Lapsuuden valokuvat netissä - hyötyä vai haittaa tulevaisuudessa?

Lapsuuden valokuvat netissä. Kuva: stock.xchng, Ferdando Audibert.

Olotilan Lasten valokuvat somessa -kyselyn tuloksista selviää, että vanhemmat ovat yhtä mieltä siitä, että he poikkeuksetta ovat vastuussa jakamistaan kuvista myös tulevaisuudessa. 

”Lapsen itsemääräämisoikeutta ei kunnioiteta. Lapsi asetetaan vanhemman identiteetin rakentamisen välineeksi. Lapsi ei tällöin ymmärrä itseisarvoaan, vaan alkaa ymmärtää itsensä vanhemman välineenä.” 

Puolet vastaajista kertoi jakaneensa lastensa kuvia netissä, ja lähes kaikki vastaajat kokivat kuvien jakamisesta olevan jotakin haittaa lapselle. Kyselyvastauksissa peräänkuulutettiin sitä, että lapselta on kysyttävä lupa kuvan julkaisemiseen sosiaalisessa mediassa. Kysymys kuuluukin, onko lapsi oikea henkilö antamaan tuon luvan omasta puolestaan? 

”Itse kysyn lapsiltani luvan julkaista heidän kuvia FB:ssä.” 

”Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan digitaaliseen ja sosiaaliseen jalanjälkeensä... Kukaan ei kysy lapselta lupaa kuvien julkaisuun.” 

”Mitään kuvia ei tule kenenkään jakaa kenestäkään toisesta, ellei ole henkilön suostumusta jakamiseen. Lapsi on kykenevä päättämään vasta 18-vuotiaana.” 

Hyötyä? 

Alle kymmenen prosenttia vastaajista koki, että lapsuuden valokuvien jakamisesta on hyötyä tulevaisuudessa. Sosiaalisessa mediassa oman lähipiirin kuulumisten ja kuvien vaihto on helppoa. Hyödyksi koettiin myös mahdollinen verkostoituminen tai oman elämän ansioluettelon kerääminen. Monet kyselyyn vastanneet kertoivat, että sosiaalinen media on yksi keino säilyttää valokuvia. 

"Jos perheen kuva-arkistot jostain syystä tuhoutuvat tai katoavat, ovat kuvat tallessa."

”Lapsi voi saada uusi kavereita harrastukseen liittyen.” 

”Sosiaalinen media saattaa edistää lapsen/nuoren esiintyjä uraa.” 

”Netti-identiteetti kehittyy varhain.” 

”Kuvien kautta voidaan nähdä että lapsesta on pidetty ja häntä on rakastettu.” 

Haittaa? 

Monet kyselyyn vastanneista ovat huolissaan mahdollisesta kiusaamisesta, jonka sosiaalisessa mediassa jaetut kuvat tulevaisuudessa ehkä laukaisevat. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka vanhemmat kuvia lapsistaan netissä jakaisivatkin, ne eivät välttämättä leviä murrosikäisen ystäville.

”Tulevaisuudessa kiusaaminen, syrjiminen yms. saa uutta pontta alleen, kun voidaan kaivaa menneisyyden juttuja, joita vanhemmat kaikessa hyväntahtoisuudessaan ovat jakaneet.” 

Usea kyselyyn vastannut painotti, että alastonkuvia ei tulisi jakaa ollenkaan lapsen iästä riippumatta. Kuvien jakamiseen liittyy myös pelkoja ja väärinkäytökset mietityttävät. 

”Pahimmassa tapauksessa vanhemmat laittavat mukavia kesäkuvia (mahdollisesti myös vähäpukeisista) lapsista ja kuka vaan pedofiili voi poimia niitä haltuunsa.” 

”Kuvat voivat joutua vääriin käsiin, ja joku voi alkaa jopa selvittää kuvissa esiintyvien lasten taustoja tai kotipaikkaa tms.” 

”Nuoriso ei ainakaan ilahdu, jos netistä löytyy pikkulapsikuvia vanhempien rustaamilla höpinöillä varustettuna. Kiusaamisen aiheeksi kelpaa melkein mikä tahansa kuva tai teksti.” 

”Kuvat päätyvät jonkun jakamina väärille foorumeille.”

kommentit

Mielestäni on kaksi asiaa, mitä ei yleensä tietotekniikan pakollisen peruskäytön hallitseva ihminen tiedosta.

Kuvat eivät koskaan katoa internetistä, jos ne joskus ovat olleet hetkenkin siellä. Kuvien poistaminen ei poista niitä, vaan joku voi kaivaa ne esille.Kuvista voidaan poimia nimi tai kasvot tai mitä vain ja muokata uusi kokonaisuus uskottavasti.Osa sivuista on suljettuja joita ei edes pääse katselemaan kuulumatta yhteisöön.

Toisesta ihmisestä ei saisi laittaa lupaa kysymättä koskaan kuvaa internetiin.Ei myöskään tietoja, joita monet sukututkimusta harrastavat julkaisevat nuorista,elossa olevista ihmisistä. Joku vanhempi ihminen saattaa lähettää nettiin yksityiskohtaisia ja usein kaiken lisäksi virheellisiä tietoja suomalaisista sukujutuistaan jostain kaukaisesta maasta. Sukututkimuksen sivuilla syntymäajat, perheenjäsenet jne. saattavat olla osin keksittyjä ja kummallisen puutteellisia. Tämä tuntuu jo loukkaavalta. Ihmettelen, eikö tähän edes saada rajoja laeilla.

Ja sitten vielä se, että ihmiset eivät voi uskoa tilannetta vaikka kuinka joku kertoisi heille internetin monista eri puolista. Vähänkin enemmän nettiä käyttävä kyllä löytää netista jo paljon sellaista mitä itse haluaa etsiä.

>Ajateltavaa To, 2013-08-15 08:50

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä