Lähi- ja luomuruoka nousussa
- Vihdoinkin suomalaiset ovat vaatimassa vaihtoehtoja, sanovat lähiruokayrittäjät Tero Suhonen Raumalta ja Aki Arjola Helsingistä.
Keskustelu ruoan erilaisista lisäaineista ja teollisesti tuotetun ruoan laadusta käy kiivaana. Teollisen ruuan mukana elimistöön kulkeutuva lisäainemäärä on havahduttanut kuluttajat miettimään ruokatottumuksiaan.
Kehitys näkyy jo piristysruiskeena kaupoissa, joissa myydään pientuottajien tuottamaa lähiruokaa.
- Pienten kauppojen rappiotila on taittumassa, ennustaa Helsingissä Eat&Joy Maatilatoria pyörittävä Aki Arjola.
- Vaihtoehtojen vähyys on ollut viime vuosikymmeninä suurin ongelma, hän sanoo.
Raumalaisen Ruokapuoti Lumon hyllyillä ovat esillä kaikki kuluttajan tarvitsemat ruoka-aineet: leipää, lihaa, vihanneksia ja juureksia, viljaa ja maitotuotteita. 60 neliön putiikkiin on ahdettu 1 000 eri tuotetta.
- Moni kauppaan tuleva ihmetteleekin tuotteiden määrää, raumalaisyrittäjä Tero Suhonen sanoo.
Käsittelemätön maito on pientuotannon huipputuote
Aki Arjola vannoo käsittelemättömän maidon nimiin. Maatilatorin hittituote on alkuperäiskarjan käsittelemätön maito. Se on peräisin maan ainoalta raakamaitotuottajalta. Pastoroimaton ja homogenisoimaton hittimaito tuotetaan Varsinais-Suomessa Laitilassa.
Onko tämä helsinkiläisille vielä lähiruokaa?
- Varsinaisesta lähiruuasta ei näin alkuvaiheessa kannata edes puhua. Ensin pitää tukea ja tuoda esille pientuotantoa maanlaajuisesti. Vasta kun sitä on riittävästi, voidaan perustaa kauppoja, Arjola sanoo.
Lähiruoka-termiä käyttääkin nykyisin ruokateollisuus, jonka mukaan kaikki Suomessa tuotettu ruoka on lähiruokaa, miettivät Suhonen ja Arjola.
Suhosen raumalaiskaupassa kaikki ei ole luomua. Tärkeintä on mahdollisimman käsittelemätön ja lisäaineeton ruoka. Vaikka Tero Suhonen pyrkii hankkimaan myytävän ruuan mahdollisimman läheltä, myydään Lumossa myös ulkomaista luomuruokaa, koska kotimaista tavaraa on niukasti.
Maatilatori käyttää 250 pientuottajaa, mutta tämä ei ole Arjolan mielestä ongelma. Jakeluketju toimii hyvin. Yrittäjä toivoo kuitenkin, että tuottajat voisivat ajan oloon myydä tuotteensa itse. Hän toivookin käsittelemättömästä ruuasta kivijalkakauppojen uudistajaa.
Raumalaiskaupasta pyydetään paljon ruuan valmistusvinkkejä. Myös ruoka-aineiden laadusta kysellään. Tärkeänä yrittäjät pitävät sitä, että pientuottajat liittävät tuotteisiinsa puhelinnumeronsa. Tuotteiden alkuperästä voi kysellä suoraan tuottajilta.
Aamu-tv:n vieraina lähiruokakauppiaat Tero Suhonen Raumalta ja Aki Arjola Helsingistä, katso video:
Lähde: YLE Uutiset
aiheet
linkit
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 0
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 0
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.