Vihreän peikon selätys

Miten saada pikkulapset syömään enemmän kasviksia? Kuva: Yle, BananaStock Ltd

Lapsi tarvitsee noin 10 - 12 maistelukertaa, jotta uusi maku tulisi hänelle tutuksi ja hyväksytyksi, varsinkin kun on kyse kasvisten usein karvaasta ja happamasta mausta.

Mutta miten saada lapsi maistamaan edes sen ensimmäisen kerran? Asiantuntijat vinkkaavat:

  • Sovi maisteluannos, jonka jälkeen lapsen ei ole pakko syödä. Tarjoa uutta makua aina tutun ruuan kanssa.
  • Kypsennä kasvikset mieluummin höyryttämällä kuin keittämällä, maku on näin usein parempi. Samoin voit kokeilla, miten uunissa haudutetut punajuuri- tai lanttulohkot uppoaisivat.
  • Pilko kasvikset tikuiksi, joita voi popsia vaikka juuri ennen ruokailua. Oudoimmatkin kasvikset saattavat maistua suurimmassa nälässä.
  • Anna lapselle valinnanvaraa, mutta ei loputtomasti. Kaupasta hän voi valita itse hedelmiä ja kasviksia. Ruokapöydässä hänelle voi antaa kolme vaihtoehtoa kasvislisukkeista, joista hän voi valita kaksi.
  • Piilota kasviksia tuttuihin ruokiin: perunasoseeseen voi soseuttaa pinaattia, makaronilaatikkoon pakastevihanneksia, jauhelihakastikkeeseen juuresraastetta, pastan päälle voi raastaa kesäkurpitsaa. Myös marjapirtelöt ja hedelmäsmoothiet saattavat maistua.
  • Lasta ei kuitenkaan pitäisi huijata. Jos hän kysyy ruoan raaka-aineista, hänelle on oltava rehellinen. Suoran vastauksen sijaan voi kuitenkin ensin pyytää lasta maistamaan ja itse arvelemaan, mitä raaka-aineita ruokaan on käytetty.
  • Juhlien ja synttäreiden iloisessa tunnelmassa on otollista laittaa aluksi tarjolle kasvistikkuja vaikka kermaviilidipin kanssa.
  • Ota lapsi mukaan huuhtomaan ja pilkkomaan kasviksia ja suunnittelemaan annoksia. Mitä enemmän annoksessa on värejä mukana, sen parempi.
  • Jos mahdollista, kasvata yhdessä lapsen kanssa kasviksia tai ota hänet mukaan poimimaan marjoja. Marjat voi myös säilöä pakkaseen yhdessä lapsen kanssa. Näin kasviksiin ja marjoihin liittyy lapsen mielessä mukavia muistoja yhdessäolosta.
  • Älä tee kasvisten syönnistä numeroa, sillä niiden pitäisi olla normaali osa ruokapöydän antimia. Jatka sitkeästi kasvisten tarjoilua päivästä ja viikosta toiseen. Näytä esimerkkiä.
  • Nälkä on toimiva mauste! Ei siis turhia välipaloja. Pidä ruokailuajat säännöllisinä, jolloin ruokailu aloitetaan aina pieni nälkä vatsassa.


Vinkkejä antoivat dosentti Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta, ravitsemusterapeutti Päivi Sertti sekä professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta.
Miten saada pikkulapset syömään vihanneksia? Kuva: stock.xchng, magicmarie

kommentit

Tämä on myytti! Sitä jo ennen lasten saantia toistelevat vanhemmat saavat lapsensa inhoamaan kasviksia pelkäämällä ja touhottamalla, tarjoamalla kaiken peittäviä eineksiä tai pöperöitä. Nykyvanhemmista monet ovat sen myytin unohtaneet - ja heidän lapsensa syövät stressittä kasviksia (lihan kanssa on ongelmia pikemminkin, se on niin raskasta lapsen elimistölle).

Parhaiten kasvikset maistuvat lapsille jos ne jo alusta lähtien tarjoaa mahdollisimman sellaisinaan, ilman pöperöitä ja piilottelua. Lapsi tykkää tuntea suussaan ja nähdä mitä syö, tutkia kasvin rakennetta siinä samalla. He ovat uteliaita - ja oikeita kulinaristeja. Jos heille vain antaa tilaisuuden.

>moninkertainen äiti Ke, 2012-09-12 07:00

Samaa mieltä!
Olen pari kertaa terveysblogissani kirjoittanutkin lapsista ja kasviksista. Meidänkään lapsella ei koskaan ole ollut mitään ongelmia kasvisten syönnin suhteen. Ongelma on vanhemmissa ja heidän asenteissaan, ei lapsissa.

>Emilii Dove Ke, 2012-09-12 09:04

Aloitetaan niistä miedon makuisista kasviksista. Herneet, kurkku, tomaatti, porkkanaraaste... kuka muksu noista ei pidä? Hyvin menee lihan tai muun suolaisen ruoan mukana. Ei minun mielestä lapsille pidä nykyään tyrkyttää väkisin kasviksia joista he eivät pidä. Kasvikunnassa on mistä valita. Korkeintaan opetus- ja valistamismielessä voi antaa maisteltavaksi jotain pahanmakuista, jotta lapsi saa perspektiiviä.

>MT Ke, 2012-09-12 08:50

Lapset tykkää kasviksista raakana, ilman mitään kypsennyksiä (mikä onkin tosi hyvä ja terveellisempää). Kannattaa tarjotakin kasvikset välipaloina ja ennen varsinaista ruokaa ja miksei vaikka jälkiruokana. Lapsien maut muuttuvat iän myötä myös, vaikka tekisit mitä.

>Teme Ke, 2012-09-12 09:48

Lstenohjemia on meillä aina töllätty kaalin- ja porkkananrouskutuksen, kurkkupalojen ja pikkutomaattien mussutuksen säestyksellä. Muuta ruokaa ei töllätessä ole tarjolla. Sitten sen jälkeen varsinainen päivällinen. Mutta alkusalaatti menikin jo

>rousku Ke, 2012-09-12 10:20

"Marjat voi myös säilöä pakkaseen yhdessä lapsen kanssa." Heh ;)

>kielipoliisi Ke, 2012-09-12 11:32

Apua. Mielikuvasta on nyt hyvin hankala päästä eroon. Kiitti Kielipoliisi! ; )

>ullav To, 2012-09-13 09:08

Itse opin lapsena, että se ruoka syödään mikä eteen tuodaan. Saman käytännön otin omien lasten kanssa. Eivät ole valittaneet ja ovat kovia syömään kasviksia nyt isoinakin. Ongelman luovat vanhemmat itse asenteillaan ja pullamössöttelyllä "tykkäisit sä tästä vai tästä?". Jamie Oliverhan tuon todisti ohjelmasarjassaan, jossa hän opetti englantilaislapset syömään kasviksia. Kaikki kasviksia ja hedelmiä karttava oppi oli tullut vanhemmilta ja koulun keittäjiltä.

>Liekö Ongelma? Ke, 2012-09-12 11:39

Olen samaa mieltä ettei tästä kannata tehdä suurta numeroa. meillä on tarjottu kasviksia aina joka aterialla ja niitä syodään joka kerta myös vanhemmat. lapsihan syö yleensä ensimmäisinä aterioinaan kasviksia ja tottuu niiden makuun, niin miksi siitä pitää popiketa sen jälkeen kun lapsi kasvaa. Välillä joku voi olla uusi, mutta meillä pyritään aina edes amistamaan kasviksia. meillä rakastetaan esim parsakaalia ja porkkanaa sekä ollaan valmiita kokeilemaan uusia makuja. ja idea kasvattaa kasviksia itse on myös tosi hyvä.

>äiti Ke, 2012-09-12 15:17

Meillä tyttö oli jostain saanut juuri tuollaisen kammon montaa ruokaa kohtaan. Jo heti lautasella uusi kasvis oli hyi yäk ennen ensimmäistäkään maistamista. Sitten keksin tavan saada hänet maistamaan. Kerroin hänelle, että leikitään uutta leikkiä: Sidotaan silmät ja äiti syöttää ja sinun pitää arvata, mitä se on. Tyttö oli ihan innoissaan ja sain hänet tällä tavalla maistamaan montaa uutta makua. Asia oli kiinni siitä, ettei antanut ulkonäön hämätä, vaan jaksoi näin maistaa kaikkea rauhassa.

>jälkikäteen opetettu Ke, 2012-09-12 12:48

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä