Onnellista parisuhdetta etsimässä

Onnellista parisuhdetta etsimässä. Kuva: Yle

Joka taholta tolkutetaan parisuhteen hoitamisen merkitystä. Totta on, että esimerkiksi ruuhkavuosina valvotut yöt ja työpaineet saattavat viedä parin erilleen, jos yhteistä aikaa ei ole ja moni asia jää sanomatta.

Kuitenkin arkisessa elämässä parisuhteen hoitaminen voi tuntua jälleen yhdeltä suoritukselta muiden joukossa. Eikä tieto siitä, että sitä pitäisi hoitaa paljon auta, kun niin moni muukin asia on rempallaan.

Parisuhde terminä ja ilmiönä on uusi asia.

- Onko kukaan kuullut sota-ajan parisuhteista tai isoäidin parisuhteista? kysyy tutkija, juuri väitellyt valtiotieteen maisteri Jaana Maksimainen. Hänen mukaansa parisuhde nähdään terapeuttisen ymmärryksen logiikalla ongelmallisena, kriisejä täynnä olevana ihmissuhteena, jota on hoidettava ja jonka väistämättömänä päätepisteenä on ero. Maksimainen väittää, että jatkuva hoitaminen ja tieto eivät kuitenkaan pelasta parisuhteita:

- Kuinka paljon tiedolla ja ymmärryksellä on oikeastaan merkitystä läheisissä ihmissuhteissa? Jaana Maksimainen kysyy.

Väestöliiton perhetoimintojen johtaja Heli Vaaranen sanoo puolestaan, että tieto ja tutkimus parisuhteiden ympärillä auttavat monia pareja selviämään, joko yhdessä tai lopulta erillään. Tieto pitäisi kuitenkin osata saattaa teoiksi, ja tätä tukea Väestöliitto yrittää pariterapioissaan välittää.

- Sanat ovat vähän parisuhteessa ja rakkauden tekoihin pitäisi kiinnittää huomiota, sanoo Vaaranen.

Onnellista parisuhdetta etsimässä
- poimintoja Yle Puheen studiokeskustelusta

  • Jaana Maksimaisen mukaan parisuhde ei sisällä normatiivista päämäärää, mutta avioliiton idea on kestää. Sosiologina hän katsoo, että avioliitto sitoo eri lailla kuin parisuhde.
  • Heli Vaaranen painottaa kuitenkin, että vahva avioliittoinstituutio luo myös paineita jaksaa.
  • Jaana Maksimaisen mielestä ymmärryksen ja parisuhteen hoitamisen korostus voi johtaa pään hakkaamiseen seinään, sillä iso osa asioista ihmisten välisissä läheisissä suhteissa ovat sellaisia, jotka menevät yli ymmärryksen ja käsityskyvyn. Kaikkea ei voi tuoda järkeilyn ja läpinäkyvyyden piiriin.
  • Maksimainen ei vähättele terapiaa ja ongelmia, joita ihmisillä on, vaan kritisoi enemmänkin sellaista terapiakulttuurista ajattelutapaa, että kaikki asiat ovat keskusteltavissa ja selvitettävissä. Jos suhteiden jatkuvuus olisi kiinni tiedosta ja opista, jota meillä on, niin parisuhteissa menisi todella hyvin. Mutta eihän niissä mene, väittää Maksimainen.
  • Monet saavat avun pariterapian kautta, toteaa Heli Vaaranen, ja pariterapia voi myös auttaa eroamaan ja selviämään siitä.
  • Heli Vaaranen painottaa parisuhteen hoidossa parisuhteen rituaaleja - miten tervehdit toista: heitätkö jogurttipurkilla vai halaatko? Suomalaisissa kodeissa on ilmapiiriongelmia ja kohteliaisuusongelmia. Näihin seikkoihin tarvitaan usein ulkopuolista apua.
  • Maksimaisen mukaan terapian voima ei ole tiedon määrän kasvattaminen. Heli Vaaranen painottaa puolestaan, että monet parit haluavat terapiasta juuri tietoa. Tieto ei voi kuitenkaan korvata emootioita, tunteita.
  • Jaana Maksimainen toteaa, että tieto ja ymmärrys parisuhteesta ei pelasta meitä jännitteiltä, ristiriidoilta ja vaikeilta tunteilta.


Mitä mieltä olet, pelastaako puhuminen parisuhteen?

kommentit

Kumpikin näkökulma on tärkeä. Arjessa pitää vaalia yhteenkuuluvuuden tunnetta ja arkisilla teoilla kertoa päivä toisensa jälkeen, että edelleen on sitoutunut puolisoonsa. Ei vain sen vuoksi, ettei kasvettaisi erilleen vaan myös sen vuoksi, että kasvettaisiin yhteen tai samaan suuntaan. Mutta, koska kaikissa parisuhteissa tulee vastaan tilanteita, joita ei ole osannut odottaa tai jotka ovat käsityskyvyn yläpuolella, silloin on syytä myös keskittyä asioiden ja varsinkin tunteiden puhumiseen ja jakamiseen. Tärkeintä silloin on sydämen asenne ja motivaatio puhumiseen, mutta tiedollisista taidoista ja opeista on hyötyä. Pelkkä järkitason puhe ei riitä, sillä parisuhteen pulmissa on kyse tunnetason loukkaantumisista ja hylkäämisistä. Uskaltautuminen siihen, että jakaa puolisonsa kanssa omia syvimpiäkin tunteita ja kokemuksia on usein avain siihen, että kadotettu yhteys jälleen voi alkaa rakentua tai löytyä. Arkiset teot sen yhteyden palauttamisessa ovat merkityksellisiä, jotta puhe tulee todeksi.

>Miia Ståhle La, 2010-11-06 09:47

Puhuminen on tärkeää, mutta siitä ei saa tulla itse tarkoitus. Monesti ihmiset luulevat että se että suoltaa kauhean määrän tekstiä ulos suusta ratkaisee kaiken. Puhumisen lisäki tarvitaan kykyä kuunnella ja ottaa vastaan kritiikkiä, antaa kritiikkiä ja myös kykyä muuttua tilanteen vaatimalla tavalla. Toista ei voi muuttaa, mutta itseään ja omaa ajatusmaailmaansa voi aina yrittää. Toisen huomioon ottaminen myös arkisissa tekemisissä ja sanomisissa on tärkeää.

>Tiina Pe, 2010-11-12 13:46

Asian ymmärtäminen laajenee, kun kääntää kysymyksenasettelun toisinpäin:
"SELVIÄÄKÖ PARISUHDE HENGISSÄ, KUN LOPETAMME PUHUMISEN KOKONAAN?"

Mikäli vastaat "Ei", niin onko enää mieltä esittää yllämainittua kysymystä "Pelastaako puhuminen parisuhteen?" ja pohtia asiaa yksipuolisesti ja mustavalkoisesti. Elämässä asiat eivät ole mustavalkoisia eikä missään asiassa vastaukseksi riitä kyllä tai ei. Monet asiat vaikuttavat muihin asioihin, ihmissuhteissa niistä kietoutuu verkko. Tässä parisuhdeasiassa pitäisikin aluksi pohtia esim. onko suhteessa olemassa ongelmia ja mitä ne ovat, kokevatko molemmat, että on ongelmia, rakastavatko molemmat suhteen osapuolet toisiaan, kunnioittavatko he toisiaan, tuntevatko molemmat olevansa vapaita niin henkisesti kuin fyysisestikin ja luottavatko he toisiinsa.

>Merja Ke, 2010-11-17 13:06

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä