Leipä ei pidäkään miestä tiellä?

Pekka Nieminen muutti ruokavalionsa paleoksi. Kuva: Noora Sandgren.

Kun tapaan Pekka Niemisen kahvilassa, hän valitsee listalta raakakakun, josta vielä tarkistaa, ettei se vaan sisällä sokeria (ei, se on makeutettu hunajalla) ja vihreää teetä. Itse otan normiannokseni eli laten ja juustosämpylän. Käy ilmi, että annokseni sisältää kaikkea sitä, mitä Pekka välttää viimeiseen asti: maitotuotteita, viljaa ja sokeria. Nämä ovat hänen mielestään aineita, jotka saattavat sairastuttaa ihmisen. Pekka ei paheksu valintaani, vaan kertoo rauhallisesti omasta ruokafilosofiastaan.

Oikeammin kyse ei ole filosofiasta, vaan Pekan tarkasta ja pitkästä tutkimusmatkasta omaan terveyteensä ja eri ruoka-aineiden vaikutuksesta siihen. Pekka on sairastanut kaksi eri syöpää ja siksikin perehtynyt syvällisesti siihen, millaisia ruokia hänen tulisi syödä vahvistaakseen itseään. Terveellistä elämäntapaa hän haluaa jakaa myös muille Hidasta elämää -sivuston kautta.

– Olen sitä, mitä minuun imeytyy. Sokeri esimerkiksi on suoraan syöpäkasvaimen ravintoa, joten miksi söisin sitä? Haluan syödä kokonaista, oikeasti ravitsevaa ruokaa, en ruokateollisuuden mahdollisimman halvalla tuottamaa mössöä.

– Miksi ihmiskunta heikkenee koko ajan, miksi syöpä yleistyy koko ajan? Voisiko yksi syy olla huonolaatuisessa ruuassa, jota meille myydään? Ihmiskunnan heikkeneminen on kiihtynyt viimeisen 50 vuoden aikana, kun ruokateollisuus on kasvanut ja siihen liittyen keinotekoiset lajikkeet, tehotuotettu karjatalous, teollinen prosessointi, lisäaineet ja kaiken pakkaaminen myrkylliseen muoviin ovat yleistyneet, Pekka luettelee.

– Meillä Suomessa uskotellaan, että olemme tervettä kansaa ja että ruisleipä ja maito ovat terveyttä ylläpitäviä ruokia. Miksi sitten johdamme monen sairauden esiintyvyydessä? Miksi esimerkiksi osteoporoosista on tullut uusi kansantautimme, vaikka maitoa kulutetaan meillä niin paljon? Pekka kysyy.

Sanojensa vakuudeksi Pekalla on näyttää Eurostatin tilastotieto. Sen mukaan vuonna 2009 syntyvä suomalainen poika elää terveenä keskimäärin 57-vuotiaaksi asti, kun taas samana vuonna syntynyt ruotsalainen ja norjalainen voi nauttia elämästään terveenä yli 70-vuotiaaksi. Tilaston mukaan suomalaiset ovat saksalaisia lukuun ottamatta koko EU-alueen sairainta kansaa.

Alan jo vilkuilla epäluuloisesti sokerilla maustettua latteani ja vehnäistä sämpylääni.

Elämänvoimaa tehosekoittimeen

Aamulla munakas parsakaalilla ja vihersmoothie, jossa on tammenlehtisalaattia, avokadoa, kurkkua, selleriä, spirulina- ja chlorellajauhetta sekä kookosvettä, joskus myös liuotettuja pähkinöitä, siemeniä ja hamppuproteiinia. Lounaaksi etnisen ravintolan annos, vaikkapa paistettua riisiä katkaravuilla ja vihanneksilla. Päivälliseksi juureskeittoa järvikalan tai luomuriistan kanssa ja iltapalana vielä marjasmoothie, jossa nesteenä riisi,- manteli,- tai kookosmaitoa.

Tältä kuulostaa Pekan tyypillisen päivän menu. Mutta eikö tuo tehosekoittimen kanssa touhuilu ole kovin vaivalloista?

– Ei ollenkaan. Olen järjestänyt ainesosat helposti saataville ja heittelen blenderiin eri ruokia olotilan mukaan. Rakastan ruokakaupassa käymistä ja tilaan paljon ruokaa tutuista verkkokaupoista kotimaasta ja ulkomailta.

– Hyvin syöminen on minulle itseeni satsaamista. Kyse on elämänvoimasta. Kuollut, pitkälle jalostettu ruoka ei tuo minulle elinvoimaa. Ruokakaupassa osaan jo aistia, missä siellä väreilee hyvä energia ja täytän korini sillä. Syön kasvispainotteista paleo-ruokaa.

Paleo-ruokavalio noudattelee kivikautisen ihmisen syömisiä: suositaan mahdollisimman alkuperäistä ruokaa, eritoten metsän antimia, kasviksia, riistaa ja kalaa.

– Maanviljelyä on harjoitettu vasta 10 000 vuotta ja täällä pohjoisessa vielä paljon lyhyemmän ajan. Se on ihmisen evoluutiossa lyhyt aika. Silti solutasolla ihmiskeho ei ole muuttunut kivikaudesta mihinkään. Elimistömme ei ole sopeutunut syömään viljoja ja maitotuotteita, Pekka sanoo.

Aikanaan Pekalle käänteentekevä kokemus oli osteopaatti Aki Hovivuoren luento ravinnosta. Hovivuori lainasi Pekalle kirjan Vaaralliset viljat (James&Ron Braly&Hoggan, Rasalas). Kirjan perusviesti on, että viljan sisältämä proteiini, gluteeni, sotkee ihmisen immuniteettijärjestelmän ja lektiini vaurioittaa suolistoa. Suurin osa ihmisen puolustusjärjestelmän soluista sijaitsee juuri suolistossa, joten häiriöt suolistossa aiheuttavat lukemattoman määrän erilaisia oireita tulehduksista psyyken epätasapainoon asti.

– Oma suolistoni oli kroonisesti sekaisin, kunnes aloitin paleoruokavalion. Sen myötä vatsani rauhoittui, mielialojen vaihtelu ja rauhattomuus helpottuivat. Verensokerin heilahtelut tasoittuivat, unenlaatu parani, hormonitoiminta palautui normaaliksi ja kunto alkoi parantua ilman kovaa treenaamista, Pekka listaa nykyisen ruokavalionsa etuja.

Kritiikki porisee netissä

Pekan tapaamisen innostamana alan tutkailla ravintoasioita netistä. Selviää hyvin nopeasti, että kritiikki maitotuotteita ja viljaa kohtaan poreilee netissä kiivaana. Maidon teollinen käsittely tappaa monen mielestä maidosta kaikki hyödylliset ravintoaineet. Netissä kiistellään myös raakamaidon ominaisuuksista. Gluteeniton ruokavalio ei ole suinkaan monelle mikään laihdutuskeino, vaan terveydellinen valinta. Mitä moninaisimmat vatsavaivat ovat monella poistuneet viljattomuuden myötä. Tieteelliset tutkimukset aiheesta ovat kuitenkin varsin ristiriitaisia.

Yksi mediassa huomiota saanut paleon puolestapuhuja on lääkäri Olli Sovijärvi. Sovijärven mukaan ihmisen kannattaa välttää prosessoitua ruokaa kaikissa muodoissaan: vilja- ja maitotuotteet ovat nimenomaan pitkälle käsiteltyä ruokaa. Hän huomauttaa, että alkuperäiskansoilla, jotka syövät yhä kuten metsästäjä-keräilijät aikoinaan, ei ole havaittu länsimaalaisille tyypillisiä sairauksia. Potilaidensa kautta Sovijärvi sanoo tietävänsä, että monen länsimaissa tyypillisen autoimmuunisairauden (esimerkiksi keliakia, kilpirauhasen vajaatoiminta, MS-tauti, haavainen paksusuolentulehdus) oireet helpottuvat jättämällä viljat ja maito kokonaan pois. Toki autoimmuunisairauksien puhkeamiseen tarvitaan myös geneettinen alttius.

Mikä sitten maidossa on haitallista Sovijärven ja muiden kriitikoiden mielestä? Lehmän maidon kaseiini voi gluteenin lailla vaurioittaa suolistoa. Lehmärodusta riippuen maidossa on joko A1-kaseiinia tai A2-kaseiinia. Sovijärven mukaan tutkimukset viittaavat siihen, että A1-kaseiini on se haitallisempi proteiini ja juuri sitä suomalaisen lehmän tuottama maito sisältää. Kaseiini vapauttaa kehossa tiettyjä peptidejä, jotka pääsevät ohutsuolesta verenkieroon ja joita vastaan elimistö alkaa taistella aiheuttaen erilaisia vatsavaivoja.

Suomessa viralliset ravitsemussuositukset eivät kuitenkaan allekirjoita näitä haittoja vaan kehottavat syömään perinteisen lautasmallin mukaan — ja suosituksissa on vankka sijansa leivällä ja maidolla. Suositusten takana on valtion ravitsemusneuvottelukunta, jonka jäsenet ovat ravitsemusasioita käsittelevien viranomaisten, kuluttaja-, neuvonta-, ja terveydenedistämisjärjestöjen sekä teollisuuden, kaupan ja maatalouden järjestöjen edustajia.

Mutta se sokeri...

Jään mietiskelemään, millainen itsekuri paleo-ruokavaliota noudattavilla täytyykään olla. Miten torjua vaikkapa salmiakinhimo, miten kieltäytyä rapeasta patongista marmeladin kera, miten viettää tulevaa kesää ilman päivittäistä jäätelöannosta? Miten voi elää päivästä toiseen ilman sokeria, ilman ruista ja vehnää, ilman juustoja ja jogurtteja? Esitän vielä Pekalle tämän ihmettelevän kysymykseni.

– Olen saanut kehoni puhdistumaan niin hyvin, että reagoin nykyään voimakkaasti roskaruokaan. On siis helppo olla syömättä sellaista, josta tulee huono olo. Kun on päässyt irti sokeri- ja gluteeniriippuvuuksista ja erilaisista aromivahvisteista, niin ei ole mikään ongelma valita vaihtoehto, josta seuraa hyvää oloa pitkäksi aikaa! Pekka vastaa.

Meille sokerista vielä "riippuvaisille" hän antaa vinkin:

– Alkuvaiheessa voi esimerkiksi prosessoidun valkoisen sokerin korvata luonnollisilla makeuttajilla kuten hunajalla, kookossokerilla, vaahterasiirapilla, intiaanisokerilla, stevialla jne. Mutta varsin pian sitä huomaa pärjäävänsä ilman mitään makeuttajia. Keinotekoisia makeuttajia kannattaa joka tapauksessa välttää, sillä ne ovat ihmiselle haitallisia.

Pekka Nieminen on Inhimillisen tekijän vieraana 19.4. kello 22.00 TV1:ssä puhumassa syöpäkokemuksistaan.

Mitä mieltä sinä olet ruokavalion vaikutuksesta olotilaasi? Oletko kokeillut esimerkiksi paleo-ruokavaliota ja miten se sinulle sopi?

kommentit

Paleoliittinen ruokavalio ja lounaaksi riisiä? Ei taida historia olla Pekan vahvinta alaa. Muutenkin ihan hupaisa ratkaisu, siis täysjyväruisleipä on pannassa, mutta etnisen ravintolan basmati/jasmiini-hiilarihöttö ei? Kaikkea sitä kuulee kun vanhaksi elää.

>Siantuntija Ti, 2013-04-16 09:33

On tuo ihan järkevä ruokavalio, karppausruokaa melkeinpä. Sellaista minäkin syön. Pyrin vain syömään niin yksinkertaista ruokaa kuin mahdollista, se on myös helppoa ja halpaa, ekologista syömistä. Niin paljon kotimaista ja läheltä luonnosta ja kaupungista kuin mahdollista. Tehosekoitin on todella hyvä, sillä saa tehtyä melkein kaiken tarpeellisen, melkein kaikesta.
Tuosta maidon valkuaisen laadusta olen lukenut ja se voi pitää paikkansa. Juon joskus silti maitoa tai hapantuotteita ja juustoa. Teen niin paljon sosemehua, että maitoa ei juuri tule juotua. Maitokarja kuitenkin on pitänyt tämän kansan hengissä näillä leveysasteilla.
Leivän gluteenissa voi piillä perää, sen haitoista. Leipä kuten keitetty perunakin ovat vain nopeita hiilihydraatteja, nostavat verensokeria, ihmiselle tulee insuliiniresistenssi ja sitä kautta 2-tyypin diabetes. Ne ovat leivän ja keitetyn perunan suurimmat vaaratekijät suomalaisille.
Diabetesliitto vaan neuvoo virheellisesti diabeetikkoa syömään samaa ruokaa kuin terveetkin, kun vaan muistaa ottaa lääkkeensä. Eli kysymyksessä on lääketeollisuuden kehittämä mainoslause.

Graavikala on todella terveellistä, se tarvtisee hiukkasen suolaa, hienosuolakin käy, jos haluaa pikasuolata.
Kaikkein tärkein on muistaa ottaa joka päivä kalanmaksaöljyä suoraan pullosta, mielellään aamuin illoin, tupla- tai kvartetti-yöiannos ei haittaa mitään, parempi vaan. Siinä on nimittäin rasvahapot suoraan EPA ja DHA-muodossa, missä muodossa ne eivät ole missään kasviöljyssä vaan ainoastaan niiden esiasteena, alfalinoleenihappona (rypsi-, hamppu- ja pellavaöljyssä) ja siitä noin 10 % tai alle muuttuu elimistössä EPA:ksi ja DHA:ksi.

Hunajaa käytän makeuttamiseen, valkoinen sokeri on todellakin ravintoa syöpäsoluille.
Kotimaiset marjat ovat monta kertaa tehokkaampia kuin fruktoosia paljon sisältävät tuontihedelmät.Kaupunkien puistot ovat täynnä mustamarja-aroniaa ja ruusunmarjaa, ne ovat ravintorikkaimmat marjat ja kaiken lisäksi ilmaisia.

>Maantieteellistä perusruokaa Ti, 2013-04-16 14:11

Siantuntija on oikeassa ihmetellessään paloliittisen ruokavalion ja riisin yhdistämistä. Hänen tulisi kuitenkin myös huomata se, että riisi ei sisällä gluteenia ja on siten sopiva vilja henkilölle, joka pyrkii välttämään gluteenia. Ja todellakin, mitä vanhemmiksi eletään, niin sitä enemmän kuullaan, onneksi :)

>Terkkariopiskelija Ke, 2013-04-17 13:05

Aina kun syön jotain johon liittyy vilja niin tunnen vatsan vasemmalla puolella inhottavan tunteen. Tunne tuntuu siltä, kuin ohutsuolessa olisi jääpala jäänyt jumiin ja ei sula lainkaan siis sellainen outo kylmänkatkuinen särky.

Olen useamman vuoden ollut ilman maitotuotteita ja paleota olen noudattanut yli vuoden.

Kaupan sokerimaitosuklaalevystä tulee ilmavaivat. Itsetekemästä raakasuklaasta tulee vain parempi olo, mitä enemmän sitä syö. Makeutan kookospalmusokerilla ja hunajalla.

Korkea verenpaine ja aivosumu lähti viljojen poisjätöllä.

Isäni on syönyt koko ikänsä verenpainelääkkeitä, mutta minä en aio jatkaa samalla tiellä vaan annan ruokavalion parantaa minut ja sen eteen on tehtävä muutoksia ja minulla tämä muutos on siis paleossa pysyminen ja prosessoitujen, raffinoitujen tuotteiden välttäminen.

Gheetä käytän voin sijaan, kun laktoosi ja kaseiini eivät minulle sovi. Kylmäpuristettu neitsytkookosöljyä käytän raakasuklaassa ja paistamisessa.

Käytän lääkinnällisiä sieniä, kuten reishi, cordyceps, chaga (pakurikääpä) ja lions mane. Nämä auttavat arkaa ja ujoa olemaan sosiaalisempi ja näiden avulla jaksaa valvoa tarvittaessa. Paljon terveyshyötyjä joka lähtöön.

>Miksu Ke, 2013-04-17 15:42

Siantuntijalle vinkiksi, että riisi ja ruis ovat eri raaka-aineita ja sopivat eri tavalla eri ihmisille. Että sikäli ymmärrettävä erottelu.

>I & K Ke, 2013-04-17 16:03

Ei myöskään mitään käsitystä kemiasta tai biologiasta. Tämä on nimenomaan jotain elämänkatsomusta - tietynlaista uskoa, jota vahvistetaan vain niillä faktoilla, joita halutaan käyttää.

>Icariusnatarius Ke, 2013-04-17 20:01

Itselläni viljojen (100% ruis ja tietysti joskus vehnää)poisjättö paransi kaikki ruoka-aineallergiat, päänahan ihottuman, rajun kutinan ja hiustenlähdön, masennuksen, suolistovaivat (ummetus ja peräpukamat), verensokerin rajut heittelyt, jatkuva nälkä ja heikotus.

Näihin lääkäri kyllä määräsi kaikenlaisia lääkkeitä viimeisen 30 vuoden aikana.

Keliakiaa ei ole, eikä edes geeniä siihen.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

Mutta jokainen syö ihan mitä haluaa, jos olo on hyvä. Ja vaikka ei olisikaan, niin ei kaikki vaan psyty muuttamaan ruokavaliota.

>Eeva La, 2013-04-20 10:39

Ihan omituista tämä. Miksi olisi fiksua syödä riisiä joka kuljetetaan toiselta puolen maailmaa kuin vaikka perunaa tai ohraa joka tuotetaan täällä?

>Anneli Ti, 2013-04-16 18:23

Esimerkiksi silloin, jos riisi toimii ja peruna&ohra ei. Ei niissä sinänsä mitään vikaa ole, mutta kaikille ne eivät sovi.

>Niin ja näin Ke, 2013-04-17 16:06

Kärsin vuosia epämääräisistä vatsaoireista: turvottelusta, ummetukseksa ja huonovointisuudesta. Lisäksi oli väsymystä palelua ja ärtyneisyyttä ym.
Huomasin, viljojen karttamisen lieventävän oireita, jos suinkin maltoin niin tehdä.
Lääkärissä käynti ja labrakokeet toivat esille kilpirauhasen vajaatoiminnan.
Sain jatkuvan Thyroxin lääkityksen, joka poisti kaikki oireet. Kuitenkin edelleen, lääkityksestä huolimatta, viljatuotteet palauttavat vajaatoiminnan oireet! Riisiä onneksi voin syödä.
(Keliakian mahdollisuus on suljettu pois.)

>Terjatta La, 2014-05-17 22:34

Aivan tuubaa hepun jutut!! "Alkuperäiskansoilla ei havaittu länsimaalaisille tyypillisiä sairauksia"??? Silloin ihmisten kesikmääräinen elinajanodote oli jopa alle 30v ja nyt ihminen elää 100 vuotiaaksi ja kun nyt ihminen tänäpäivänä sairastuu, niin heppu syyttää siitä leipää!! Tämmöstä kaveria on hengenvaarallista kuunnella. Ilman viljelyn aloittamista meitä ei olisi tänä päivänä. Metsästettävä olisi loppunut nopeasti ja ihminen on muuten todistettavasti sopeutunut tähän viljeltyyn ruokavalioon.

>Juissi Ti, 2013-04-16 20:57

Alkuperäiskansoilla ei tässä nyt tarkoiteta kansoja, jotka ovat eläneet joskus muinoin, vaan ihan nykypäivänä eläviä ihmisiä. Ympäri maailman elää ja asuu edelleen alkuperäiskansoja (länsimaissa toki vähemmän), jotka saattavat elää hyvinkin (paremman sanan puutteessa) alkeellisissa olosuhteissa ja jotka pääosin keräilevät/kalastavat ravintonsa.
Mm. saamelaiset ovat alkuperäiskansa, tietääkseni heidän eliniänodotteensa on korkeampi kuin 30 vuotta..

>Sherlock Homie Ke, 2013-04-17 17:52

Kun viljely aloitettiin niin ihmisen keski-ikä putosi 40%, 33v --> 20v. Kivikauden ihmisen lukemiin ei päästy ennen kuin lääketiede kehittyi ja sairaalat yleistyivät viime vuosisadan alussa. Vielä sata vuotta sitten keski-ikä oli hyvin pitkälti tuota 30-35v luokkaa rikkaissakin maissa. Toisin kuin väität, ihminen EI ole sopeutunut viljeltyyn ruokavalioon eikä mitään viljansietoon liittyvää ole ikinä pystytty näyttämään toteen. Ilman viljelyn aloittamista me kyllä olisimme edelleenkin täällä, todennäköisesti terveempinä ja ainakin meitä olisi niin vähän ettei metsästettävä loppuisi.

>TS81 Ke, 2013-04-17 19:39

Riisi on luontaisesti gluteenitonta!! Valkoinen riisi on sen verran puhdistettua, että se sopii useammille.

>Mari-Anne Ti, 2013-04-16 21:28

Mihin perustuu väite, että ihmiskunnan heikentyminen on kiihtynyt viimeisen 50 vuoden aikana? Elinajanodote ainakin jatkaa edelleen kohoamistaan. Onko joku muu mittari jota pitäisi katsoa, jotta voisi todeta ihmiskunnan heikkenevän?

>xyz Ke, 2013-04-17 07:52

Ihmisten ikä on pidentynyt, mutta elämänlaatu eli sairaudet lisääntyneet dramaattisesti. Huonovointisena vaan 100 vuotiaaksi asti, hmm sitä se helvetti taitaa tarkoittaa...
Itse huomasin ns. paleo tyyppiseen ruokavalioon siirtymisellä juuri samoja vaikutuksia kuin kirjoituksessa kehutaan. Varsinkin gluteeni ja maito jotka jätin pois muuttivat minua henkisesti sekä fyysisesti. Maito pois --> limaisuus ja poskiontelo vaivat hävisivät, gluteeni pois --> virkeys taso nousi, voimat lisääntyivät, jaksaminen lisääntyi dramaattisesti, iloisuus lisääntyi, lyhyt pinnani ei ole enää lyhyt, valkoinen peite hävisi kieleltäni?, jatkuvasti vaivanneet pienet flunssat hävisivät, leivän himo katosi, yms..
Elämä on valintoja, jos tunnet itsesi huonovointiseksi, mksi et kokeilisi jotain muuta?
Pelottaako? Tieto luo tuskaa ja silmät kiinni on tietty turvallisempi taistella eteenpäin, vaikka tekisi kipeää...

>Paleon parempi olo Ke, 2013-04-17 09:45

"Paleon parempi olo" Olisikohan nyt kuitenkin niin, että ihmiskehoa ei ole tehty kestämään 100v.+? Iän mukanaan tuomia rappeumasairauksia ei estä Paleot, eikä pöleöt, vai oletko liki 100 vuotias ja sait terveytesi takaisin tuolla ruokavaliolla?

Jos olet laktoosi-intoleraktikko- älä juo maitoa. Jos olet keliaakikko- älä syö viljatuotteita(paitsi kaura). Jos kärsit jostain muusta ruoka-aineallergiasta- vältä noita ruoka-aineita. Noilla ohjeilla pärjää aika pitkälle. Kaikki nämä Paleot, karppaukset ja Pakurikääpäkotkotukset ovat vain muotidieettejä, jotka perustuvat uskomuksiin tutkitun tiedon sijaan.

>Kaikkiruokainen lähiruuan ystävä Ke, 2013-04-17 10:25

Olen pitkälti samaa mieltä. Ei pidä kuunnella muuta kuin omaa kehoa. Vaikka kuka väittäisi lihan olevan ihmiselle luontaista ruokaa niin minulle se aiheuttaa pahoja vatsakipuja. En silti juokse huutamassa että liha on epäterveellistä.

Onhan tuossa puolensa. Ei varmasti ole pahaksi välttää sokeria ja lisäaineita. Oman luonnon kasveja ja marjoja kannattaa kunnioittaa. Monet paleot vain julistavat ruokavaliotaan ja silti syövät tehotuotettua lihaa. Eihän se navetassa seisoskeleva antibioottikasvatti ole läheskään sama kuin riista.

>yrttilady Ke, 2013-04-17 18:05

Paleota on harrastettu miljoonia vuosia, aika pitkä muoti kyllä :D taitaa olla niin että vilja on se tuore muotivillitys joka pikkuhiljaa huomataan haitalliseksi ja sen tilalla aletaan kasvattamaan oikeasti terveellisiä vaihtoehtoja. Ei ole mitään järkevää syytä miksi ihmisen pitäisi syödä viljaa tai juoda maitoa. Jos ilman pärjää (kuten keskivertosuomalainen joka voi valita mitä ostaa kaupasta) niin ei ole mitään syytä väkisin "nauttia" näitä sairastuttajia. Itse vedän vielä jonkin verran maitotuotteita mutta vähennän koko ajan, vaikutus on toistaiseksi ollut vain positiivinen. Töissä jaksaa, kotona jaksaa lasten kanssa ja kun lapset menevät nukkumaan niin menen vielä juoksemaan, pyöräilemään tai salille.

>TS81 Ke, 2013-04-17 19:51

Olen harkinnut lehmänmaidon käytön lopettamista, mutta mietityttää, mistä saan sitten tarpeeksi kalsiumia? Mistä yleensäkään tiedetään, paljonko kalsiumia ihminen todella tarvitsee? Olisin kiitollinen, jos joku paleoruokavaliota noudattava voisi neuvoa.

>Maito vie terveyden Ke, 2013-04-17 10:45

Kalsiumia on aika paljon pähkinöissä, kaalissa, seesaminsiemenissä, soijapavuissa, sienissä, sardiineissa ja kirjolohessa. Monipuolinen ruokavalio on tuossakin asiassa semmonen "kultainen keskitie", jos ei ruuasta saa tarpeeksi kivennäisaineita yms. niin voi tietenkin turvautua apteekin kalsiumtabletteihin. :)

>Paleohippi Ke, 2013-04-17 11:54

Oleellista yhtälössä on myös se, että kun kuluttamasi eläinproteiinin määrä vähenee, kehosi tarvitseman kalsiumin määrä vähenee myös.
Kas kun eläinproteiinin prosessoiminen verottaa kehon kalsiumvarastoja.
Tästä syystä esim. yhdysvaltalaisen kalsiumsuositus on noin puolet suurempi kuin itä-aasialaisen, jonka ruokavaliossa on huomattavasti paljon vähemmän lihaa, maitotuotteita jne eläinproteiinia.

>Nepa Ke, 2013-04-17 15:03

Kalsiumin sijaan kannattaa huomioida piin saanti. Piitä on paljon nokkosessa. Pii, magnesium, msm ja c ovat jo luustolle tärkeitä. Kalsiumia saat vaikka kananmunankuorista jos nyt liitua haluaa joku syödä.

>Pii Ke, 2013-04-17 15:35

Ei huolta. Lehmän maidon kalsium ei edes imeydy ihmisen suolistossa siten kuin pitäisi. Suurimman osan kalsiumista saa tehokkaammin elävästä ravinnosta.
> 105 kg > 74 kg vain maidon pois jättämisellä. toimii!

>Lehmänmaito on lehmän lapsia varten Ke, 2013-04-17 18:02

Jätä viljatuotteet pois niin vitamiinit ja hivenaineet alkavat imeytymään paremmin, kalsium mukaanluettuna. Tutkittua faktaa.

>Malkin Ke, 2013-04-17 19:54

Kun ymmärsin viimein jättää gluteenin pois ruokavaliosta pääsin eroon vuosia vaivanneista vatsakivuista. Ja on todella helppoa olla syömättä sellaista mistä tulee huono olo. Vaivat olivat jo sitä luokkaa, että rajoittivat elämää, erityisesti sosiaalista elämää.

Olen ikuisesti kiitollinen Antti Heikkilän kirjoituksille aiheesta, koska niiden ansiosta ymmärsin kokeilla gluteenin pois jättämistä. Lääkärissäkin jossain vaiheessa kävin mutta verikokeissa ei näkynyt mitään ja lääkäri väitti ärtyneen suolen oireyhtymäksi, joka on kuulema enemmän ominaisuus kuin sairaus. En uskonut ja aloin selvittämään itse mikä mättää.

>Gluteeniton Ke, 2013-04-17 11:47

Monen vatsa tosiaan kestää basmati- tai jasmiiniriisiä toisin kuin perunaa tai (gluteeni)viljoja. Valitettavasti riisi ei ole lähiruokaa, mutta sen käyttö on kompromissi, jossa saa energiaa edullisesti. Paljon liikkuvalle hiilihydraattien tarve on suurempi.

>Hyvä ruoka, parempi mieli ;) Ke, 2013-04-17 12:54

Riisiä ei ole järkevää syödä koska se kuljetetaan meille toiselta puolen maailmaa. Kalaa ei ole järkevää syödä koska kala kerää suunnilleen kaikki mereen joutuvat myrkyt, ja niitähän meidän elämäntavalla sinne joutuu.
Mahdollisimman puhdasta ja konstailematonta ruokaa, kyllä. Liha ei kuulu siihen ollenkaan. Tylsää on jättää leipä ja juusto. Maito maitona, kananmunat ja sokerit voi hyvinkin jättää pois.

>millamagia Ke, 2013-04-17 13:13

Ruisleipä on ihanaa ja kahvikin on ihan mahdotonta ilman maitoa!! Mutta hyvinhän nuo elävät esim. Aasiassa ilman molempia. Olemme eläneet vuosikymmeniä vanhojen tutkimustulosten parissa ja nyt on tullut uutta, tutkittua tietoa. Historiassa on paljon esimerkkejä siitä, että uuteen tietoon suhtaudutaan aluksi torjuen. Tilastot kuitenkin osoittavat kiistattomasti, että maissa, joissa noudatetaan ns. länsimaista ruokavaliota elämme kyllä pidempään, mutta sairaina ja lääkittyinä. Jokainen voi pohtia itsekseen mihin uskoo, mutta kukaan ei meistä kuole jättämällä ruokavaliosta leivät ja maidon. Vaihtoehtoja on runsaasti :)

>Terkkariopiskelija Ke, 2013-04-17 13:21

Minä ja mieheni molemmat olemme olleet paleoruokavaliolla yli vuoden. Olen huomannut kuinka makeanhimot ovat kadonneet, nivelkivut hävinneet, suolisto-ongelmat poistuneet, energiaa on tullut lisää, astma on hävinnyt jne. Siirtyminen paleoon tapahtui pikkuhiljaa, joten en ole kokenut jääväni mistään paitsi. Ruokavalio on monipuolistunut entisestä todella paljon. Nykyään tulee syötyä erilaisia kasviksia, marjoja, hedelmiä, sisäelimiä, lihoja, kaloja, munia, pähkinöitä, siemeniä, kookosta, quinoaa, riisiä...... Paleo onkin huomattavasti monipuolisempi ruokavalio kuin normaali pullamössöravinto.

>Paleo kunniaan Ke, 2013-04-17 13:41

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä