Nainen, tunne taloutesi!

Nainen, tunne taloutesi! Opi säästämään. Kuva: stock.xchng

 

Piilokulut kuriin – kirjaa, tunnista ja tiedosta

Nordean yksityistalouden ekonomistin Anu Nummisen mukaan omaa taloutta kannattaa lähteä tarkastelemaan henkilökohtaisen budjetin, talouspäiväkirjan ja piilokulujen kautta.

– Hyvä arkipäivän työkalu talouden suunnitteluun on oman budjetin tekeminen ja kirjan pitäminen  kuluista ja menoista muutaman viikon ajan. Kuinka paljon rahaa tulee, mihin sitä menee? Yleensä ihmiset yllättyvät siitä, kuinka paljon pieniin asioihin kuten esimerkiksi joka päivä ostettuun cafe latteen tai iltapäivälehteen kuluu rahaa. Etenkin, jos maksaa käteisellä, rahat vain katoavat kukkarosta. Huomaan usein itsekin, että pankkikortilla maksaessani mietin ostopäätöstä tarkemmin.

Talouspäiväkirjaan merkitään asuntokulut ja kuukausittaiset menot, jotka muodostavat talouden perusbudjetin. Sen jälkeen kirjataan ylös jokainen arkipäiväinenkin ostos vähintään kahden viikon ajalta. Kortilla maksettaessa kirjanpidon voi tietenkin jälkikäteen tarkistaa suoraan omalta tiliotteelta. Tavasta riippumatta tulokset ovat usein yllättäviä.

– Kirjaa pitämällä tulee tietoiseksi siitä, mitkä ovat oman rahankäytön sokeat pisteet. Siinä ei ole mitään vikaa, jos haluaa sijoittaa joka päivä mukilliseen kahvia tai ostaa lehden, mutta kuukaudessa summa voi kasvaa isoksi ja tavasta on hyvä olla tietoinen. Etenkin, jos talous on tiukilla.

Useasti talousongelmat alkavat juuri siitä, että käyttäjä ei itse tiedä, mihin hänen rahansa kuluvat. Toinen yleinen ongelma kotitalouksissa on vararahaston puute. Anu suosittelee kaikille ainakin pienen varasumman keräämistä yllättävien kulujen varalle. Sopiva summa vararahastoksi voi olla esimerkiksi kahden kuukauden palkka – sillä pärjää alkuun, jos sairastuu, työpaikka menee alta tai autoon on uusittava vaihdelaatikko.

Säästötiliä kerryttämällä voi tehdä myös haaveista hiljalleen totta. Säästämistä ei kuitenkaan kannata jättää sen varaan, mitä tilille sattuu kuukaudessa jäämään.

- Pitää tehdä tietoinen päätös säästämisen aloittamisesta ja siirtää summa heti palkkapäivänä esimerkiksi toiselle tilille. Kannattaa myös miettiä itselleen syy siihen, miksi säästää. Olipa syy mikä tahansa, oman eläkkeen turvaaminen, lomamatka, tuleva putkiremontti tai keittiön uusiminen, se motivoi pitämään päätöksestä kiinni.

 

Oman talouden turvaaminen pitäisi olla jokaisen henkilökohtainen tavoite

Pitää paikkansa tai ei, että naisen euro on Suomessa 80 senttiä ja risat, ainakin vuosiansiotuloissa nainen jää keskimäärin miestä paljon matalammalle. Parisuhteessa on Anun mukaan reilua, että molemmat osapuolet maksavat osansa kuluista nettotulojen mukaan. Jos toinen ansaitsee enemmän, hän myös maksaa yhteisistä kuluista suhteessa enemmän.

Lisäksi Anu muistuttaa, että yhteisen omaisuuden pitää aina olla kirjattu molempien nimiin.

– Parisuhteissa saattaa joskus käydä niin, että auto ja asuntolaina ovat miehen nimissä ja hän maksaa niitä, kun nainen taas käy ruokakaupassa ja maksaa talouden menot. Mutta entäs sitten, jos tulee ero?

Avioeron sattuessa noin puolet miehistä uskoo pystyvänsä pitämään asunnon. Naisista vain alle kolmasosa kykenisi jäämään nykyiseen asuntoonsa eron sattuessa. Myös puolison kuollessa, jäädessä työkyvyttömäksi tai työttömäksi, tilanne näyttää erityisen synkältä naisen kannalta.

- Tekemissämme tutkimuksissa tuli hyvin esiin sukupuoliero, joka vaikuttaa siihen, että nainen on miestä paljon heikommassa asemassa avioeron, puolison sairastumisen tai muun vastaavan yllättävän tilanteen sattuessa. Naisten pitäisi kuitenkin ymmärtää ottaa itse vastuu omasta toimeentulostaan ja huolehtia, että heillä on myös itsellään tuloja ja perheessä on vakuutus- ja eläketurva huomioitu siten, että nainen selviää tarvittaessa omillaankin kaikissa tilanteissa.

Jos toinen puoliso jää vuosiksi kotiin hoitamaan lapsia tai mahdollistaa kumppaninsa urakehityksen esimerkiksi muuttamalla tämän mukana ulkomaille, hänelle pitäisi Anun mukaan ehdottomasti maksaa yksityistä eläkettä. Yksityinen eläke turvaa sen, ettei tämä jää taloudellisesti aivan puille paljaille, jos tienaava puoliso jättää, kuolee tai tulee muuten kyvyttömäksi huolehtimaan perheen toimeentulosta.

Jostain syystä naiset eivät kuitenkaan pidä huolta omasta edustaan yhtä ahkerasti kuin miehet. Nordeassa tehtyjen tutkimusten mukaan esimerkiksi noin joka neljäs nainen ei osaa lainkaan arvioida sitä, mikä olisi vuositasolla tyydyttävä tuotto hänen omille säästöilleen ja sijoituksilleen. Vastaavasti naiset lukevat talouslehtiä ja etsivät taloutta koskevaa tietoa verkosta huomattavasti miehiä vähemmän.

– Naiset eivät jaksa tai halua ottaa asioista selvää yhtä innokkaasti kuin miehet. Oman talouden turvaamisesta on kuitenkin jokainen henkilökohtaisesti itse vastuussa , Anu muistuttaa.

 

kommentit

Hyvin tästä voi lukea pankin ihanneasiakkaan profiilin.
1. Maksa pakolliset laskut (muuten tulee luottotappiota pankille)
2. Tarkkaile ostoja, älä tuhlaa (jää muuten vähemmän rahaa pankille)
3. Säästä, säästä, säästä (ja tulee enemmän rahaa pankille).

Minä ehdotan ja suosittelen elämistä nyt ja heti, kun se vielä on elämisen arvoista, ihanaa ja aktiivista.
Jokaisen naisen tulee ehdottomasti saada ostaa usein Café Latte ja nauttia olostaan ja elämästään.

Pysähdy nainen kiireen keskellä, ajattele elämääsi, ajattele ympäristöäsi, katso ohikulkevia ihmisiä kahvikupin ääreltä.
Sitten, kuuntele kaikkea tätä hiljaisuutta.
Hae tilanteita ja hetkiä, jossa voit vain olla ja ajatella ja tuntea.
Näin ei aika karkaa käsistä.

Hirveätä ajatella pakkosäästämistä ja niukkuutta, että pankit saisivat kokeilla riskinottoaan. Tai vielä pahempaa, ota itse riski pankin tarjoamilla rahastoilla ja anna pankille vain silkkaa rahaa, ilman riskiä.

>Mies Helsingistä Ti, 2011-03-08 11:11

Olipas sättivään sävyyn kirjoitettu artikkeli. Onko tämä YLEn tapa onnitella naisia naistenpäivänä?

Yhdyn edelliseen kommenttiin: jokainen nainen on höyryävän kahvikupposensa ansainnut!

>Mamichell Ti, 2011-03-08 12:38

Tekstin kirjoittaja kuuluu itse niihin, jotka juovat ainakin sen yhden latten päivässä ja ylipäätään kuluttavat pakollisten menojen jälkeen suurimman osan rahoistaan kirjoihin, elokuviin ja kahviloihin. Siinä ei ole mitään vikaa. Ei edes Anu Nummisen mielestä.

Sisälukutaitoa kannattaa harjoitella. Jos haastateltava sanoo "Siinä ei ole mitään vikaa, jos haluaa sijoittaa joka päivä mukilliseen kahvia tai ostaa lehden, mutta kuukaudessa summa voi kasvaa isoksi ja tavasta on hyvä olla tietoinen" hän tarkoittaa sitä, että tavasta on hyvä olla tietoinen. Ei sitä, että tapa pitää kitkeä.

Itse aion jatkaa kahvikupposten ostamista! Mutta sitten, kun rahani ovat tiukilla, tiedän myös, missä säästän helposti yli 60 euroa kuussa!

Hyvää naistenpäivää kaikille naisille - niille, joita talous ei kiinnosta ja niille, joita se kiinnostaa!

>Linda Ke, 2011-03-09 14:53
Mamichell kirjoitti:

Olipas sättivään sävyyn kirjoitettu artikkeli. Onko tämä YLEn tapa onnitella naisia naistenpäivänä?

Yhdyn edelliseen kommenttiin: jokainen nainen on höyryävän kahvikupposensa ansainnut!

Jokaisella naisella on tasan yhtä suuri oikeus käyttää rahaa, kuten miehetkin. Naisia syyllistetään hänelle tärkeistä ostoksista, jotka ovat naurettavan pieniä miesten tekniikka-,auto-,vene- ym harrastuksiin. Ehdottoman tärkeätä on OMA TILI! Onneksi itselläni oli sillä hetkellä, kun mieheni yllättäen kuoli. Hänen tilinsä sulkeutuivat! Sieltä menivät vain ne maksut, jotka kuukausittain olivat menneet: Yhtiövastike!

>Omaraha Ke, 2014-03-12 16:18

Anu Nummisen mielestä olisi oikeudenmukaista, että parisuhteessa kulut jaettaisiin nettotulojen suhteessa. Minusta asia ei ole aivan noin mustavalkoinen. Jos parisuhteessa nettotulot ovat vaikkapa 2000 eur/kk ja 40000 eur/kk, niin millä logiikalla vähemmän ansaitsevan osuus kuluista olisi alle 5%? Näin ajatellenhan enemmän ansaitsevan ei kannattaisi taloudellisessa mielessä elää parisuhteessa.

Lähtökohta pitäisi olla kulujen jakaminen tasan. Pariskunnan oman harkinnan pohjalta suhdetta kulujen jaosta voidaan säätää, mutta mekaaninen laskukaava nettotulojen suhteesta ei voi olla yleispätevä ratkaisu. Vai onko tämä kääntäen ymmärrettävä niin, että kannattaa aina elättää reilusti itseään enemmän tienaavat omien sinkkuna elämisen kulujensa poistamiseksi lähes täysin - siis tulonsiirrosta parisuhteen sisällä?!

Esimerkki oli muuten ihan todellinen.

>Ilari Ti, 2011-03-08 13:01

Nyt on taitanut kommentoijalla tulla pieni laskuvirhe 5%:n kanssa. Kirjaimellisestikin soveltaen tämä tarkoittaisi esimerkkisi pariskunnalle 1/3 ja 2/3 kulujakoa. Tekstissähän Anu Numminen suositteli sitä, että kuluja ei tällaisessa tilanteessa jaeta täysin tasan (50-50), vaan suhteessa nettotuloihin niin, että molemmille, myös sille pienituloisemmalle, jää rahaa omiin menoihin. Kuulostaa ihan järkeenkäyvältä, eikö?

>Linda Ke, 2011-03-09 14:45

Lindan viestiin ei näemmä pystynyt vastaamaan, joten vastaan sitten tähän...

Lindalla on itsellään taitanut käydä pieni virhe noita lukuja katsoessa, sillä kyllähän tuossa Ilarin esimerkissä aivan selkeästi jälkimmäisessä luvussa on yksi ylimääräinen nolla perässä ja näin ollen siis nettotulojen suhde on juurikin tuo 1/20.

Tuloeron ollessa noin huima on kuitenkin melko mahdotonta olettaa kummankin osapuolen maksavan kuluja tasan puoliksi. 40000 e/kk tienaava todennäköisesti kun haluaa asua hieman isommassa (= kalliimmassa) asunnossa, syödä useammin ulkona, ostaa kalliimpia tavaroita yms. kuin mihin huomattavasti vähemmän tienaavalla puolisollaan on varaa. Tietysti jokainen pariskunta saa aivan vapaasti valita millä tavalla talouden kulut jaetaan.

>matemaatikko Ke, 2011-03-16 08:36

Jo on toimittajan arvostelukyky pettänyt!

Naisia - etenkin nuoria - syyllistetään jo muutenkin ihan liikaa. Pitää olla nätti, pitää olla laiha, pitää olla hyvä koulutus, pitää olla hyvä työpaikka, pitää olla hyvä vaimo, pitää hoitaa koti, pitää tehdä ja hoitaa lapset - ja sitten täällä kehdataan vielä syyllistää naisia siitä, että nämä ostaisivat itselleen kahvikupin!

Miksi artikkeli ei kerro esim. siitä, paljonko miehet käyttävät rahaa harrastusvälineisiin, auton osiin (puhumattakaan osamaksulla ostetusta autosta ja sen järjettömyydestä) tai muuta vastaavaa?

Miksi Yle haluaa tieten tahtoen ylläpitää näitä järjettömiä, nuoret naiset mielenterveyspotilaiksi ajavia vaatimuksia? Olisin mieluummin pakkonaitettuna perheenäitinä Arganistanissa kuin Suomessa nöyryytettynä, alistettuna ja ylirasitettuna. (Selvyyden vuoksi: en asu sen enempää Afganistanissa kuin Suomessakaan.)

>Turhaa syyllistämistä Ti, 2011-03-08 14:25

Ihmettelen myös tätä säästelyvimmatouhotusta, kyllä pari satukkaa ylimäärästä tilillä riittää ihan hyvin. Naisen paikka on vieläkin usean mielestä kotona tulottomana lapsia kaitsemassa, mutta itse en allekirjoita sitä. Ukolta voi tarpeen tullessa pyytää lisää rahaa, jos sattuu omat loppumaan. Naiset osaa elää ja nauttia sillä hetkellä, kun se palkka tilille napsahtaa..sen loppukuun voi sitten ihmetellä köyhänä, miten ihanaa se tuhlailu olikaan =).

Itse olen elänyt varattomana koko nuoruuden sekä suuren osan aikuisuudesta. Opiskelujen myötä palkkani nousi kaksinkertaiseksi ja näin ollen parani miehen palkkaan nähden. Nyttemmin minä avitan mieheni haaveiden toteutumista ja olen siitä hyvin iloinen. Varmasti tuhlaan palkastani osan ja loput säästän ulkomaanreissuamme varten. Pyykkikone jos sattuu hajoamaan, niin voi,voi, käännetään kalsarit toisin päin, niinhän ne ukotkin tekee =)

Naiset eläkää täysillä, nauttikaa ja annetaan puolisonkin nauttia, on sitten mummelina jotain mistä puhua! =) IHANAA NAISTENPÄIVÄÄ KAIKILLE NAISILLE <3 <3 <3 murmeltaa mieheltään saamaansa sydänsuklaata täällä =)

>säästöpossu,ei, ei! Ti, 2011-03-08 17:51

Onko asiallisen kirjoituksen kommentaattoreina pelkkiä mauttoman huumorin harrastajia?

Tuntuu uskomattomalta ettei oman talouden järkevä hoitaminen kiinnosta, vaan sitä pilkataan.

Vaalit ovat tulossa ja näilläkin kirjoittajilla on äänioikeus (toivottavasti he ovat alaikäisiä)

>Vitsikästä Ti, 2011-03-08 18:53

Mauton huumori sopii tähän kirjoitelmaan kaikista parhaiten, sillä mieti jos sinuakin (oletan sinun olevan aikuinen,vanhempi?) isänpäivän/äitienpäivän aikaan vitsikkäästi huomautettas vaikka siitä kuinka paljon kaljaa juot. he,he, ja mitä vaaleihin tulee..se nyt on kaikista asioista turhinta touhua. Ei ne päätöksillään kuitenkaan lupaa muuta kuin koulujen lakkautuksia, säästöjä terveydenhuoltoon jne.joten? Omalla selkänahalla on tähän tilanteeseen päästy, joten vitsiä voi heittää milloin vain. Tiedoksi, en ole alaikäinen, en aio äänestää ja omalla työlläni olen talomme maksanut ja toinenkin torppa on kohta velaton...

Turvallisuus taloudessa kiinnostaa enemmän kuin arvaatkaan. nimm: aikoinaan näkkileivästä uneksinut

>säästöpossu Ti, 2011-03-08 19:53

Minusta juttu oli tosi hyvä ja täyttä asiaa. Ei tulisi itsellä mieleenkään tuudittautua miehen palkan varaan. Eikö naistenpäivän perimmäinen tarkoitus ole ollut naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistäminen, ja kyllä tähän asiaan valitettavasti kuuluu raha-asiatkin, joita on oikeasti välillä ihan hyvä miettiä sen lattekupin ääressä =). Turha sinisilmäisyys nyt pois, siskot!

>päivänsankari Ti, 2011-03-08 20:44

Useimpien naisten palkka ei riitä sijoitukseen, joten ei ole ihmekään, jos naiset prosentuaalisesti vähemmän seuraavat talousjournalismia tai ottavat selvää sijoitusmahdollisuuksistaan. Kun alle kahden tonnin palkasta maksaa yliopisto-opintonsa, vuokransa, auton (joka on mahdollisesti pakollinen, jotta pystyy hoitamaan työnsä), puhelimen, sähkön, vakuutukset ym. pakolliset menot, niin ei siinä enää sijoitella. Parisuhteessakin on varmaan usein pakko ottaa ne suuret lainat miehen nimiin, koska hän pystyy maksamaan lyhennykset - varsinkin silloin, kun perheeseen syntyy lapsia ja nainen on äitiyslomalla tai hoitovapaalla.

On turha syyllistää naisia rahattomuudesta jonkun iltapäivälehden takia, kun tilastojen mukaan miehet tuhlaavat paljon kalliimpiin kohteisiin. Kun nainen tuhlaa, hän ostaa huulipunan. Kun mies tuhlaa, hän ostaa auton tai veneen tai vähintään kotiteatterin. Hankintoja perustellaan tarpeella, mutta usein vanhempikin auto olisi vielä hyvä, vene on huvikäyttöön eikä kukaan ole tähän mennessä kuollut kotiteatterin puutteeseen.

Ja jos pitää valita jokin esimerkki, niin on parasta tarkistaa sen kirjoitusasu. Jos nainen ostaa yhden "cafe latten" päivässä, niin kyllä siinä miljonäärikin köyhtyy. Italian kielessä kahvi on caffe ja kahvila café. Otsikkonne mukaan nainen siis ostaa maitokahvilan päivässä. Café on ranskalainen muoto ja ranskassa maitokahvi on café au lait.

>kirjastotäti Ti, 2011-03-08 20:52

Voisi kyllä vaimo lukaista tämän jutun, mutta jos sitä ehdottaisin, niin iso yksipuolinen riita olisi valmis.
Toisella on kortit tapissa, ei maksa yhteisistä menoista mitään, ei omista kuin "krääsää" ja kuukaiden pelivara lie pari euroa. Tulot lienee keskitasoa.
Ihmettelen kovasti mihin se kaikki menee?

>Mies Ti, 2011-03-08 22:22

Juttuhan on ihan perusruisleipää kenen tahansa taloudenpidon kannalta, miehen, naisen, perheellisen tai perheettömän. Vinkit kannattaa ottaa tosissaan.

Meillä on aina ollut itsestäänselvää, että yhteisiin kuluihin osallistutaan maksukyvyn mukaan. Tämä on myös näkemyksemme yhteiskunnan toiminnasta. Kumpikaan ei ole koskaan kokenut asiaa millään lailla epäreiluksi, sillä yhteinen satsaus tulee aina myös yhteiseksi hyödyksi. Lisäksi tiliä ei koskaan kuluteta loppuun, vaan siellä on aina puskurirahasto. Kun pyykkikone hajoaa, emme kulje likaisissa kledjuissa vaan ostamme uuden koneen. Kyllä elämän saa maistumaan elämältä myös ilman kädestä suuhun elämistä!

Siitä olen eri mieltä, että kortilla maksaessa tulisi katsottua tarkemmin mihin rahat menevät: pikemminkin se kirpaisee enemmän, kun antaa kassalla konkreettista rahaa ja rahapussi silmin nähden tyhjenee ja taas pitää asioida automaatilla. Luulen, että muoviraha on nimenomaan se, jota moni ei hallitse.

Sijoituksiin taas en kovin helposti lähtisi. Jos nyt keskituloisella on tuhansissa euroissa laskettava summa rahaa säästössä, tuotot ovat parhaassakin tapauksessa absoluuttisesti ottaen niin pieniä, ettei kannata käyttää aikaa ja vaivaa moiseen. Säästötilin korko kyllä riittää suojaamaan inflaatiolta. Ja jos nyt tililläni makaisikin satoja tuhansia, minulle olisi yhdentekevää, mitä siitä tulee tuottoa vai tuleeko ollenkaan. Tai sitten en vaan kykene samastumaan upporikkaaseen henkilöön.

>Rask Su, 2011-03-13 17:03

Minusta ihan asiallinen juttu. Olen tällä hetkellä vanhempainvapaalla ja itseäni huolestuttaa kovasti juuri nuo eläkkeen kertymisasiat ja harmittaa, että joudun pyytämään rahaa mieheltäni hankintoja varten. Harmittaa sen vuoksi, että tähän asti en ole ollut tilivelvollinen kenellekään menoistani.

Ilari siellä alkukommenteissa ihmettelin parisuhteen välistä tulonsiirtoa. Ehkä pariskunta voi vielä jakaa menot fifty-fifty, mutta lapsiperheenä näin ei voi enää toimia. Vai pitäisikö minun vanhempainrahastani pystyä maksamaan puolet tämän perheen menoista? Ehkä siinä tapauksessa mies voisi "maksaa" minulle sen työpalkan ja vanhempainrahan erotuksen ja eläkkeen, joka nyt jää saamatta, kun hoidan yhteisiä lapsiamme.

Meillä perheen tulot ja menot laitetaan samaan kasaan nyt ja palattuani työelämään. Sitä se perheenä eläminen on. Muutenhan perheen sisällä olisi suuri elintasoero. Miehelläni olisi varaa harrastaa ja matkustella, minulla varaa vain kirpparivaatteisiin.

>Mur Ma, 2011-03-14 11:26

Siis, tuo kaikki on täyttä naisen vitutusta.
Tosiasiassa, meillä koko meidän avioliiton alamäki lähti anopista. Se vahti ja kyyläs, ja tärkeintä oli, että tyttären kunnia ei mennyt. Ei sillä ollut väliä, vaikka tyttären onni meni.
Mutta, kun tytär säilyi puhtaana, niin kaikki oli hyvin.

Ja se avioliitto päättyi 22 vuoden ja 30 vuoden yhdessäolon jälkeen. Kaikki syy oli anopissa ja siinä että se oli kotona tietäen tai tietämättään opettanut sen huutamisen sille mun vaimolle.
Ja se kyllä huusi.
Se sano sitten pari vuotta sitten, että sen äiti huuti kotona aina. Minun on vieläkin vaikea luottaa yhteenkään naiseen, kun olen kokenut elämässäni vain huutavia ja petollisia naisia.

No, siskoni ja äitini ovat minua tukeneet, mutta he ovat liian läheltä.
Niin, ja sitten se otatti multa vielä pojalleen avoimen asianajovaltakirjan, siis se muija.
Että, lopettakaa nyt jo hyvät muijat tuo iänikuinen suomalaisen miehen nuijiminen. Ottakaa ne arabit, ne vie teiltä varmasti ne viimeisetkin lapsenne.
Tuskin enää nain suomalaista, ainakaan alttarille asti, muutenhan niitä panee, jos ovat antaakseen, ja kivat antaa, kuka niitä ikäviä paniskaan.

Hei beibit;(

>Ja vitut sanon minä Ma, 2011-03-14 20:55

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä