Resepti: Punajuuri-inkiväärigazpacho

Resepti: Punajuuri-inkiväärigazpacho. Kuva: Aamu-tv, Yle

Talvisaikaan tuntuu siltä, ettei Suomesta löydy hyviä ruokien raaka-aineita. Santeri Hämäläinen muistuttaa, että juurekset ovat erittäin monipuolisia ja niitä voi käyttää melkein mihin tahansa – pataruokiin, keittoihin ja salaatteihin. 

Gazpacho on perinteisesti kesäinen kylmä keitto. Santeri Hämäläinen valmistaa siitä oman versionsa sesongin parhaasta raaka-aineesta, punajuuresta.

Punajuuri-inkiväärigazpacho (neljälle)

300 g punajuuria
1 kaltattu tomaatti purkista
1 valkosipulin kynsi
1 iso sipuli
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl wasabia tai piparjuurta
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
3 dl kanalientä
1 rkl crème fraîchea
himalajansuolaa ja pippuria

Savulohileipänen

4 palaa saaristolaisleipää
4 siivua kylmäsavulohta
½ punasipuli
1 tl dijonsinappia
½ rkl oliiviöljyä
1 tl piparjuurta
1 rkl hienonnettua ruohosipulia

Keitä punajuuret kuorineen kypsäksi. Annan niiden jäähtyä hieman ja kuori ja kuutioi ne sitten. Hienonna valkosipulin kynsi sekä sipuli. Soseuta kaikki ainekset monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Jäähdytä ja tarjoa viileänä. Viimeistele pienellä nokareella crème fraîchea.

Leikkaa rengasmuotilla saaristolaisleivistä pyöreät palat. Hienonna kylmäsavulohi sekä kuorittu punasipuli ja yhdistä kaikki ainekset kulhossa. Anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa ja annostele sitten leipien päälle. Viimeistele ruohosipulin oksilla.

Annoksen seuraksi käy esimerkiksi hieman tuhdimpi ja tummempi roséeviini Espanjasta. Rouhea ja mausteinen roséeviini maistuu yllättävän hyvin talviaikaan muutenkin. Myös kevyt punaviini Gamay-rypäleestä istuu annoksen rinnalle muitta mutkitta.

Ohje: Santeri Hämäläinen

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

Aamu-tv:n Voita & Sokeria -sarjassa valmistetaan ruokaa rennolla otteella lauantaiaamuisin. 

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä