Viisi kysymystä juoksukengistä

Viisi kysymystä juoksemisesta. Kuva: stock.xchng, Cheryl Empay.

#1 Täytyykö uudet lenkkarit ensin sisäänajaa, ennen kuin ne tuntuvat hyviltä jaloissa?

- Ei. Uusienkin lenkkareiden pitää tuntua heti ostettaessa hyviltä jalkoihin. Toki ensimmäisten lenkkien - ensimmäisen sadan kilometrin aikana - kengän rakenteet muokkautuvat juoksijan askellukseen, ja kengän ominaisuudet tulevat paremmin esiin käytössä. Voi olla, että juoksijan pitää hieman säädellä - eli kiristää tai löysätä - lenkkarin nauhoja sisäänajovaiheessa, kertoo fysioterapeutti Satu Siirtola.

Hyvä juoksukenkä tuntuu jalassa luonnolliselta kuin sukka. Ensimmäisten lenkkien aikana kenkä saattaa tuntua hieman vieraalta, mutta hiljalleen kengän pitää alkaa tuntua hyvältä, melkein jopa paremmalta kuin ostettaessa - jos on onnistunut valitsemaan oikeat kengät. Jos pystyt testaamaan lenkkareita vaikkapa juoksumatolla ennen ostopäätöstä, tee se. 

Kaikki kengät eivät sovi kaikille juoksijoille: Jos ystäväsi suosittelee lenkkitossua, tutki ensin millainen oma jalkasi on ja mieti, mitä ominaisuuksia sinä haluat lenkkitossuilta.

Lenkkitossun valintaan vaikuttaa myös juoksumaasto. Asfaltti vaatii parempaa iskunvaimennusta, kun taas epätasaisessa maastossa juostessa kengässä on hyvä olla pitoa ja sen täytyy tukea jalkaterää. Pitkille lenkeille sopii hyvin vaimennettu lenkkari. Nopeille pyrähdyksille valitaan kevyet tossut.

Lenkkarikaupoille mentäessä on hyvä tietää, askellatko neutraalisti vai tapahtuuko askelluksessasi ylipronaatiota tai supinaatiota. Omaa askellusta voi käydä tutkituttamassa urheiluliikkeiden järjestämillä askelklinikoilla, ortopedillä tai fysioterapeutilla. 

#2 Mitä juoksulenkkareiden koossa täytyy ottaa huomioon?

Kun juokset, jalkasi turpoavat. Pisimmän varpaan ja kengän kärjen väliin on hyvä jäädä noin peukalon levyinen tila. Koska käytät tavallisia kenkiä jalkojesi kannalta paljon mukavimmissa olosuhteissa kuin juoksukenkiä, saatat tarvita jopa kokonaista numeroa isommat kengät juoksemista varten. 

- Naiset saattavat joskus hieman arastella ottaa isoja kokoja, mutta lenkkaria valittaessa ei saa tuijottaa kokonumeroa vaan pitää keskittyä tuntemaan miltä lenkkari tuntuu jalassa, Satu muistuttaa.

Kantapää ei saa nousta juostessa, mutta ei myöskään tuntua ahtaalta. Kenkä ei saisi heilua leveyssuunnassa mutta ei kiristääkään. Lenkkareiden sisään on hyvä jäädä sen verran tilaa, että pystyt heiluttelemaan varpaitasi.

Jos jalkasi ovat erikokoiset, osta tossut isomman jalan mukaan. 

#3 Täytyykö juoksulenkkarit ostaa ennen vai jälkeen lenkin?

- Sopiva aika käydä kenkäostoksilla on iltapäivästä tai illasta. Se on ajankohta, jolloin jalat ovat olleet kuormitettuina päivän, ja jalkaa tukevat rakenteet ovat joutuneet jo töihin. Tuolloin jalka on hieman turpeampi kuin ihan heti aamulla herätessä. Mielestäni ei tarvitse välttämättä käydä lenkillä ennen kenkien ostamista, Satu Siirtola kertoo.

Viisi kysymystä juoksulenkkareista. Kuva: stock.xchng, John Nyberg.

#4 Sopivatko minulle samankokoiset lenkkarit nyt kuin kymmenen vuotta sitten?

Jalka laajenee niin pituus- kuin leveyssuunnassa iän mukana. Samat kengät tuskin sopivat sinulle teini-iästä myöhäiskeski-ikään. Myös painonnousu ja ikääntyminen muuttavat jalan muotoa.

- Jalkaterän muotoon ja kokoon vaikuttavat aika paljon lihakset ja nivelten tukirakenteet. Jos on kymmenen vuoden ajan juossut säännöllisesti, niin luultavasti tukirakenteet ovat hieman jo juoksun tuoman kuormituksen ja iskutuksen seurauksena väsyneet. Jalkaterä saattaa madaltua ja leventyä, Satu sanoo.

- Naisilla myös raskaudet vaikuttavat jalkaterän kokoon ja muotoon. Keskivartalossa on jalkaterän toiminnan kannalta tärkeitä lihaksia, ja raskauden aikana nämä lihakset eivät pysty normaalisti toiminaan. Lisäksi raskauden aikana hormonitoiminta löystyttää nivelsiteitä jalkaterässäkin - ei ainoastaan lantion alueella - joten jalan koko ja toiminta helposti muuttuu.

#5 Miten usein lenkkarit pitää uusia?

- On olemassa erilaisia lenkkareita. Kevytrakenteisten kilpalenkkareiden rakenteet on suunniteltu kestämään muutamia satoja kilometrejä. Löytyy myös vahvempirakenteisia treenilenkkareita, joiden keskimääräinen käyttöikä on noin tuhat kilometriä tai hieman enemmän, ja sen jälkeen kengän ominaisuudet alkavat heikentyä, Satu kertoo. 

Lenkkarin kuntoa voi tarkastella tutkimalla pohjan ja sisäpuolen vaimmennuspehmusteita. Jos ne ovat lätässä tai rikki, on aika jättää kengille hyvästit.

Jos epäilet lenkkitossujen vaimennuksen heikentyneen tai kenkien kuluneen esimerkiksi karheasta alustasta tai kulmikkaasta juoksutyylistä johtuen, osta rinnalle uudet tossut. Niihin voit vaihtaa lennossa, kun vanhat alkavat tuntua tulleen tiensä päähän.

- Jos ei ole juossut kahteen vuoteen, niin kengät kannattaa luultavasti uusia. Vaikka kenkä ei muuttuisikaan niin ihminen ja jalan toiminta voi kahdessa vuodessa muuttua niin, että tarvitseekin erityyppisen kengän, Satu lisää.

Jos vanhat lenkkarit ovat olleet sinulle juuri sopivat, ne kannattaa ottaa mukaan uusia lenkkareita ostettaessa. Näin myyjä saa vihiä siitä, minkälaisia lenkkareita hänen kannattaa tarjota juuri sinulle. Vaikka lenkkarit olisivat olleet katastrofaaliset tai aiheuttaneet kipua, niiden vilauttaminen urheiluliikkeen myyjälle saattaa pelastaa uusien tossujen valinnan: myyjä tietää, mikä sinun jaloillesi ei ainakaan sovi.

Lähteet:

http://www.iltalehti.fi/terveys/200804097488886_tr.shtml
http://www.juoksija-lehti.fi
http://training.smashrun.com/5-myths-about-running-shoes
http://sansunblogi.blogspot.fi/2012/03/ammattilaisen-vinkit-juoksukenkien.html
http://www.recordonline.com/

Vinkki: Venyttele pohkeesi huolellisesti

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä