Lasi on ekologista luksusta

Lähes kaikki ruokatavara on pakattu muoviin ja usein tuntuu, että vähemmälläkin muovittamisella pärjäisi oikein hyvin. Harmillisesti myös monet luomutuotteet myydään muoviin pakattuna. Muovia käytetään koska se on kätevä ja kestävä materiaali, mutta mielikuva muovista on lähinnä halpa, roskaava ja epäekologinen (vaikkei se aina niin olekaan). Lasi sen sijaan on materiaalina ekologinen. Lasipakkaus on 100% uudelleenkäytettävä, materiaali ei kärsi kierrätyksestä, eikä lasi voi luovuttaa makua tai kemikaaleja elintarvikkeeseen. Lasi ei pakkausmateriaalina ole yhtä kätevä kuin muovi, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan sillä e ole kuluttajalle niin suurta merkitystä kuin kuvittelisi! 

Euroopan pakkauslasivalmistajien yhdistyksen FEVEn uuden tutkimuksen mukaan terveellisyys ja ympäristöarvot ovat kuluttajille yhä useammin tärkeämpiä arvoja kuin mukavuus: 45 prosenttia vastaajista ostaisi kaupassa käydessään lasipakkauksessa olevan tuotteen, mikäli siihen olisi mahdollisuus.Tutkimuksessa haastateltiin 6200 henkilöä 12 eri maasta. Kyseessä on yksi kattavimmista koskaan tehdyistä pakkausalan kuluttajatutkimuksista.

FEVEn tutkimuksen mukaan suurin osa kuluttajista on huolissaan pakkausmateriaalin mahdollisista vaikutuksista elintarvikkeisiin: 48 prosenttia sanoo, että lasipakkaus on terveyssyistä paras valinta . 69 prosenttia sanoo, että lasipakkauksessa elintarvikkeiden maku ja ravintoaineet säilyvät parhaiten. Esimerkiksi säilönnässä lasi on materiaalina voittamaton. 

Kolme neljästä eurooppalaisesta sanoo lasin olevan paras pakkausvalinta elintarvikkeille ja juomille. Itsekin ostan mielelläni virvoikkeet ja etenkin viinin(!) lasipullossa, muovi tuntuu halvalta ja ankealta. Enkä ole yksin. FEVEN tutkimuksen mukaan kuluttajat kokevat, että lasipakkaus nostaa tuotteen arvostusta ja lasiin liittyy mielikuva korkeasta laadusta. Lasipakkauksessa olevia tuotteita pidetään arvokkaampina kuin muita.

Esimerkiksi hunajaa ostaessani huomaan mielelläni maksavani lasipurkissa myytävästä luomuhunajasta enemmän kuin muovipurkin hunajasta. Hunaja tuntuu arvokkaammalta lasipurkissa ja käytän sitä näin myös säästäväisemmin. Lasin suosimiseeni on myös muita kuin mielikuvasyitä: kotipihastani tai edes parin korttelin säteellä ei löydy energiajaeroskista, mutta sen sijaan lasinkeräyspiste on kadun toisella puolella. Valitsen jo pelkästään kierrätyssyistä, aina kun mahdollista, lasin muovin sijaan.

Lasin keräys ja kierrätys on Suomessa huippuluokkaa. Pirkanmaan ympäristökeskuksen tekemän valtakunnallisen tutkimuksen mukaan suomalaiset kierrättävät parhaiten uudelleentäytettäviä lasipulloja (96 %) ja kertatäytteisiä lasipulloja (94 %). Uskon ison kierrätysprosentin olevan fiksun logistiikan ansiota: lasipulloissa on pantti ja lasinkeräys on järjestetty erinomaisesti ja kattavasti koko Suomessa. Muovipulloissakin on toki pantti, mutta entä kaikki muu muovijäte, eikö sille voisi tehdä saman kuin lasillekin? Energiajaepömpelit vaan kaikkien lasinkeräyspömpeleiden kylkeen! Ja ne kaikki muovikassit, pantti niihin. Kuvitelkaapa, että muovipusseistakin saisi takaisin sen 10 senttiä kun ne palauttaa keräyspisteelle...

Takaisin lasiin. Lasipakkaus on ainakin itselleni jonkinlaista arkiluksusta, joka saa meikäläisen kohtelemaan tuotetta paremmin ja arvostamaan sisältöä enemmän, kuin jos kyseessä olisi muovipakkaus. Esimerkiksi kaikkein hienoimmat kosmetiikkatuotteet pakataan lasiin ja lasipurkissa oleva kasvovoide vaikuttaa laadukkaammalta kuin muovipurkin vastaava, vaikka se olisikin ihan samaa tavaraa. Laatumielikuva pätee myös viiniostoksilla: kukapa ostaisi muovipulloviiniä hienoa tilaisuutta varten? Myös makeiset ovat lasiastiasta tarjottuna paljon herkullisemman oloisia kuin muovipussin pohjalta kaivettuna. Vastaavia esimerkkejä on vaikka kuinka! Lasi on luksusta ja onneksi myös ekologista. Harmi vaan, että lasipakkaus painaa paljon ja häviääkin siksi usein muoville. Kotona muovipakkauksen tuotteen voi kuitenkin sijoittaa luksuksesti lasipurkkiin, edes sen mielikuvan tähden. 

 

****************

Mikä FEVE? Yhdistys edustaa lasipakkausteollisuutta Euroopassa ja kansainvälisissä yhteyksissä. Se toimii alan keskustelufoorumina. FEVE edustaa lasiteollisuutta eurooppalaisten poliittisten instituutioiden ja muiden elinten suuntaan ympäristöön, kauppaan ja muihin kysymyksiin liittyen. FEVE edistää lasipakkausten käyttöä ja lasin kierrätystä. Se tukee eri maissa olevien lasinvalmistajien ja paikallisyhdistysten työtä.

Lisätietoa FEVEn kuluttajatutkimuksesta löydät täältä.

 

kommentit

Pakko kommentoida tähän asia, jonka varmaankin tiedät,että lasipakkauksen kuskaaminen kuluttaa enemmän energiaa, koska se painaa enemmän. Toisaalta usein myös pakkausten käsittely ja pinoaminen on helpompaa ja vähemmän tilaa vieviä, kun paikkaukset ovat suorakulmaisia, toisin kuin usein lasipakkauksissa.
Lasipurkkeja moni ei jaksa kierrättää, koska niistä ei yleensäottaen saa panttia. Lisäksi lasipurkkien kantaminen kaupasta kotiin ei jaksa innostaa itseäni. Muovilla on ongelmansa (esim tuotteen säilyvyys), mutta en ole lasipakkauksistakaan itse niin kovin innostunut.

Ti, 2009-05-05 15:28

Totta ja on kummallista, että teksti perustuu Euroopan pakkauslasivalmistajien yhdistyksen FEVEn markkinointimateriaaliin. Voisi olla vastaava myös muovitollisuudesta. Alko mainosti pari vuosikymmentä sitten muovikassissaan, että "Lasia ei luonto sulata". Lasinsirpaleet ovat todella ikävä ongelma mm. rannoilla, eivät muoviroskat, jotka voi polttaa.

>veneilijä Ma, 2011-04-04 09:19

Itse ostan mieluusti lasia juuri sen takia, että voin olla varma, ettei siitä ole liuennut elintarvikkeeseeni mitään kemikaaleja. Kotimaista suosimalla vähennän kuljetuskustannuksia. Olisipa vielä enemmän tarjolla kotimaisia, luomutuotteita, jotka vielä pakattu ekosti, vaikkapa sitten lasiin.

Ke, 2009-05-13 20:34

Itsekin ostan mieluummin lasipurkin, ja kerran valitsin kaupan hyllyltä juuri tuon lasisen luomuhunaja-purkin.
kotona huomasin kuitenkin että se oli afrikassa tuotettua reilunkaupan luomu-hunajaa... Olisi varmaan kuitenkin ollut parempi valita se ohueen muovirasiaan pakattu kotimainen versio...
Sanan LUOMU ei aina kannata antaa viedä, sillä kotimainen on varmaan monesti parempi ja ekologisempi vaihtoehto kuin kaukana tuotettu luomu.

Pe, 2009-09-11 14:52

nW29aM txjqiavabyog, [url=http://bylxhxknmesi.com/]bylxhxknmesi[/url], [link=http://wwuxsgcuuxhl.com/]wwuxsgcuuxhl[/link], http://msjqnfgzfyhw.com/

Su, 2010-04-18 18:04

lisää kommentti

noora loves eko,reilu ja luomu

Noora loves eko,reilu ja luomu

Toimittaja Noora Shingler seikkaili trendien näkymättömien arvojen maailmassa vuonna 2009. Blogi paljastaa helppoja vinkkejä eettisen, ekologisen, terveellisen ja tyylikkään elämän kulutusvalintoihin.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä