Aleksin croissantit

"Glorian ruoka ja viini -lehdessä oli ohje, kuinka kotonakin voi tehdä mahtavia croissantteja ja leikkiä Pariisia kotona. Ja miksei voisi? Omat croissanttini tein osittain lehden innoittamana mutta Ciril Hitzin ohjetta mukaillen eli lähinnä pienensin ohjeen kolmasosaansa enkä lukenut kuinka toimitaan vaan toimin kuinka tuntui oikealta.

Ainoa hassu juttu ohjeessa oli, että taikinan piti levätä yön yli jääkaapissa ja niin mulla lepäsinkin mutta se myös nousi kuin ilmapallo... ei sen noin pitäisi nousta. Enkä myöskän osaa näitä askartelujuttuja kun sellasia tekee niin harvoin - ja taas sain sormenpään kokosia sarvia aikaan.

Lehdessä muuten sanottiin ettei koticroisanteista saa venyviä (siis sisältä) vaan niistä tulee vain lehteviä ja rapeita (voitakinaa?) joka on tietenkin hömppää, kotona saa mitä vaan kunhan tekee hyvällä ohjeella ja oikein."

- Aleksi, Viva ciabatta! -blogi

Croissant (suosittelisin puolittamaan!)

690 g jauhoja
310 g maitoa
100 g munia
81 g sokeria
27 g hiivaa
19 g voita
13 g suolaa

330 g voita kaulaukseen

Askartele kaulausvoista neliö käyttäen apuna leivinpaperia. Jos tahtoo päästä aitoon leipomotunnelmaan kannattaa hakata (temperoida) voimönttiä kaulimella, ja onhan se tosi kivaa. Pistä paperiin kääritty voi viilenemään jääkaappiin. Glorian ruokalehdessähän voi vuoltiin juustohöylällä taikinan väliin mutta se on hassuttelua.

Vaivaa muista aineista taikina koneella noin viisi minuuttia ja pakkaa se myös muoviin ja jägikseen lepäämään. Puolisen tunnin päästä pakkaa voineliö taikinan sisään ja littaa sitä vähän kaulimella. Anna taikinapaketin levätä taas puolisen tuntia jääkaapissa, voin ja taikinan pitäisi olla aika saman kovusia eli voi ei saa olla kivikovaa tai taikina repeää päältä kaulatessa.

Kaulaa taikina pitkäksi ja noin puolen sentin vahvuiseksi levyksi ja taittele kolminkerroin, pistä taas jääkaappiin puoleksi tunninksi, tee sama kolme kertaa, viimeisen kerran jälkeen anna paketin levätä ainakin pari tuntia kylmässä.

Levännyt ja kaikki kaulaukset läpi käynyt taikina kaulataan "auki" eli lopulliseen paksuuteensa johokin noin kolmeen milliin. Askartele taikinalevystä sarvia tai vaikka pain au chocolatteja, voitele, anna nousta 30-45 minuuttia taikinan kylmyydestä riippuen ja paista 250 asteisessa uunissa.

Ja hassu pikku nippelitieto liittyen croissanteihin ja niiden muotoon. Ranskassa laki sanoo että jos croissantti ei ole tehty täysin voihin se ei saa olla suora, voihin tehty taas saa olla ihan minkä muotonen tahansa. Kannattaa siis ostaa suoria, margariiniin tehdyt ei maistu miltään!

Takaisin sivulle Leipää rennolla otteella

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä