Taitellussa liinassa säilytetään, kuljetetaan ja lahjoitetaan

Furoshiki-taitteluohjeet. Kuva: Vesa Metsätähti.

Ennen vanhaan Suomessakin pakattiin säännönmukaisesti eväitä ja tarvekaluja erilaisiin nyytteihin ja nyssäköihin. Vanha, perinteinen kankaaseen kietominen tai kankaassa säilyttäminen on nyt nousussa: japanilainen furoshiki-perinne kiinnostaa ihmisiä myös Japanin ulkopuolella.

Vaikka lounasrasia kääritään Japanissa vieläkin usein kangasnyyttiin, furoshikin eli neliönmallisen liinan käyttäminen kantovälineenä on vähentynyt paljon; ei ole yllätys, että Japanissakin käytetään muovikasseja. 

Netissä furoshiki-keskusteluihin ja taitteluohjeisiin liitetään vahvasti ympäristönäkökannat. Vuonna 2006 Japanin ympäristöministeri esitteli uusia furoshiki-kankaita, joiden kuidut on valmistettu kierrätetyistä juomapulloista. Ministerin toiveissa oli, että kankailla voisi korvata muovisten ostoskassien käytön.

 

Ohjeet furoshiki-taitteluun

  • Furoshiki on esteettistä sekä helposti sovellettavaa. Eväitä, matkatavaroita, pieniä ostoksia, kirjoja ja läppäreitä voi hyvin kantaa tai säilyttää solmitussa kangasnyytissä.
  • Vaikka olisit epäonnistunut origamien taittelussa, ei kannata pelästyä furoshikia! Taittelu solmuineen ja taitoksineen on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista.
  • Furoshiki-kankaita on monenlaisia ja monenkokoisia. Saatavilla olevat taittelu- ja solmintaohjeet ovat pääasiassa neliönmallisille kankaille.
  • Materiaalina arkinen ohuehko puuvillakangas toimii hyvin, mutta esimerkiksi lahjan paketointiin sopii paremmin arvokas silkki.  
  • Tavallisimmat furoshiki-kankaat ovat 45 - 90 senttimetriä leveitä. Kankaan koko riippuu siitä, mitä nyyttiin halutaan kääriä.
  • Vaikka taitto- ja sidontaohjeita on monenlaisia, selviää tavallisimmista esineistä muutamalla perusajatuksella. Käytä solmuina merimiessolmua.
  • Furoshikiin on helpoin kietoa säännöllisen muotoinen esine tai melko säännölliseksi pinottavia esineitä. Lisäksi monet taittelut sopivat myös epäsäännöllisille esineille tai irtotavaralle.
  • Furoshikia voi käyttää arjessa vaikkapa limupullojen 2-packin korvaajana, kypäräpussina, eväslaukkuna, kirjakassina, läppärinsuojuksena tai meikkipussina. Eikä kannata unohtaa perinteistä käyttötapaa eli lahjan paketointia furoshikiin.
  • Sopivaa kangasta voi metsästää suosikkikangaskaupasta tai ikiomasta tilkkukaapista - virallisia fursohiki-kankaita on saatavilla esimerkiksi Helsingissä Tokyokanista sekä verkosta tilaamalla.


Furoshiki-ohjeet piirroksina (pdf)furoshiki
:

Kokeile ja kerro, mihin sinä furoshikia käyttäisit. Kuvia taitteluista voi lisätä Flickriin HKI furoshiki -sivulle.

Teksti ja kuvat: Vesa Metsätähti

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä