Suomenlammas ekolankahetteikössä
Milloin langasta tulee ekolankaa? Kuten kaikessa ekossa, luomussa tai "lähissä", täytyy tietää mitä arvioidaan. Tekokuitulangat ja perinteinen puuvilla ovat epäekologisia tuotantotavoiltaan. Kemikaalit ja myrkyt kuuluvat puuvillan tehotuotantoon; tekokuitulankoihin kuluu uusiutumattomia luonnonvaroja.
Kotoisa suomenlampaan villa on ekolankojen mallioppilas. Suomenlampaan kasvatus on useimmiten luomua ja langan kuljetuskustannukset ovat pienet; se on siis myös lähituotantoa. Villasta tehty tuote kestää pitkään hyvänä. Jopa 50-vuotias neule voi olla täysin käyttökelpoinen.
Kotimaista ekovalintaa ei ole tehty neulojalle liian helpoksi: esimerkiksi suomenlampaan villantuotanto on aika pientä ja käsityöläisten vastuulla. Lankaa ei myydä joka kaupassa.
- Suomessa ei osata arvostaa tätä mystisen arvokasta kuitua, pohtii taidekäsityöntekijä, artenomi Tuovi Väinämö Craft People ry:n työhuoneella Helsingin Vallilassa. Hän on juuri saanut postissa erän värjäämättömiä harmaita ja ruskeita villalankoja Hiirolasta ja vyyhdit odottavat kerimistä.
- Suomenlampaan villan lämpöarvo on mahtava ja siinä on pitkä, sileä, kiiltävä kuitu, sanoo Väinämö lankoja silitellen.
- Nyt pitäisi herätä. Meillä on käsissämme myös kansainvälisesti hyvin harvinainen kuitutyyppi, Väinämö sanoo ja laittelee vyyhdinpuun valmiiksi lankojen kerimistä varten.
Villalangassa on ekologista myös uusiokäyttö: vanhan puseron tai muun vaatteen voi purkaa saumoistaan, huovuttaa ja paloitella uuteen käyttöön. Käytetyistä villatuotteista saatava purkulanka taas on ekologista jos mikä. Suomenlampaasta saatava luonnollinen värikirjo on sekin herkullinen.
Ekologisuuden arvioiminen käyttöiän kautta
Lankamarkkinoiden ekovaihtoehtoina tarjotaan esimerkiksi soija-, bambu- ja maitoproteiinilankaa. Kuitujen jalostaminen langaksi vaatii kuitenkin monenlaisia prosesseja: esimerkiksi bambun käsittelyyn kuluu paljon energiaa, vaikka bambu itsessään kasvaakin nopeasti.
Kokonaisuus tuotannon alusta aina kuljetuskustannuksiin asti ratkaisee. Jos ekologisesti tuotettu lähilanka värjätään kaukana, kasvaa hiilijalanjälki. Eettisesti ajateltuna lankojen tilaaminen kaukaakin voi olla perusteltua: lanka voi tuoda elannon käsityöyrittäjälle toisella puolella maapalloa.
- Mutta ekologisuutta voisikin tutkailla tuotteiden käyttöiän kautta, pohtii Tuovi Väinämö. - Yli sata vuotta sitten keksitystä muuntokuidusta, viskoosista, saadaan edelleenkin hyvin lyhytikäisiä tuotteita, useiden vuosikymmenien kehittelystä huolimatta.
Uusien ekolankojen ominaisuuksista syntyy käytännön tietoa ajan kanssa kun käyttökokemuksia kertyy. Tuovi Väinämö itse on kokeillut alpakka-, bambu- ja soijalankoja.
- Seuraavaksi voisin kokeilumielessä kutoa maitolangasta. Hiplasin sitä lankakaupassa, ja tuntu oli hyvin puuvillanoloinen, pehmeä. En tiedä, kuinka joustavaa lanka on ja miten pian se nyppyyntyy, mutta täytyy kokeilla, Väinämö suunnittelee.
- Kun panee käsityöhön paljon aikaa, myös materiaalin kannattaa olla erityisen hyvää ja laadukasta.
Näkökulmia lankavalintoihn
-
Kasvikuitulangoista hamppu ja pellava ovat erittäin ekologisia. Pellavalla on hyvin vahva vetolujuus, hankausta se ei kestä. Hamppu on talvella lämmin ja kesällä viileä. Kuituhamppu on hyvä UV-säteilyn pysäyttäjä. Hamppu on hyvä materiaali kulutusta vaativiin tekstiileihin kuten pyyhkeisiin ja tiskirätteihin, ja sen ominaisuudet vain paranevat joka pesukerralla. Hamppua voi harkita käsitöissä puuvillan sijaan.
-
Luomupuuvilla on yleisesti ottaen hyvä ekovaihtoehto; ekologisinta on kierrätyspuuvilla. Puuvilla on luomua kun peltoa ei myrkytetä eikä langantuotannossa käytetä kemikaaleja. Kierrätyspuuvillalangat valmistetaan myymättä jääneistä tai käytetyistä vaatteista sekä langan kehräyksestä ja kutomisesta tulevasta jätteestä.
-
Bambu kasvaa nopeasti, mutta ongelmia tuottaa tehokasvatus, maaperän köyhtyminen sekä kemikaalein tehtävä jalostaminen. Ympäristöystävällinen tapa jalostaa bambulankaa entsyymein on työläämpi ja siksi vielä vähän käytetty.
-
Juutti on edullinen, biohajoava ja uusiutuva luonnonkuitu. Tämä hyvin karhea kuitu on ulkokäyttöön loistava; kestää kulutusta esimerkiksi matoissa.
-
Villa on lämmin kuitu, myös kosteana. Uskomaton lämpöarvo johtuu kuidun suomumaisesta rakenteesta, joka säilöö ilmaa. Villakuitu voi kantaa vettä jopa 70 - 80 % omasta painostaan tuntumatta silti märälle. Villa kestää hankausta ja on luja, mutta valo voi haurastaa sen tai viedä värit.
-
Alpakka on hienorakenteista laamaeläimen villaa, ja tästä johtuen ei niin kestävä tai luja. Kuitenkin aivan erityisen lämmin kuitu. Ei sisällä lanoliinia. Suurin osa alpakanvillasta tuotetaan Perussa.
-
Neuleiden purkulanka on ekologinen valinta. Paksuja lankoja on yleensä helpompi purkaa kuin ohuita. Neuleen voi purkaa langaksi jos sen saumoja ei ole huoliteltu koneella: konehuolitellusta neuleesta purettava lanka on pätkissä, joilla ei tee ehkä mitään.
-
Itsetehdyt langat, räsyt ja soirot: T-paita- ja muu trikoo- tai kangaskude on ekologista erityisesti silloin, kun se ei johda uuden (edullisen) trikoon tai kankaan hankintaan.
-
Muovikassit ovat oivaa käsityömateriaalia siinä vaiheessa, kun pyritään vähentämään muovikassien kulutusta. Älä siis osta äläkä ota vastaan kaupoista muovikasseja vaan käytä luovempia ratkaisuja raaka-aineen hankkimiseen. Muovikude: leikkaa muovikassista 2,5 cm leveää kaitaletta, solmi yhteen, kääri kerälle - virkkaa tai kudo matoksi tai kassiksi.
Kotimaisia linkkivinkkejä ekoneulojalle
www.laurilan.net
www.utuna.fi
www.metsakylanavetta.fi
www.tekstiiliteollisuus.fi
www.titityy.fi
www.vihreavyyhti.fi
www.lankatalopriima.com
www.kierti.fi
www.novita.fi
www.kangasaitta.fi
www.lankaidea.fi
www.pirtinkehraamo.fi
www.vihreatvaatteet.com
www.silmusolmu.fi
Ulkomaisia linkkivinkkejä ekoneulojalle
www.mirasolperu.com
www.lanaknits.com
www.araucaniayarns.com
www.sirdar.co.uk
www.abuelitayarns.com
www.marks-kattens.se
www.bcgarn.dk
www.besweetproducts.com
www.blueskyalpacas.com
www.kollageyarns.com
www.knitrowan.com
www.manos.com.uy
Kirjallisuutta
Sanna Vatanen, Sami Repo: Neulo. Virkkaa. Kirjo. Ekolangasta! WSOY 2012.
Vickie Howell & Adrienne Armstrong: Ekotekoja neuloen ja virkaten. Kustannus-Mäkelä 2010.
kommentit
Erittäin tärkeä asia nostaa esille, kiitos siitä!
Hieno postaus! Olisi hienoa, jos voisitte korjata lopun kaikki rikkinäiset linkit.
Kiitos huomiosta. Nyt pitäisi olla toimivia linkkejä. Joitain sivustoja ei tainnut olla edes olemassa enää tai en ainakaan paikantanut...
T. Siiri toimituksesta
Hienoa, että suomalaisia ekolankoja ja suomenlampaan villaa pidetään esillä. Kohtaan lankakaupassani paljon tietämättömyyttä ja selvästi jopa hyvin voimakkaita ennakkoluuloja ns. ekolankoja kohtaan. Tarvitaan järkeviä argumentteja ja reilua tietoa lankojen ja muiden käsityömateriaalien tuotannon ympäristövaikutuksista. Käsityöt voivat parhaimmillaan olla luontoystävällinen, pehmeitä arvoja sisältävä, elämää rikastuttava harrastus.
Huomasinpa tuota kotimaisten ekolankojen ostopaikkojen listaa lukiessani, että Käsityökauppa Ilo sieltä puuttuu. Meiltä saa suomenlampaan villalankaa värjättynä ja aivan luonnollisessa muodossa ja paljon muita ekovilloja ja -lankoja:)
Kiva juttu:)
Kotimaista suomenlampaan villalankaa värjäämättömänä ja luonnonväreillä värjättynä saa myös www.riihivilla.com nettikaupasta.
Mukavaa, että ekologisista langoista tehdään juttua.
Vähän kuitenkin jäi harmittamaan, miten paljon jutussa vedettiin mutkia suoriksi. Esimerkiksi puuvillan viljely kuluttaa hyvin paljon vettä, pahimmillaan siellä missä siitä on jo valmiiksi pulaa. Puuvillan ostaminen luomuna ei korjaa tätä ongelmaa.
Pellavakaan ei aina ole hyvä valinta, sillä karkean pellavan käsittely pehmeäksi neulelangaksi vaatii vahvoja kemikaaleja.
Lisäksi jäi mainitsematta, että kolmasosa tekstiiliituotteiden ympäristökustannuksista tulee niiden pesusta. Neuleita ei toki pestä niin usein kuin muita vaatteita, mutta silti huollosta olisi voinut mainita jotain. Villahan puhdistuu parhaimmillaan tuulettamalla.
Kiitokset muille kommentoijille villanostovinkeistä!
On tosi tärkeä asia käyttää suomalaisten lampaiden villaa ja vaatia villalta myös laatua. Vain osa lampureista kiinnittää huomiota villan laatuun. Villa pitää myös lajitella: kun lammas keritään, sen eri osissa villan laatu on erilaista. Hyvin likaista villaa on vaikea saada Suomessa olevilla menetelmillä puhtaiksi.
Olen myynyt muutaman vuoden pienimuotoisesti suomalaista villaa kehrääjille ja siitä teetettyä lankaa neulojille. Minulla on pari luottolampuria ja muuta kumppania. Värjään itse. Ostajat ovat osittain ulkomailta, intohimoisia villaharrastajia suurin osa. Keskityn kainuun harmas -rotuun, joka on sukua suomenlampaalle, mutta jonka villa on hiusmaisempaa.
Nautin villan kanssa puuhailusta. Tämä on enemmän harrastus kuin liiketoimintaa, mutta minua tyydyttää kovasti se, että tiedän villan kulun tarkalleen eri vaiheineen ja omat osuuteni siinä. Näen suoraan sen, että kun ihminen ostaa minulta villaa, se mahdollistaa sen, että voin ostaa taas lampureilta ja vakuuttaa heitä työssään hyvälaatuisen villan puolesta.
Villakauppani: http://www.woolgrey.etsy.com
Kotimaisista ekologisten lankojen ja kuitujen myyjälistasta puuttui myös helsinkiläinen lankakauppa Villavyyhti www.villavyyhti.fi .
100% suomenlampaan villalankaa kasveilla värjään. Nyt toin maahan bambu- ja silkkimerinovilla lankaa. Koitan pitkälle ajatella tätä ekologisuutta ja välttää ylimääräisiä kuljetuskustannuksia.
Tämä oli hyvä postaus suomenlampaan villalangasta. Jaan tämän omalla sivullani myös.
Tuotteita myynnissä http://eijankudontaputiikki.suomalainenverkkokauppa.fi/
Hienoa kun näistä asioista kirjoitetaan. Ei voi kuin ihmetellä, että suuri suomalainen langanvalmistaja tuo käyttämänsä villan ulkomailta. Perusteena on "kuidun pituus" mutta luulenpa, että hinta ratkaisee markettilangoissa. Minä kyllä voisin maksaa vähän enemmän jos tietäisin, että lanka on peräisin saman alueen lampailta.
Kierrätyspuuvillan ja -silkin yleistyminen on hyvä asia. Muutamilla valmistajilla näitä jo on. Jälleen suomalainen sekoittaa sekaan akryyliä saadakseen hinnan alemmaksi.
Suomen Lammasyhdistyksen suoramyyntisivustolla on useita lampureita, jotka myyvät lankoja ja muita villatuotteita suoraan lammastilalta. Suoramyynti on mukavasti jo lähes ympäri Suomen.
Hieno juttu ja aihe. Aina ei huomaa sen arvoa joka on aivan lähellä. Suomenlampaan ja kainuunharmaksen pehmeästä ihanasta villasta neulominen ja virkkaaminen on kuin meditoimista, ajatus kulkee menneessä ja tulevassa, uusia suunnitelmia pursuaa ja luovuus lähtee suorastaan villiin laukkaan. Aidoimman lampaantuoksuisen ja energiaa ja elävyyttä henkivän langan saa suoraan lampaan kasvattajalta. Meillä www.rintalantila.fi on suloisen pehmeitä ja kutsuvan maanläheisiä värisävyjä huolella valittujen hyvävillaisten lampaiden villasta lempeästi tehtyjä lankoja. Kerron mielelläni lisää. Olen myös Helsingissä Kädentaito messuilla syyskuussa.
Hyvä juttu! Yksi ekologinen lankamateriaali on nokkonen. Sitähän on entisaikaan käytetty paljon kangasmateriaalinakin (pohjolan silkki). Läheisellä luomutilalla tuotettua suomenlampaan villaa erilaisina lankoina myy verkkokauppani Puhde-puoti, www.puhdepuoti.com. Lankoja saa sekä luonnonvärisinä että kasvivärjättyinä. Lisäksi löytyy intialaista nokkoslankaa, sekä käsin- että koneella kehrättynä. Nokkonen sopii erityisen hyvin kosteisiin tiloihin (pesukintaat jne.), koska se sisältää luonnostaan homeen kasvua estäviä aineita.
aiheet
Maitolanka voi kuulostaa uudelta ja ihmeelliseltä, mutta kuitujen tuottaminen maidosta on keksitty jo 1800-luvulla.
Maitokuitua valmistetaan hapattamalla maitoa. Kun sen pH on 4,6, maidosta alkaa saostua kaseiini-nimistä pitkäketjuista molekyyliä, joka siivilöidään talteen ja yhdistetään emäksen kanssa. Lopulta tuloksena on rihmaa, jota voidaan käyttää mm. langaksi.
-Verkkolehti Ulla, neulojalta neulojalle: Lankaa lautasella
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.