Kodinvaihdossa luottamus on tärkeää

Kodinvaihdossa luottamus on tärkeää. Kuva: stockk.xchng.

Kansainvälisessä kodinvaihdossa kaksi perhettä sopii vaihtavansa koteja keskenään. Perheiden välillä ei liiku rahaa. Kodinvaihto onkin kuluttajien välistä vaihtokauppaa, jossa ongelmat pitää setviä itse. Ongelmia kuitenkin on harvoin. 

Verkosta löytyy monia kodinvaihtoon erikoistuneita sivustoja, joista osa tarjoaa palvelua myös suomeksi. Palveluissa jäsenmaksun maksaneet voivat julkaista ilmoituksensa sekä selata muiden ilmoituksia. Sivustoilla on myös malliesimerkkejä sopimuksista ja ohjeita kodinvaihtoon. 

Vaihtajan kannattaa kuitenkin muistaa, että verkossa toimivilla sivustoilla tai niiden takana olevilla yrityksillä ja yhdistyksillä ei ole juridista vastuuta vaihtojen onnistumisesta tai vaihtokumppanin rehellisyyden selvittämisestä. 

Monessa palvelussa on vaihdon jälkeen mahdollista arvostella kodinvaihtaja, joten kodinvaihtoyhteisö valvoo itse itseään. Kääntöpuolena tässä järjestelmässä on, että voi olla vaikea saada ensimmäistä vaihtoa, kun ei ole vaihtohistoriaa, jolla vakuuttaa luotettavuuttaan. 

Kodinvaihtaminen tapahtuu aina omalla vastuulla ja perustuu kahden perheen keskinäiseen luottamukseen. Se on kuluttajien välistä toimintaa, joten ongelmatapauksissa ei kuluttajaviranomaisista ole apua. Koti- ja autovakuutukset ovat voimassa myös silloin, kun lainaat kotiasi toiselle perheelle. Kotivakuutus korvaa kuitenkin vain omistajaperheen irtaimiston, ei lainaajan. Kotivakuutus ei korvaa vahinkoja, joita kodin lainaaja aiheuttaa törkeällä tuottamuksella tai tahallaan. Kannattaa myös muistaa, että kotivakuutus ei korvaa, jos kodinlainaaja varastaa kodista jotain. 

Kodinvaihtoa tarjoavat palvelut esittelyssä sekä konkari-kodinvaihtajien kokemuksia luettavissa Kuningaskuluttajan sivuilta.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä