Ruokasesonkien noudattaminen on valikointia ja mukavaa odottelua
Kohta niitä taas saa! Nimittäin meheviä ja herkullisia kotimaisia tomaatteja. Itse asiassa tomaattien myyminen talvikuukausina pitäisi kieltää lailla; niin surullisen makuisia ja kalliita nämä hailakanväriset, tomaattia etäisesti muistuttavat epäekologiset katastrofituotteet ovat. Sama pätee myös marjoihin ja kurkkuihin.
Meillä Suomessa on hyvin selkeät neljä vuodenaikaa, ja useimmat meistä osaavat pukeutua sesonkien mukaisesti ilman sen suurempia ihmettelyitä. Valitettavasti emme ole aivan yhtä selvillä sesongeista, kun puhutaan ruoasta. Olemme tottuneet siihen, että ruokakaupat tarjoavat koko ajan samoja raaka-aineita, vuodenajasta riippumatta. Vaikka lähes kaikkia vihanneksia ja hedelmiä saa ympäri vuoden, se ei suinkaan tarkoita sitä, että niitä kannattaisi ympäri vuoden syödä.
Kausituotteiden suosimista puoltaa moni asia. Kausituotteiden maku ja ravintoainesisältö ovat parhaimmillaan, ne ovat huokeita ja vähemmän luontoa kuormittavia. Kausituotteet kärrätään tuoreeltaan tarjolle, joten niitä ei ole tarvinnut varastoida pitkään tietyissä lämpötiloissa tai kasvattaa oloissa, joihin kuluu luvattoman paljon energiaa (esim. nuo surulliset kasvihuonetomaatit). Kun huomioi vuodenajat kasviksia valitessaan, ei makuihin pääse kyllästymään. Kuinka uskomattomalta maistuvatkaan kevään ensimmäiset parsat tai kesän ensimmäiset varhaisperunat. Mansikoista puhumattakaan!
Kotoinen kasvukautemme on toki suhteellisen lyhyt, mutta talvikuukausina voimme herkutella riistalihojen, kalojen ja juuresten lisäksi eri tavoin säilötyillä kasvisherkuilla. Esimerkiksi hapatettujen tuotteiden ja pikkelssien näkisi mielellään tekevän paluun useampaan kotikeittiöön. Talvikuukausina voi toisaalta keskittyä tyhjentämään pakastintaan sinne kesän aikana ilmestyneistä herkuista. Marjoja ja sieniä kelpaa mutustella hymy huulilla pimeän talven keskellä.
Sesonkien noudattaminen ei tarkoita sitä, että syömämme ruoka muuttuisi vähemmän monipuoliseksi, tai että meidän pitäisi alkaa syödä ainoastaan kotimaisia tuotteita. Pikemminkin päinvastoin. Tulemme taatusti syöneeksi monipuolisemmin, kun maltamme nautiskella luonnon herkkuja juuri silloin, kun ne ovat parhaimmillaan.
Talvikuukausina, kun Suomen luonto on lepotilassa, ovat monet tuontituotteet ja etenkin monet hedelmät parhaimmillaan. Erityisesti appelsiinit ja mandariinit piristävät kirpeinä pakkaspäivinä.
Yksi helpoimmista tavoista siirtyä syömään sesongin mukaisesti on tutustua kauppahallien ja torien tarjontaan. Ne tarjoavat upeiden tuotteiden lisäksi unohtumattomia kokemuksia ja hersyviä keskusteluita. Myös omalla palstalla ja parvekkeella pystyy kasvattamaan herkkuja. Suomen luonto on pullollaan marjoja, sieniä, yrttejä ja muita kasveja, joita hyödyntää. Suoraan luonnosta hankittu ruoka on herkullista, puhdasta, terveyttä edistävää ja ilmaista.
Juuri nyt hekumoin villiyrteistä, raparperista, vihreästä parsasta ja korvasienistä. Aivan tuota pikaa aion liioitella marjojen ja varhaisperunan herkuttelussa. Ja jossain vaiheessa kesällä ruokapöytääni pääsevät syvänpunaiset, uskomattoman herkulliset tomaatit.
Herkuttelen niillä muutaman kuukauden yllin kyllin, kunnes jään taas odottamaan uutta sesonkia!
Sesonkikalenterista apua ruokasuunnitteluun
Kausiruokaa pöytään. Raaka-ainelista helpottaa asiointia kaupassa.
KEVÄT
-viljellyt sienet
-raparperi
-parsa
-idut ja versot
-varhaisperunat
-koivunmahla
-keväällä kutevat kalat kuten hauki, ahven ja silakka
KESÄ
-nippujuurekset, kuten nauris, retiisi ja porkkana
-nippusipulit, ruohosipuli
-sokeriherneet
-avomaan salaatit ja yrtit
-kukkakaali, parsakaali, varhaiskaali
-mansikat, vadelmat, herukat, mustikat
-kuha, ahven
SYKSY
-kukkakaali, parsakaali, kiinankaali, ruusukaali
-punajuuri, nauris ja koko juuressato
-avomaankurkku
-maissi
-omena
-marjat ja sienet
-silakka, ravut, muikku, siika, hauki
-hirvi, sorsa
TALVI
-valko-, puna- ja savoijinkaali
-porkkana, lanttu, palsternakka, punajuuri, juuriselleri
-kuivattu ja pakastettu herne, pavut
-kuha, made, muikku
-jänis, riekko
Lähde: Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma
Näkyvätkö kausiraaka-aineet sinun mielestäsi kaupassa tarpeeksi selkeästi?
kommentit
Itse en syö mitään ulkolaisia vihanneksia tai hedelmiä.
Kotimaisiakin vain silloin, kun ne on kohtuu hintaisia.
Ennen €uroa oli kaikki vihannekset ja juurekset edullisempia.
Silloin ei niistä rosvottu niin paljon minsterien hyvinvointiin ja saksan
voiteluun.
En ole kyllä huomannut kausituotteiden olevan mitenkään erityisemmin esillä kaupoissa. Hinnoistahan toki huomaa, kauden kasviksilla kun tuo hinta tippuu. Opiskelijana on järkevää myös taloudellisesti syödä kausituotteita, ei kotimaisen tomaatin ostaminen talvella sovi kukkarolle. Eikä ne edes maistu. Onneksi jokaiseen vuodenaikaan saa joitain hevi-osaston tuotteita halvalla.
P.s. ennen euroa oli myös palkat pienemmät. Ja juureksista "rosvottiin" saman verran, ruoan al-vero on tainnut nousta 1 prosenttiyksiköllä markka-ajasta. Pysytään niissä faktoissa, ja vaikkapa aiheessa ;) Vaikka oli aihe mikä hyvänsä, aina tulee joku paasaamaan "mutta Kreikka."
Muuten ihan hyvät listat mitä milloinkin kannattaa syödä, mutta varhaisperunat on väärässä paikassa. Ne kuuluu kesään eikä kevääseen. Ennen juhannusta ei niitä kannata ostaa, eivät maistu miltään. Heinä-elo -kuussa niitä saa yllin kyllin ja ovat maukkaimmillaan.
Kaupassa ei kyllä kausituotteita ihmeemmin ole esillä. Hevi-osasto näyttää samalta ympäri vuoden.
ei saa torilta enään kunnon pottuja tai sipulia, kun reikkalaiset imee kaikki lannokerahat. makiampia oli ennen potut, nyt saa laittaa nyrkin voita jotta maistuu hyvältä. Soini ministeriksi niin laskee potun hinta ja maku paranee. Toinen juttu on mansikat. Oli markallamaksettaessa hinta alhaisempi eli euro on kalliimpi sano rofessoorit mitä tahansa
"Yksi helpoimmista tavoista siirtyä syömään sesongin mukaisesti on tutustua kauppahallien ja torien tarjontaan."
No eipä ainakaan täällä missä asun, ole toreja tai halleja.
Ja Helsingin puolelle pitää halliin mennä ja se se vasta kallista lystiä on, seutulippu maksaa 4,50 sivu eli kalliita herkkuja, ei ole köyhällä varaa ajella edestakaisin.
Tuolla on yksi tori, mutta hinnat...juupajuu...
(ei kannata vedota jätä tupakka,kalja,koira pois...ei ole)
aiheet
linkit
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.