Viisi väittämää vaihto- ja palautusoikeudesta

Viisi väittämää vaihto- ja palautusoikeudesta. Kuva: stock.xchng

Esitimme viisi väittämää vaihto- ja palautusoikeudesta, vastaajana kuluttajaoikeusneuvoja Nina Konu Vantaalta.

1. Totta vai tarua: Kauppa saa päättää, voiko väärän kokoisen vaatteen vaihtaa tai palauttaa?

- Totta. Jos tuote on virheetön, kauppa voi päättää, myöntääkö se vaihto- ja palautusoikeuden. Palautusoikeus on lisäetu eikä lakisääteinen asia. Kauppa voi myös päättää, että kuitin ja vaatteiden lappujen pitää olla tallella. Alusvaatteita ja muita hygieniatuotteita ei ehkä vaihdeta. Palautus- ja vaihto-oikeuden pituus vaihtelee paljon, joissakin liikkeissä se on kaksi viikkoa ja joissakin jopa kolme kuukautta. Jos haluaa vaihtaa tuotteen eikä löydä sopivaa, voi myös joissain tapauksissa saada lahjakortin. Siihenkin voidaan kirjata, missä ajassa se pitää käyttää.

2. Totta vai tarua: Epävarmat lahjat voi aina ostaa avokaupalla?

- Tarua. Liike voi päättää itse myös avokaupan tekemisestä. Myös avokaupan ehdoissa voidaan määritellä, että kuitti on oltava. Kuittiin kannattaakin aina kirjata, että on sovittu avokaupasta. Kuluttaja voi tietysti aina neuvotella ja kysyä, kävisikö avokauppa, jolloin tuotteen voisi palauttaa ja rahat saisi takaisin.

3. Totta vai tarua: Rikkinäisen lelun voi vaihtaa ilman kuittia?

- Totta. Jos tavarassa on virhe, kuittia ei välttämättä vaadita. Riittää, että liike myy kyseisiä tuotteita. Ja jos on ostanut lahjan Helsingistä ja lähettää sen Pohjanmaalle, asia voidaan hoitaa myös paikallisessa liikkeessä.

4. Totta vai tarua: Suomalaisissa nettikirjakaupoissa on aina kahden viikon palautusoikeus?

- Totta. Paperisilla kirjoilla on kahden viikon palautusoikeus, niin kuin etämyynnissä yleensä. Postimyynnissä ja nettimyynnissä on pääsääntöisesti aina kahden viikon palautusaika. On tärkeää, että tuotetta voi kokeilla kotona, mm. sovittaa vaatetta. Idea on, että tuotetta voi kokeilla saman verran kuin kaupassa. Tuotetta ei kuitenkaan saa ottaa käyttöön, eli kirja ei saa olla hiirenkorvilla. Pääsääntöön on myös poikkeuksia: palauttaa ei saa esimerkiksi konserttilippuja eikä herkästi pilaantuvia elintarvikkeita. Myöskään e-kirjaa ei voi palauttaa.

5. Totta vai tarua: DVD-boksia tai konsolipeliä ei voi vaihtaa ilman sinettiä?

- Totta. Jos menee liikkeeseen ostamaan tuotetta, täytyy tarkistaa, onko siellä ylipäänsä vaihto- ja palautusoikeus. Jos on, pitää pyytää sinetti, josta näkee, ettei tuotetta ole käytetty. Jos tilaa levyn etämyynnistä, siinä pitäisi olla muovi tai sinetti. Jos levy on avattu, sitä ei enää voi palauttaa, koska sitä on käytetty.


Lähde: Kuningaskuluttaja

kommentit

Tuo kohta 3 hieman hämää. Toisella liikkeellä ei ole velvollisuutta vaihtaa muualta ostettua tuotetta, kirjanpidollisesti se ei ole edes mahdollista. Toki liike voi halutessaan toimia yhdyksenä maahantuojaan/valmistajaan. Onkohan tuossa tarkoitettu saman ketjun sisällä tapahtuvaa vaihtoa? Esim. prisma, stockman tms.

>kuluttaja To, 2011-12-08 22:15

Monesti huomaan työssäni sen että kuluttaja muistaa helpommin vain oikeutensa ja velvollisuudet tulevat yllätyksenä.Aina reklamaatiossa olisi hyvä olla mukana kuitti ja itse tuote mukana , jotta sitä voi myös tuotteen myynyt kauppa tarkastella.Pelkkä asiakkaan sana ja vakuuttelu eivät riitä todisteeksi.Myös kaupalla on oikeus saada tutustua valituksen kohteena olevaan tuotteeseen, jotta siitä voisi päätellä mikä on vialla tai mennyt pieleen.Kun lähestyy asiallisesti näillä eväillä kauppaa niin useimmilla kauppiailla on motiivina auttaa asiakasta, ja jos näin ei käy saa silloin kauppias itse hieman miettiä omaa asennettaan siihen harmilliseen tilanteeseen että kuluttajan odotukset eivät täyttyneet.

>kauppias Pe, 2011-12-30 20:11

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä