Lapsi somessa - huoneentaulu vanhemmille

Lapsi somessa - huoneentaulu vanhemmille. Kuva: Heli Mäkikauppila, Yle

Jos vanhemmat ovat ymmällään omasta some-käyttäytymisestään, ei ole poikkeuksellista, että lasten opastaminen nettiin tuntuu vaikealta.

Itse koin lukuvuoden alkajaisiksi helpotusta jo siitä, että tokaluokkalaisten opettaja kehotti antamaan lapsille tietokoneen käyttöön kirjoitusharjoituksia varten. Selkeä hyvä neuvo! Kuulun ryhmään, jolle pelkkä tietsikka+lapsi-yhdistelmä tuntuu välillä ristiriitaiselta.

Entäpä netti. Mitä teen, jos lasta kiusataan sosiaalisessa mediassa? Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry julkaisi vanhempien tueksi sosiaalisen median huoneentaulun. Se kertoo keskustelun pohjaksi niin sosiaalisuuteen, kiusaamiseen, tietoturvaan kuin oppimiseen liittyvät perusasiat sosiaalisesta mediasta.

- Sosiaaliseen mediaan tutustuminen on tänä päivänä tärkeä osa vanhemmuutta, sanoo EHYT ry:n internet- ja mobiilityöstä vastaava Ilmo Jokinen.

- Vanhempien kannattaa tutustua myös sosiaalisen median hyviin puoliin, rohkaisee Jokinen. - Sosiaalisen median käyttö muun muassa tukee lapsen luku- ja kirjoitustaitoa. Internet on muuttanut kirjoittamisen luonnetta, merkitystä ja kirjoitustiheyttä. Digitaaliset välineet antavat runsaasti motivaatiota kirjoittamiseen erityisesti nuorille. Tiedon hankkiminen on verkossa nopeaa, monipuolista ja helppoa.

Sosiaalisessa mediassa on myös runsaasti aikuisia ammatti-ihmisiä läsnä. EHYT ry tekee muun muassa ehkäisevää päihdetyötä verkon tunnetuilla foorumeilla. EHYT ry:n verkkopedagogit kohtaavat lähes 100 000 nuorta vuosittain Aapelissa, Demi.fissä, IRC-Galleriassa, goSupermodel.fissä, Muropaketissa ja Hevostalli.netissä.Lapsi somessa - huoneentaulu vanhemmille. Kuva: EHYT ry

Sosiaalisen median huoneentaulu kokonaisuudessaan (pdf)

Näin Ehyt ry osallistuu lasten ja nuorten verkkokeskusteluihin

EHYT ry on Nuorille suunnatun Verkkofoorumin perustaja ja toimii yhteistyössä useiden järjestöjen kanssa. Foorumi on muun muassa luonut eettiset ohjeet verkossa toimiville aikuisille.

kommentit

Joku roti täytyy olla.

>Anna K. Pe, 2013-09-06 14:55

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä