Viisi väittämää elintarvikemuovista

Viisi väittämää elintarvikemuovista. Kuva: stock.xchng


Totta vai tarua? Naarmuuntunutta muoviastiaa ei pidä laittaa mikroon.

Totta. Muoviastian soveltuvuuden mikroaaltouuniin voi päätellä siitä, onko siinä kyseinen merkintä. Vaikka merkintä olisikin, ja astia on päässyt kulumaan, sitä ei ole syytä panna mikroon, sillä muovista voi irrota aineksia ruokaan. Erityisesti rasvainen ruoka vaatii paljon muoviastialta, sillä rasva lämpenee yleensä yli sata-asteiseksi.

 

Totta vai tarua: Margariini- tai jäätelörasioita voi käyttää uudelleen esimerkiksi ruoan pakastamiseen.

Totta. Elintarvikepakkausten uusiokäyttö on turvallista, kun niitä käytetään samanlaisissa olosuhteissa, missä ne ovat alun perin olleet. Jäätelö- ja margariinirasiassa voi säilyttää ruokaa jääkaapissa ja pakastimessa, mutta niitä ei kannata laittaa mikroon.

 

Totta vai tarua: Pikaruokaravintoloiden annokset voi lämmittää styrox-pakkauksissaan kotona mikrossa.

Tarua. Styrox-pakkaus voi sulaa mikrossa, kun ruoassa oleva rasva kuumenee. Muovi voi sulaa, ja sitä voi valua ruokaan. Pikaruokaravintolat käyttävät myös kartonkirasioita, mutta niissäkin on usein muovipinnoite, joten nekään eivät sovi mikroon. Ruoka kannattaa kaataa lautaselle ja lämmittää siinä.

 

Totta vai tarua: Öljyistä salaatinkastiketta voi säilyttää vaikka limsapullossa.

Tarua. Nestemäiset elintarvikkeet kuten öljy, etikka tai alkoholi vaativat kukin omantyyppisen pullon. Limsapullo käy hyvin vesipulloksi, mutta hapanta ja öljyistä kastiketta ei pidä säilyttää limsapullossa. Muovipulloja voi käyttää samantapaiseen tarkoitukseen, mihin ne on tarkoitettukin.

 

Totta vai tarua: EU on kieltänyt bisfenoli A:n käytön muovin valmistuksessa, koska aineella epäillään olevan vaikutuksia ihmisten terveyteen.

Tarua. Bisfenoli A:n käyttö on kielletty vain tuttipulloissa. Tällaisia tuttipulloja voi kuitenkin olla laillisesti myynnissä syksyyn asti. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen mukaan ei ollut syytä muuttaa bisfenoli A:n riskirajoja, mutta EU:n lainsäädäntöelin, komissio, halusi suojella lapsia. Siksi sen käyttö kiellettiin tuttipulloissa maaliskuun alusta lähtien.

Pullon, jossa ei ole käytetty bisfenolia, tunnistaa siitä, että se on käteen joustavampi ja sen muovi on sameampaa.

Suomessa yleisesti on ollut tapana keittää tuttipullot ennen käyttöä. Pullojen keittäminen on lisännyt niiden turvallisuutta. Bisfenolin liuettua keitettäessä pullosta se on mennyt huuhdellessa viemäriin. Tällä tapaa on varmistettu pullojen turvalllisuus.

 

Ylitarkastaja Pirkko Kostamo Elintarviketurvallisuuvirasto Evirasta vastasi viiteen väittämään elintarvikemuovista. Lähde: Kuningaskuluttaja

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Bisfenoli A on muoviteollisuuden laajasti käyttämä monomeeri. Se on hyväksytty käytettäväksi elintarvikemuovin raaka-aineena. Bisfenoli A:ta valmistettiin vuonna 2002 noin 2,8 miljoonaa tonnia. 

Bisfenoli A on todettu karsinogeeniksi eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Sen vaikuttaa hormonitoimintaan ja immuunijärjestelmään sekä aiheuttaa erektiohäiriöitä. BPA on yksi niistä aineista, jotka mahdollisesti reagoivat elimistössä hormonin tavoin (nk. hormonihäirikkö). BPA voi matkia naisen elimistössä estrogeenia.

Bisfenoli A:ta on käytettty muun muassa säilykepurkkien ja lasten tuttipullojen sisäpinnoitteena, joka suojelee pitkän säilytyksen aikana elintarviketta bakteereilta. Ainetta kuitenkin liukenee elintarvikkeeseen. Tämän takia Bisfenoli A on kielletty EU-maista Tanskassa ja Ranskassa. Kanada luokitteli aineen myrkylliseksi lokakuussa 2010.

BPA:ta sisältävien tuttipullojen valmistamisen kiellettiin 2011 maaliskuun alusta ja myynti 2011 kesäkuun alusta EU:n asetuksella.

Lähde: Wikipedia

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä