eläissäni syönyt niin hyvää ruokaa. Kapisimmastakin katukeittiöstä voi saada sellaisia pöperöitä, että jalat tutisevat. Kunhan pitää huolen, että ruoka on kunnolla kuumennettu ja keittiössä hygieenistä. Khao Phad, Phad Thai, Tom Yam Goong…tämän salakielen taakse kätkeytyy kuulkaas jumalaisia makunautintoja. Puhumattakaan viiden tähden hotellin buffeteista.

Elin kuin roomalaisissa pidoissa konsanaan.

Toinen askel: Rukoile. Halusin imeä vuoden aikana pahasti stressaantuneeseen olemukseeni rauhaa ja seesteisyyttä, joten otin pääni sisään uuden asukin, pienen Buddhan.  Se tietäisi aina miten toimia. Oikealla minälläni on nimittäin tapana mokailla, tumpeloida, juoda liikaa viiniä, ja välillä huutaa pää punaisena miehelleen ja lapselleen. Thai-ihmisten tietynlainen nöyryys ja seestyneisyys juontanee juurensa 83-vuotiaan kuninkaan palvonnan ohella juurikin Buddha-uskonnosta.

Minä rukoilin, Buddha kuunteli.

Kolmas askel: Rakasta. Ei kurahaalareita, ei pikaista tarhaan viemistä ja kiukkuista lasta, väsynyttä äitiä. En ole koskaan ollut paratiisissa, mutta pulikoidessani Kaakkois-Aasian pisimmän uima-altaan samettisessa vedessä tähtitaivaan alla tunsin olevani aika lähellä. Kävimme myös pienissä thaikylissä, jossa kenelläkään ei ollut kiire mihinkään, koska yhteiskunta ei aseta samanlaisia suorituspaineita, kuin meillä länsimaissa. Suurin osa eli kädestä suuhun, mutta jaksoi hymyillä ja olla tyytyväinen siihen, mitä hänellä on. Näin matkallani paljon köyhyyttä, kerjäläisiä ja muuta surkeutta, mutta ainakin me turistit tuomme heille leivän pöytään.

Kun thainainen hieroi osaavilla käsillään kivisiä hartioitani, en muistanut toimiston tai tietokoneen olemassaoloakaan. Kun tunsin itseni välillä tylsistyneeksi, tajusin, että sehän on koko tämän lomahomman juju.

Ideat ja uudet tuulet puhaltavat vain rentoutuneeseen ja rakkaudelle avoimeen mieleen.

Neljäs askel: Shoppaa: Buddha opettaa, että haluaminen tekee ihmisen onnettomaksi, joten päätin olla ostamatta Thaimaasta yhtään turhaa tavaraa. Onnistuinkin, ainakin melkein, sillä ensimmäisenä iltana markkinoilla retkahdin…öö pari kertaa. Pakkohan  minun oli ostaa kolmevuotiaalleni t-paitoja(ja läjän Hello Kitty –krääsää). Hän halusi ne ja kolmevuotiaan tahto on aika taipumaton. Itselleni en hankkinut mitään, jos ei nyt lasketa muutamia halpoja aurinkolaseja ja ihan vain paria silkkitunikaa, muutamaa(kymmentä) t-paitaa, kenkiä, välttämättömiä tuliaisia, paikallisia herkkuja ja turistikrääsää, joita ilman matkalta on tosi kurja palata. Vaikka kaikki oli superhalpaa, jätti sydämeni muutaman lyönnin väliin nähdessäni lopullisen Mastercard-laskuni.

Luojan kiitos minulla ei ole Visaa.

Tulinko seesteisenä takaisin?

Ainakin ruskeana ja monta ostoskassia ja kokemusta rikkaampana. Ja hieman huonoa omaatuntoa potien ajatellessani pelkkien lentojeni jättämää massiivista hiilijalanjälkeä, joka on yhtä paljon kuin yksittäinen kuluttaja saisi tuottaa ilmastopainoa per vuosi. Päänsisäinen Buddhani muistuttelee aika ajoin olemassaolostaan uuden vuoden kynnyksellä.

Kannattaa kokeilla!

Mia Malmi: Syö, juo...

kommentit

Köyhyydestä: "ainakin me turistit tuomme heille leivän pöytään" särähtää kyllä. Riippuvuus turismista on riippuvuutta mielivallasta. Bisneksellä selitetään ihmisoikeusloukkauksetkin tarpeellisiksi ja ylemmyydenasenne paikallisia köyhiä kohtaan heijastuu kirjoituksesta.

Rahalla todellakin kuvitellaan voivan ostaa aivan kaikkea. Ja monet Thaimaaseen matkaavat seksirikolliset tekevätkin niin. Köyhien on pakko myydä lapsensa hengissä pysyäkseen ? Ja aivan siinä vieressä joku uiskentelee altaassa tähtitaivaan alla. Hyväosaisten hyvinvoinnin maksimointi on ällöttävän ahnetta ja itsekästä. Ihminen ei enää osaa/halua auttaa, silloin kun sitä tarvitaan.

Uskokaa huviksenne, mutta Thaimaassa on paljon ihmisiä, jotka haluaisivat rakentaa terveemmän maan, vähän erilaisille arvoille, kuin länsimaisten turistien rahanvallalle. Sielläkin halutaan hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa kaikille on jaettavaa. Myötätunto on Buddhalaisuuden ydinsanoma.

>Been there, done that Ke, 2010-12-29 00:05

Eiköhän tuo kaikki sovi nykypäivän Suomeen ?

>JANNU Ke, 2010-12-29 09:49

Been there, done that..what? Pata kattilaa soimaa. Itse olet matkustellut, mutta muille et soisi samaa. Siis mitä olet siellä tehnyt? Olet varsin tekopyhä :)

>Matso Ke, 2010-12-29 18:44

Maailman turhin toimittaja? Lähettää se seuraavaksi Siperiaan jutun tekomatkalle, ja mahdollisimman pian.

>Eija Riisto-Porhola Ke, 2010-12-29 09:56

Freelance-toimittajamme Mia oli Thaimaassa omalla lomamatkallaan, ei jutuntekomatkalla, t Ulla

>ullav To, 2010-12-30 09:09

Tämähän on mahdollista vain hyväosaisille. Uskon että joku pitkään toimeentulotuella tai sen rajamailla elelevä perheenelättäjä olisi iloinen rantalomasta buddhan kanssa tai ilman.

>Ritu Ke, 2010-12-29 11:34

Kukin lomailee varojensa mukaan. Elin pari vuosikymmentä kädestä suuhun pienellä palkalla ja tuloihini nähden suurta asuntolainaa maksaen. Nyt viisikymppisenä lainat maksettu ja varaa matkustella. Nautin siitä täysin siemauksin ja vailla huonoa omaatuntoa.

>Matkailu avartaa Ti, 2011-01-18 16:04

Hyvä ja positiivinen juttu. Tuo on oikeaa elämää ja noin pitää elää, jos on mahdollisuus.
Negatiiviset kommentit taitavat olla sitä suomalaista kateutta..

>Hyvä juttu Ke, 2010-12-29 18:00

Kyllä kateellisia Suomessa riittää.
Itsekkin menisin tuollaiselle lomalle. Ihanaa!
Kun tekee töitä, saa välillä nauttiakkin elämästä.

>Brita Ke, 2010-12-29 18:52

Kun Herra antaa hyvän oman tunnon ja rauhan ja ilon ja rakkauden häneen ja lähimmäiseenja raamattu ruokkii meitä niin jo iloa kaikkialla myös Thaimassa sa nauttia iloisin mielin kauniista luonosta ja olla kiitollinen Jumalalle joka antaa meille kaikkea hyvää nautittavaksi ja ssada vielä lahjaksi inakkaikkinen elämä ja kirkkaus olemaan häne kiitokseksi ja kunniaksi,siunausta ja kiitos ,keijo södertälje

>keijo Pe, 2010-12-31 17:33

Kiitos Keijo kommentistasi!
Ompa mielenkiintoista että nykyihminenkin uskaltaa tunnustaa rukoilevansa, kunhan se vain yhdistetään jonkun trendikirjan, elokuvan tms. antamaan malliin. Mutta miksiköhän ei kelpaa meidän oman kristillisen uskontomme puitteissa rukoilla? Rukoilla sitä Jumalaa, joka kuuli kansamme rukoukset suuren hädän hetkellä, vaaran vuosina, kun vastassa oli ylivoimainen vihollinen. Siitä pieni, niukasti aseistettu armeijamme ei muuten olisi selvinnyt. Jos joku muuta väittää, hän ei osaa olla realisti. Mutta silloin olikin maan johdossa viisas presidentti, joka ymmärsi hädän vakavuuden ja kehoitti kansaa kääntymään elävän ja todellisen Jumalan puoleen. Niiden rukousten vaikutuksia olivat mm. "talvisodan ihme" ja monet muutkin silloin, joita voidaan ihmeinä pitää, joiden ansiosta Suomi sai jatkaa hyvinvointinsa rakentamista vapaana ja itsenäisenä kansakuntana. Kiitos siitä kuluu yksin Jumalalle, sille ainoalle joka todella kuulee rukouksiakin -yhä vieläkin.

>Pray -truly To, 2011-01-06 16:44

mitä tollanen kuusi viikkoa kustantaa

>hjkl La, 2011-02-05 17:50

lisää kommentti

onnenongintaa

Mia Malmin blogi Onnenongintaa. Kuva: Yle

Mia Malmi on 38-vuotias helsinkiläinen toimittaja, joka on koonnut Hullu akka! Kirjoituksia naiseuden pimeältä puolelta -teoksen. Onnenongintaa-blogissa Mia seikkailee henkisen kasvun, hyvän ruuan, liikunnan ja ihmissuhteiden viidakossa - vähän kieli poskella.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä