Laventelikorpuissa maistuu suklaa ja pähkinä

Käytämme jo paljon kukkia leivonnaisten mausteena, vaikka emme ehkä huomaakaan sitä. Vaniljaa saadaan vaniljaorkidean siemenistä, mausteneilikka on kuivattuja kukannuppuja ja sahramia – kaikista mausteista kalleinta – saadaan sahramikrookuksen emeistä. Nämä korput maustetaan kuivatuilla laventelinkukilla. 

Laventelinkukkia voi ostaa mm. luontaistuotekaupoista.

 

Tarvitset näitä:

100 g voita
100 g hasselpähkinöitä
100 g 70-prosenttista tummaa suklaata
3–4 rkl kuivattuja laventelinkukkia
4 munaa
3 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Tee näin:

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.
3. Pilko pähkinät karkeaksi rouheeksi ja paahda niitä uunipellillä 6–8 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Ota ne pois uunista ja anna jäähtyä.
4. Riko munat ja erottele valkuaiset ja keltuaiset omiin kulhoihinsa. Vatkaa valkuaiset ensin kovaksi vaahdoksi. Lisää keltuaisiin sokeri ja vatkaa ne vaaleaksi ja kuohkeaksi taikinaksi.
5. Lisää joukkoon jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe.
6. Kääntele valkuaisvaahto varovasti joukkoon.
7. Lisää voi ja sekoita.
8. Lisää joukkoon pikottu suklaa, pähkinät ja laventeli ja vaivaa tai sekoita taikina löysäksi ja hieman tahmaiseksi.
9. Jaa taikina kuuteen osaan ja pyörittele ne pitkiksi pötkylöiksi. Laita pötkylät kahdelle uunipellille, kolme kummallekin. Painele niitä hieman litteämmiksi jauhotetuilla käsillä.
10. Paista pötkylöitä uunin keskitasossa 15 minuuttia tai kunnes ne alkavat saada väriä.
11. Leikkaa vastapaistetut pötkylät vinoksi, noin kahden sentin levyisiksi paloiksi. Käytä terävää veistä!
12. Asettele palat tiiviisti uunipellille leikkauspinta ylöspäin. Paista niitä uunissa noin 8 minuuttia tai kunnes ne alkavat saada väriä.
13. Anna korppujen kuivua uunin jälkilämmössä ja jätä luukku raolleen.
14. Säilytä korppuja ilmatiiviissä purkissa, niin ne pysyvät hyvinä pitkään.

Alkuperäinen ohje Strömsö, Alexandra de Paoli

kommentit

Hei!
Kokeilin ohjetta nyt kolmatta kertaa ja tulokset ovat kyllä maukkaita, mutta joka kerralla ihmettelen suurta sokerin määrää ja jauhojen lisäämisen ajankohtaa. Kun 3dl sokeria ja keltuaiset sekoitetaan keskenään, on jo tuloksena aika paksu tahna. Yritä siihen sitten lisätä vielä 6dl jauhoja?!? Olen tehnyt niin, että olen lisännyt rasvan sokeir-keltuaisseokseen ja sitten vasta jauhot. Siltikin jauhojen koko määrän syöttäminen tämänkin jälkeen on varsin työlästä ja saatuun seokseen valkuaisvaahdon kääntely on mahtava suoritus siltä, joka siihen kevyesti käännellen kykenee.

Onko reseptin järjestys tosiaan tämä ja sokerin määrä mahtavat 3 dl? Vai enkö vain hoksaa jotakin leipomisniksiä?

Olisi kiva saada vastauksia tähän tekijältä, Alexandralta.

La, 2010-03-20 16:51

Taikina on tosiaan hyvin paksua, mutta niin sen kuuluukin olla. Käytän itse sähkövatkainta ja taikinaa saa tosiaan sekoittaa kovin, kun jauhot lisätään. Mutta tämän pitäisi onnistua kyllä puuhaarukallakin. Joskus vaivaan taikinaa vielä lopussa, jotta saan siitä tosi tasaista. Jos taikina tuntuu tosiaan aivan liaan työläältä sekoittaa, voit lisätä vielä yhden kananmunan mukaan.

Vinkkinä vielä, että sokerin määrää voi vähentää ohjeesta, jos korput ovat turhan makeita.

Terveisin Alexandra

>ullav Ke, 2010-04-21 10:38

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä