Uniongelmat sotkevat elämän

Uniongelmat sotkevat elämän. Kuva: Tuula Nyberg, Yle

Kaikki nukkuvat silloin tällöin huonosti, ja aamulla olo tuntuu takkuiselta ja väsyneeltä. Ulla Mersinlistä tuntuu välillä jopa huvittavalta, kun ihmiset kertovat nukkuneensa huonosti edellisenä yönä ja valittavat väsymystä: Ulla ei ole nukkunut kunnolla yhtään yötä viiteen vuoteen. Vaikka keho ja mieli kaipaavat lepoa, Ulla ei pysty nukahtamaan.

Ulla on yrittänyt hoitaa unettomuuttaan monin tavoin, esimerkiksi unilääkkeillä ja rentoutus- ja luontaishoidoilla. Hoidot ovat auttaneet väsynyttä kehoa, mutta unta Ulla ei ole saanut. Aivokäyrätutkimusten mukaan hänen aivonsa eivät pysähdy normaalin yön aikana lainkaan unen tilaan. Ulla on kroonisesti väsynyt.

Harri Lahtisella uniongelma oli toisenlainen.

– Oli aivan sama, olinko nukkunut 7 tai 12 tuntia, olin aina yhtä väsynyt aamulla ja nukahtelin vähän väliä töissä, kokouksissa ja jopa liikennevaloissa.

Harri sai tietää jo armeijaa käydessään, että hän kärsii uniapneasta eli unenaikaisista hengityskatkoksista. Kovakuntoista miestä ei pieni väsymys haitannut, mutta tupakavereilla oli rankempaa Harrin rankan kuorsaamisen vuoksi. Vuosien aikana väsymyksestä muodostui perusolotila, jonka Harri luuli olevan normaali.

Uniongelmat heijastuvat parisuhteeseen

Unettomuudesta kärsivä ei ole oma itsensä. Kun toinen on aina väsynyt, alkavat ongelmat pian näkyä myös parisuhteessa. Ulla tunnistaa oireet myös itsessään.

– Jatkuva uupumus vaikuttaa mieleen. Unettoman jalat eivät ole ihan maassa, hän on poissaoleva ja tunnetilan vaihtelut ovat hurjia.

Vaikka Ulla tekee parhaansa ollakseen rasittamatta läheisiään, hän tietää olevansa aika ajoin hyvinkin poissaoleva tai ailahteleva miehensä seurassa. Ullan miehelle on raskasta nähdä rakkaansa tuska, ja lisäksi hän on huolissaan Ullan terveydestä.

Uniapnea väsyttää sekä potilaan että kumppanin

Vuonna 2003 Harri heräsi uniapnean vaaroihin: hän löysi itsensä tien pientareelta rattiin nukahtaneena.  Harri päätti selvittää, mistä jatkuva väsymys ja nukahtelu johtuvat ja tilasi ajan lääkärille. Samaan aikaan myös Harrin vaimo, joka heräsi aamuisin aina vain väsyneempänä, hakeutui hoitoon. Syytä laskevaan yleiskuntoon ei tutkimuksista huolimatta löytynyt.

Kun Harri pääsi lääkärin lähetteellä unipatjatutkimuksiin ja sen seurauksena sai nukkumista avittavan CPAP-koneen (ilmaa ylipaineella syöttävän laitteen ja happimaskin), vaimonkin kunto yllättäen parani. Harrille tehdyissä unipatjatutkimuksissa todettiin, että Harri heräsi tietämättään tunnin aikana noin 28 kertaa normaalia pidempään hengityskatkokseen. Yön aikana katkoksia kertyi Harrille yli kaksisataa. Vaimo jännitti unessa alitajuisesti miehensä hengityksen katkoja eikä saanut tarvittavaa lepoa.

Nyt pienikokoinen CPAP-kone kulkee Harrilla aina mukana, ja molemmat pystyvät nukkumaan yönsä levollisesti. Kun unenlaatu on hyvä, Harrille riittää kuusikin tuntia unta yössä – ennen edes kymmenen tunnin unet eivät paikanneet väsymystä.

Uniterapiaa

Keväällä 2010 Ulla päätti pistää pisteen jatkuvalle lääkekierteelle, josta ei ollut hänelle apua, ja etsiä muita keinoja unettomuutensa ratkaisemiseksi. Ulla hakeutui Uniklinikalle, ja elokuussa 2010 hän aloitti uniterapian oman uniterapeutin ohjauksessa.

Uniterapiassa Ulla on saanut työkaluja, joiden avulla hän opettelee nukkumaan ilman lääkkeitä. Näihin keinoihin kuuluvat mm. erilaiset mielen rauhoittamisen tekniikat, rentoutusharjoitukset ja unipäiväkirjat. Lisäksi Ullan lääkkeiden kuormittamaa kehoa on puhdistettu homeopaattisilla tuotteilla.

Uniterapian ansiosta Ulla on pystynyt nukkumaan kahdesta kolmeen tuntia yössä. Vaikka se on jo sinänsä voitto, hän aikoo jatkaa harjoituksia, jotta unta tulisi yöhön lisää.

LUE MYÖS: Vinkkilista unettomien öiden varalle

Aamusydämellä-ohjelma käsitteli uniongelmia lähetyksessään 26.9.2010 Vieraina Ulla Mersinli ja Harri Lahtinen.

Ohjelma on katsottavissa Areenassa 26.10.2010 asti.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Perinteisesti unettomuuden oireina pidetään seuraavia: nukahtamisvaikeudet, katkonainen uni, liian varhainen herääminen, unen huono laatu/virkistämätön uni. Olennaisinta unettomuuden määrittelyssä on se, katsooko henkilö itse kärsivänsä unettomuuden oireista.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä