Blinit Strömsön tapaan

Bliniresepti, ohje myös gluteenittomille blineille. Kuva: Ulla Vuorela

Rapeat hyvin kohonneet blinit ovat hyvää juhlaruokaa ja maistuvat useimmille. Kokki Michael Björklund lisää omaan blinitaikinaansa hieman vehnäjauhoja, mutta taikinasta voi tehdä myös gluteenitonta käyttämällä ainoastaan tattarijauhoja.

Taikina säilyy jääkaapissa monta vuorokautta ennen paistamista. Munanvalkuainen sekoitetaan taikinaan aina kuitenkin juuri ennen paistamista, sillä juuri se antaa letulle sen ilmavuuden.

Perinteisten blinilisäkkeiden ohella Michael tarjoilee köyhän miehen anjovisseosta.

Michaelin kolme vinkkiä, joilla blineistä saa rapeita:

  •   käytä runsaasti voita
  •   paista matalalla lämmöllä
  •   hanki korkeareunainen blinipannu, niin letuista tulee paksumpia

 

Blinit voi paistaa etukäteen, ja vieraita odotellessa ne voi laittaa uunipellille. Juuri ennen tarjoilua blinien päälle kaadetaan hieman voisulaa ja ne lämmitetään uunissa.

Blinit (neljälle henkilölle)

10 g hiivaa
2 ½ dl kädenlämpöistä maitoa
1 ½ dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
¾ dl kermaviiliä
1 munankeltuainen
1 maustemitta suolaa
1 munanvalkuainen
hieman voita

Blinit Strömsön tapaan. Kuva: StrömsöMurenna hiiva maitoon. Lisää jauhot, kermaviili, keltuainen ja suola. Vatkaa taikina tasaiseksi ja anna sen nousta vähintään puoli tuntia. Vatkaa sillä aikaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Sekoita se varovasti taikinaan. Paista blinit pienessä määrässä voita lettupannulla.

 


Blinien perinteiset lisukkeet:

  • muikunmätiä
  • silputtua punasipulia
  • smetanaa

Michaelin anjovisseos köyhän miehen blineihin:

6 anjovisfileetä
2 rkl hienoksi silputtua tilliä
2 rkl hienoksi silputtua punasipulia
1 kuutioitu iso keitetty peruna 

Sekoita pilkottu anjovis, punasipuli ja peruna keskenään. Silppua tilli hienoksi ja lisää se joukkoon. Tarjoile smetanan kanssa.

Lisää blinireseptejä Olotilassa

Alkuperäinen resepti Blinier, Strömsö 16.4.2006, käännös Jenna Yli-Knuuttila

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä