Leivinkiven avulla parempaa leipää

Leivinkivi laitetaan uunin alimmalle tasolle joko suoraan pellin tai ritilän päälle. Kivi on yleensä kalkkikiveä, graniittia tai vuolukiveä eikä se kestä äkillisiä suuria lämpötilan vaihteluita. Jotta kivi ei halkeaisi, se laitetaan aina kylmään uuniin esilämpenemään jopa noin tunniksi. Leipä paistetaan suoraan kuuman kiven päällä. Halutessaan voi leivän ja kiven väliin laittaa leivinpaperia. Kivestä hehkuva lämpö auttaa leipää kohoamaan uunissa, paistaa leivän myös pohjasta ja lisää kuoren rapeutta.

Olotilan testaama kivi oli portugalilaista kalkkikiveä, kooltaan 30x40x2cm. Painoa kivellä oli yli 5 kg. Kivi oli sen verran suurikokoinen, että se ei mahtunut uunipellille, joten se sijoitettiin ritilän päälle. Ritilän alle ujutettiin tyhjä uunipelti, jolle paistamisen alussa laitettiin muutamia jääpaloja. Niiden tuoma kosteus, kuuma kivi sekä uunin ”tuuletus” (luukun avaaminen ja sulkeminen useita kertoja) paistamisen lopussa tekivät testileivän kuoresta rapean. Leipä myös nousi uunissa yllättävän hyvin. Kaiken kaikkiaan olimme erittäin tyytyväisiä leivinkivitestin tulokseen, johon osaltaan tietysti vaikutti myös onnistunut taikina!

Käytetyn taikinan ohje sovellettiin ruotsalaisesta Pain de Martin -leipäblogista, katso Olotilan resepti


Näin käytät leivinkiveä

  1. Huom! Laita kivi aina kylmään uuniin. Jos laitat kylmän kiven suoraan kuumaan uuniin, kivi saattaa haljeta.
  2. Esilämmitä leivinkiveä tarpeeksi kauan ja tarpeeksi kovassa lämpötilassa. 275°C 45min-1h riittää lämmittämään kiven tarpeeksi kuumaksi.
  3. Kannattaa hankkia myös leipälapio. Sillä leipä on helppo ujuttaa kuuman kiven päälle sormia polttamatta.
  4. Leivän voi paistaa suoraan kiven päällä. Voit myös halutessasi käyttää leivinpaperia välissä. Esim. pizzan siirtäminen uuniin käy leivinpaperin avulla helpommin.
  5. Kun laitat leivän uuniin, vähennä heti uunin lämpötilaa 250°:een ja n. 15 minuutin kuluttua voit laskea lämpötilaa vielä 200°:een. Leivästä tulee parempi, kun se saa paistua alenevassa lämpötilassa. Iso leipä tarvitsee yleensä paistoaikaa noin tunnin, pienempi leipä vähemmän. Jos on epävarma siitä, onko leipä kypsää, kannattaa hankkia digitaalinen paistolämpömittari. Kun leipä on sisältä 98°C, se on varmasti kypsää.
  6. Anna leivinkiven jäähtyä uunissa. Varo sormiasi, kivi on vielä pitkän aikaa kuuma.
  7. Jäähtynyt kivi puhdistetaan pelkällä kostealla liinalla. Älä käytä tiskiainetta. Kiven pintaan jääneet tähteet voi raaputtaa pois esim. lastalla. Ajan mittaan kivi saa näyttää siltä, että sitä on käytetty.

Leivinkivi maksaa joitakin kymmeniä euroja, riippuen koosta ja kivilaadusta. Olotilan käyttämä kivi oli ostettu tukholmalaisesta Cordon Bleu -liikkeestä ja se maksoi vajaat 70e, mikä taitaa olla hintahaarukan yläpäästä.


Suomessa myytäviä kiviä löytyy netistä ainakin seuraavilta sivuilta
:
Chez Marius

Hukka Design Oy

Eiring

kommentit

Mikäs se jääpala juttu oli, tarvitaanko siis kosteutta eli ehkä vesilasi tai vastaava.

>Hilli Ma, 2010-10-18 16:55

Kosteutta tosiaan tarvitaan - ymmärtääkseni ainakin alussa. Jääpalojen sijasta voi hyvin laittaa vähän vettä jossain sopivassa astiassa. Minä käytän pientä teräskulhoa, lasia en ole kokeillut.

>jib Ti, 2010-10-19 08:20

Tässä ehdotetaan pelkän kiven lämmittämistä uunissa kovassa lämpötilassa jopa tunnin.
Olisikohan parempi jättää homma väliin ja ajatella sähkönkulutusta enemmän kuin rapeaa leipää.
Ei vaikuta kovinkaan ekoajattelulta tällainen.

>EKOa vai ei Ti, 2010-10-19 08:10

40 min riittää itsellä. Ei se pelkkä rapeus, vaan että leipä ei ainakaan jää raa'aksi. Ennen kuin itse ostin leivinkiven, jouduin paistamaan leipää uunissa kauemmin kuin nykyään, joten se sähkönsäästö meni melkein siinä. Mutta kieltämättä joskus mietityttää, että uuni on turhaan päällä. Voisihan sitä yrittää hyödyntää sen ajan vaikka lämmittämällä siellä samalla jotain muuta tai tekemällä just pizzaa ennen leivän paistoa.

>jib Ti, 2010-10-19 08:25

Minä paistan rieskat, kun uuni (sähköliesi) on saavuttanut korkeimman lämpötilansa - suoraan ritilällä (iliman alustoita) toiseksi ylimmällä tasolla. Sitä ennen on uunissa ollut esim. pataruuaksi haluamaani lihaa, laatikkoa tai ohrapuuroa, perunoita kuorineen (pestyinä tietty). Nämä patajutskat heti kylymään uuniin ja rieskojen paiston ajaksi pois ja uuni pois päältä ja jälleen "esilämmitetyt" pata-ainekset takaisin uuniin. Noin tunnin kuluttua homma on valamis.

Yksinkertaista, rakkaat watsonit!!! En tiiä säästöistä, mutta sähkö tullee tarkkaan käytettyä ^(*..*)^ :D

Köyhyys ei oo ilo kellekkää, vaa kyllä se joskus naorattaa teitä seoratesa!!!

>penttara Ke, 2012-01-04 03:46

lisää kommentti

linkit

Leivän leipominen sähköuunissa toki onnistuu myös ilman leivinkiveä. Kylmälle uuninpellille leipää ei kuitenkaan kannata laittaa, vaan pelti kannattaa ensin esilämmittää kuumaksi. Pellillä leivän kypsyminen saattaa viedä enemmän aikaa ja voi olla myös hyväksi kääntää leipä nurin paistamisen loppupuolella, jotta myös pohja paistuisi paremmin.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä