Ystävyyden karman laki

Ystävyyden karman laki. Kuva: stock.xchng, Jeremy Beabody.

Olisi pimeä syyskuun ilta. Värivalot tuikkisivat terassin katolla. Olisi pitkä pöytä ja värikäs pöytäliina. Olisi naurua. Pöydän ympärillä olisi kaksikymmentäviisi tuolia, ja jokaisessa niissä istuisi ystävä. Siinä on minun unelmani.

Olen alkanut kaivata ystäviä. Tunnustan, että lasten ollessa pieniä jäi ystävyyssuhteiden hoito jäi taka-alalle. Aina ei jaksanut lähteä viinilasilliselle tai leffaan, ei raaskinut. Oli äitiysloma ja yösyötöt, sitten myöhemmin työ ja arki, pienten lasten kasvu ja tarpeet. Tuntui, ettei jaksanut antaa itsestään enää yhtään kenellekään ulkopuoliselle. En muistanut soittaa, vaikka lupasin. En jaksanut pyytää ketään kahville, koska sitten olisi pitänyt keittää ne kahvit.

Ystävyyssuhteet luodaan usein lapsuudessa tai nuoruudessa. On ystäviä, jotka on tuntenut ensimmäisestä luokasta asti ja niitä, joihin on ystävystynyt opiskeluaikaisten bileiden jatkoilla.

Perheen perustaminen saattaa muuttaa ystävyssuhteita rajusti. Jos omat vanhat ystävät eivät ole perheen perustamisvaiheessa samaan aikaan, voi ystävyyssuhde viilentyä. Lasten saannin myötä tutustuu toki muihin vanhempiin vauvaryhmissä tai leikkipuistoissa, mutta näitä ystävyyksiä voisi verrata työkaveruuteen. Vanhempainvapaan jäädessä taakse ne saattavat kariutua; ehkä yhteisiä keskustenaiheita ei enää olekaan.

Lapsilleni kaverit alkavat nykyään olla yhtä tärkeitä kuin äidin kanssa vietetty aika, ja siksi myös minulla on mahdollisuus tavata enemmän ystäviäni.

Saan kuitenkin nenilleni ystävyyden karman lakien mukaan: Nyt kun minulla olisi aikaa ystävilleni, heillä ei ole aikaa minulle. Vanhat ystävyydet ovat tainneet hukkuneet puheluihin, jotka unohdin univelassa soittaa ja kahvihetkiin, joissa keskityin omiin lapsiperheongelmiini.

Tai onhan minulla ystäviä. Muutamia hyvin läheisiä, jotka onnistuin säilyttämään lähinnä heidän aktiivisuutensa ansiosta. Kaveriperheitä näemme muutaman kerran vuodessa kun harrastusrumbakalenterit on saatu mätsäämään. Lisäksi on paljon tuttuja, joita moikkaillaan vanhempainilloissa ja tarhanportilla.

Kuinka niistä tarhanporttitutuista saisi ystäviä? Huomaan, että vaikka haaveilen isosta ystäväporukasta, pelkään luoda uusia ystävyyssuhteita. Eivät kai aikuiset voi vaan sanoa: "Moikka mä olen Anni, tehtäiskö jotain kivaa yhdessä? Perustettaisiin sellainen ihana iso kaveriporukka."

Aikuiselle ystävyys ei ole vain yksi leikki hiekkalaatikolla, vaan siihen ladatut odotukset ovat suuremmat; olisiko tuo sellainen ystävä, jonka haluan kutsua kotiini ja jolle haluan esitellä perheeni. Uskaltaisinko oikean ihmisen sattuessa kohdalle ottaa tuon ratkaisevan askeleen? Päätän pyytää lapseni parhaan ystävän äidin lenkille tai leffaan.

Ehkä saisin myös vanhoja ystävyyssuhteita puhallettua henkiin, jos löytäisin oikeat tulitikut. Soittaisin ja pyytäisin kylään. Pahoittelisin, ettei aiemmin ollut aikaa. Tunnustaisin olleeni huono ystävä.

Ehkäpä joku tulisi, jos järjestäisin suuret juhlat ja juhlapöydän ympärille kymmenen tuolia.

kommentit

Vaikka en ole vielä lapsia saanutkaan, olen jo tässä samassa tilanteessa. Kun olen käynyt ala- ja yläasteen, lukion ja ammattikorkean eri paikkakunnilla, niin alati vaihtuvasta porukasta en ole pysytnyt muodostamaan kunnon ystävyyssuhteita. Ala- ja yläasteella olisi ollut muutama, josta olisin pitkäikäisemmän kaverin saanut, mutta en osannut pitää yhteyttä kun muutin muualle.

Nyt kun minulla olisi työttömänä aikaa, minusta tuntuu ettei ketään kiinnosta, vaikka olen yrittänyt elvyttää joitakin vanhoja kaverisuhteita. Uusia ystävyyksiä taas on todella vaikea saada, varsinkin kun olen poissa työelämästä. Tilanteen ajatteleminenkin on todella masentavaa.

>piipuli Ke, 2013-10-23 16:05

Minullekin uusien ystävyyssuhteiden luomisen vaikeus on niin tuttua, niin tuttua! Vielä nuorena parikymppisenä minulla oli paljon ystäviä, joiden kanssa oli menoa ja meininkiä. Milloin oltiin jossakin konsertissa tai leffassa, milloin taas vaikkapa vaan kylässä jonkun luona. Sitten ystävät alkoivat yksi toisensa jälkeen mennä naimisiin ja perustaa perhettä. He lopettivat yhteydenpidon viimeistään siinä vaiheessa kun saivat ensimmäisen lapsen. Ymmärrän sen kyllä toisaalta, koska tiedän, että pikkulapsiperheen elämä on hektistä. Mutta pahalta se silti tuntuu. Yhteydenpito ei ole alkanut uudelleen edes sen jälkeen, kun lapset ovat kasvaneet isommiksi.

Nyt olen jo vähän yli 40-vuotias - edelleen perheetön ja lapseton sinkku. Lapsia minulla ei tule koskaan olemaan, se on jo myöhäistä. Onneksi olen sitä sorttia, että osaan tulla ja mennä yksinkin. En enää odota, että perheelliset ottaisivat minut mukaan omiin menoihinsa. Käyn yksin taidenäyttelyissä, leffassa, teatterissa, oopperassa jne. Aluksi yksin teatteriin tai oopperaan meno tuntui kamalalta, mutta siihenkin tottuu. Saa ainakin rauhassa keskittyä nauttimaan esityksestä, kun ei tarvitse miettiä, että mitä tuo ystävä nyt ajattelee ja osaakohan se nyt nauttia tms. Mutta kuitenkin... joskus olisi tosi kiva viettää teatteri-iltaa yhdessä hyvän ystävän kanssa...

>merisiili Ke, 2013-10-23 18:10

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä