Aleksin ruisrouheleipä

Rouheleipä - syödään vasta saunan jälkeen.

"Leipomossa käytetään paljon rouheisiin ja tummiin leipiin ruislitistettä mutta sitä ei saa ostettua mistään kotiin. Ruislitiste on ruishiutaleen pahisversio, pelkästään litattuja kokonaisia siemeniä jotka on höyrytetty. Koska siemenet on vaan littaamalla lätätty eikä vedetty ihan levyksi niinkuin hiutaleet niin leipään jää paljon rouheisempi tunnelma ja makukin tulee musta paremmin esille. Litistettä ei vaan saa mistään ja ajattelin ostaa kaupasta hiutaleita - mutta niiden vierestä löysinkin ruisrouhetta jonka ostin. Pelkän ruisjauhon lisääminen taikinaan on vähän tylsää ja sellaisenaan ei edes kamalan hyvää - mutta ruista ja ruisrouhetta yhdessä niin toimii jo tosi hyvin.

Tässä leivässä on mun tapojen vastaisesti hirvittävän pitkä aineslista (11) ja pari erikoisempaakin ainetta. Riihiruisjauhon voi ihan hyvin vaihtaa tavalliseen ja maltaat vaikka jättää pois jos niitä ei juuri satu olemaan kaapissa. Ruisrouhe on siis tosi jees."

- Aleksi, Viva ciabatta! -blogi

Rouheleipä

175 g vettä
90 g hiivaleipäjauhoja
40 g ruisrouhetta
20 g riihiruisjauhoja
10 g seesaminsiemeniä
10 g pellavansiemeniä
6 g suolaa
5 g fariinisokeria
3 g mämmimallasta
3 g hiivaa

+

100 g hiivaleipäjauhoja
5 g suolaa

Sekoita ensimmäiset aineet yhteen ja anna muhia joitain tunteja. Lisää loput jauhot ja suola ja vaivaa hitaalla pari minuuttia kunnes aineet on yhdessä ja nopeammalla neljä. Anna taikinana levätä puolitoista tuntia, muotoile leiviksi ja anna nousta 45 minuuttia.

Takaisin sivulle Leipää rennolla otteella

Ruisrouheleipä. Kuva. vivaciabatta.blgospot.com

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä