Synnytyksen jälkeinen masennus

Masennus vie äidiltä voimat. Kuva: YLE/Juha-Pekka Inkinen

Baby Blues

  • Synnytyksen jälkeen vähintään puolet tuoreista äideistä kokee voimakkaita mielialan vaihteluita. Ohimenevä masentuneisuus, itkuisuus ja yliherkkyys ovat tyypillisiä oireita. Herkistyminen on voimakkaimmillaan kolme–viisi päivää synnytyksen jälkeen.
  • Tätä varsin normaalia uuteen elämänvaiheeseen siirtymisen tilaa kutsutaan baby bluesiksi, ja alakuloisuus menee yleensä ohi noin kahden viikon kuluessa.

 

Synnytyksen jälkeinen masennus

  • Kun äidin mieliala laskee pitkäaikaisesti, puhutaan synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.
  • Yleisiä synnytyksen jälkeisen masennuksen oireita ovat jatkuva alavireisyys, voimakas väsymys, ahdistus, synkkyys ja elämänilon menettäminen, päättäväisyyden lasku, itkuisuus, lihominen tai laihtuminen ja syyllisyyden- ja alemmuuden tunteet. Äideistä saattaa myös tuntua, etteivät he saa kontaktia lapseensa tai he kärsivät ahdistuksesta ja paniikkihäiriöistä.
  • Oireet lievittyvät usein hoidottakin noin puolen vuoden kuluttua synnytyksestä, mutta joillakin äideillä synnytyksen jälkeinen masennus saattaa laukaista pitkäkestoisen masennuksen.

 

"Aseta ensin happinaamari itsellesi. Auta vasta sitten lasta."

Masentuneiden äitien on vaikea hakeutua hoitoon, sillä omat kielletyt tunteet hävettävät ja ahdistavat, ja myytti täydellisestä äitiydestä aiheuttaa syyllisyyttä.

Sen myöntäminen, ettei pärjää kaikkien lapseen ja äitiyteen liittyvien ongelmien kanssa, on monelle kova paikka. Masentunut äiti saattaa tuntea rajua alemmuutta, ja avun hakemisen sijaan hän mieluummin piilottaa oireensa.

Ammattiavun lisäksi myös keskustelu saman kokeneiden kanssa helpottaa. Äidit irti synnytysmasennuksesta ÄIMÄ ry tarjoaa paitsi tietoa myös vertaistukea.

Lue lisää synnytyksen jälkeisestä masennuksesta Terveyskirjaston sivuilla
Lue lisää synnytyksen jälkeiselle masennukselle altistavista tekijöistä
Siirry ÄIMÄ ry:n sivuille

Lue Olotilan artikkeli Äidin masennus ei vaurioita lasta pysyvästi
Lue Olotilan artikkeli Vanhemman huono itsetunto voi vaikuttaa lapseen

 

Kahden äidin tarinat

Aamusydämellä-ohjelmassa vierailleet Anu ja Tiina sairastuivat synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Masennuksen puhjettua kodin hoitamisesta tuli Anulle täysin ylivoimainen taakka, ja hän piti itseään huonona äitinä. Tiina puolestaan uupui täysin ja kieltäytyi lopulta enää lähtemästä ulos kodista.

Lue lisää Anusta ja Tiinasta

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä