Mikä kodeissamme muuttuu?

Mikä kodeissamme muuttuu? Trendiraportti, osa 2. Kuva: bacsac.fr

Trendiraportin ensimmäisessä osassa kerrottiin kotiemme tulevan 10-luvulla aiempaa värikkäämmiksi. Teemme entistä enemmän itse tai ostamme itse tehdyn näköistä ja sopeudumme pieniinkin neliöihin hankkimalla siroja ja keveitä kalusteita.

Mitä muuta on luvassa? Tässä Olotilan trendiraportin 2. osa ja seuraavat viisi 10-luvun trendiä:

    •    Taikatemput

2000-luvun megatrendi oli fantasia. Kaipuu taikamaailmaan tuntuu lisääntyvän aina vaikeina aikoina: arjen käydessä haastavaksi lisääntyy satujen ja kaukotarinoiden suosio. Ilmiö näkyy myös kodeissa. Tuotteisiin keksitään erilaisia jekkuja, ja tiloihin luodaan illuusioita; kirjahylly tapetoidaan seinälle, kovalta puulta näyttävä sohva osoittautuu upottavan pehmeäksi ja matto onkin tehty kaakeleista. Silmäkääntötempuissa vain mielikuvitus on rajana.

    •    Erilliset huoneet

Viime vuodet olemme tottuneet ihailemaan sisustusohjelmissa ja –lehdissä avaria tiloja. Loft-koti on ollut monen designtietoisen tavoittamaton unelma; tyhjiä teollisuuskiinteistöjä kun ei ole Suomessa ruuhkaksi asti. Nyt haaveilun voi unohtaa tai ainakin kohdetta vaihtaa lähemmäksi arkitodellisuutta. Selkeät huoneet tekevät paluuta unelmakotien pohjapiirroksiin. Avokeittiöiden sijaan viihdytään kodikkaissa erilliskeittiöissä, ja makuuhuoneissakin aletaan arvostaa mahdollisuutta sulkea ovi perässä. Pienellä tilalla on tutkimusten mukaan turvallisuuden tunnetta lisäävä vaikutus. Hyvä asia näin turbulentteina aikoina.

    •    Energiansäästö

Eko on asettunut taloon ja tullut jäädäkseen. Uudet energiamääräykset tulevat vaikuttamaan koteihimme enemmän kuin osaamme ehkä kuvitellakaan. Suurten mullistusten keskellä voi tuntua siltä, ettei pienillä teoilla kuten sisustamisella ole vaikutusta. Tapamme asua vaikuttaa kuitenkin hämmästyttävän paljon hiilijalanjälkeemme. Energiapihien kodinkoneiden lisäksi valaistus on hyvä tapa säästä sekä omaa rahaa että luontoa. Energiansäästölampuissa oli pitkään sekä valon laadussa että polttimon ulkonäössä kovasti toivomisen varaa. Nyt design on onneksi löytänyt nekin - energiaa voi säästää tyylistä tinkimättä.

    •    (Seinä)puutarhat

Vihreys on trendikästä paitsi aatteena myös konkretian tasolla. Jos 2000-luvun alussa elettiin ruokabuumia ja heti sen perään sisustushuumaa, nyt seotaan puutarhoista. Kaikille ei omaa palstaa ole siunaantunut, mutta ei hätää: viljelmiä voi tehdä myös kotiin. Jos eivät ikkunalaudat ja lattiatila riitä, aina löytyy tyhjiä seiniä; esimerkiksi ranskalaiset ovat kehittäneet kevyitä pussukoita, joiden avulla kasveja saa ripustettua vaikka kattoon asti. Vertikaaliset puutarhat herättävät ihastusta Pariisin ja Madridin tapaisissa metropoleissa. Parhaimmillaan vehreys voi peittää kokonaisen kerrostalon seinän.

    •    Tallinna

Tämä on hiukan tuskaista todeta, mutta maailman trendinenien mukaan Euroopan kahdesta kulttuuripääkaupungista Tallinna on vetänyt pidemmän korren. Tallinnassa kiehtoo vanhan kulttuurin ja uuden designin aina hedelmällinen yhdistelmä. Lisäksi se sattuu olemaan kahden kulttuurialueen rajalla – mikä on omiaan stimuloimaan uusien asioiden syntymistä. Juuri nyt maailman kiehtovimmat designkaupungit eivät olekaan tutut lontoot, tokiot ja milanot vaan Istanbul, Sao Paolo, Shanghai ja Kapkaupunki. Niihin mennään läheltä ja kaukaa designkonferensseihin, messuille ja vain imemään vaikutteita. Ja nyt siis myös Tallinnaan. Olisiko aika varata lippu lautalle?

kommentit

Hei, kiva juttu! Kysyisin osaatteko mainita jotakin lähdettä kohtaan "Pienellä tilalla on tutkimusten mukaan turvallisuuden tunnetta lisäävä vaikutus." Olisin kiinnostunut tietämään tästä lisää.

>Allu Pe, 2011-03-11 17:01

Hei! Katja vastasi, että aihetta on tutkittu pitkään: Calhoun tutki jo 40-luvulla "puolustettavan tilan tärkeyttä" ja Dresor on todennut selkeiden neliömäisten huoneiden tuntuvan turvallisemmilta kuin suorakaiteet.

>vlehtonen Ma, 2011-03-14 19:58

Olen käynyt kyllä kerran Tallinnassa. Matkan tarkoitus ei ollut tosin sisustaminen, vaan nykytaidemuseoon tutustuminen. Kaupunkikotiani ei ole paljon uudelleen sisustettu, siellä on vielä alkuperäistä jäljellä entisten asukkaiden ajalta.

>Atro Niiniluoto Pe, 2011-03-18 22:42

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

Katja Lindroos on toimittaja ja tutkija. Hän on toimittanut ja kirjoittanut teoksia elämänhallinnasta, brändeistä, designista ja flamencosta sekä Amsterdamin matkaoppaan.

Lindroosin blogi Momokoti julkaisee trendiraportteja asumisen ja sisustamisen seuraavista suunnista.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä