Grillaamisen suuri ihme

To, 2009-06-18 13:39
Kalaa grillissä. Kuva: Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0 License

Taas on taas saatu lukea jokaisesta lehdestä grillaamisen erikoisliitteet ja osataan jälleen kärventää lihaa ritilällä. Hienoa! Tässä kuitenkin täydellinen pikakurssi grillaamiseen taikuuteen.

Yhtä varmasti kuin päivä pitenee, julkaisee lehdistö laajalla rintamalla kesän parhaita grillausvinkkejä. Olen nyt avuliaasti koonnut prinsiipit helppolukuiseksi listaksi. Printtaa talteen ja vältä arvokkaan loma-aikasi tuhlaamista jankuttavan median parissa.

Ilman näitä tietoja kuolet mökilläsi nälkään:

1. Kaasugrilli on kätevä ja nopea, hiiligrillissä on tunnelmaa ja se antaa oman makunsa. Sähkögrilli ei kelpaa kuin kerrostalon parvekkeelle. Pidä grilli puhtaana.

2. Miehetkin ovat innokkaita grillaamaan, vaikka eivät tietäisi ruoanlaitosta tuon taivaallista.

3. Käytä mureita ruhonosia ja marinoi niitä tarpeeksi pitkään. Kaupan marinadit ovat liian suolaisia/makeita. Tee itse ja käytä yrttejä, chilejä ja valkosipulia.

4. Tärkeää on ottaa lihat lämpiämään hyvissä ajoin ja antaa hiilloksen valmistua maltillisesti. Liian kuuma lämpö tuhoa sapuskat ja kesä menee sillä hetkellä lopullisesti piloille.

5. Naudanliha saa jäädä sisältä punertavaksi, possu ja kana grillautetaan kypsäksi, mutta ei kuivaksi. Lihalämpömittarista on apua.

6. Kala kypsyy nopeasti ja on kevyttä. Varottava on kalan tarttumista kiinni metalliosiin. Käytä hyvä ihminen öljyttyä halsteria.

7. Kasviksista saa kivasti ja lisuketta, kun grillaa niitä folionyytissä. Pane juustoa joukkoon, jos haluat. Homejuusto antaa ylevää sävyä heppoiseen reseptiin.

8. Laita grilliin ensin pidempää kypsymistä vaativat raaka-aineet. Esikypsennä tarvittaessa uunissa, keittämällä tai paistinpannulla. Tai vaikka mikrossa.

9. A-luokan grillimakkara on useimmiten parempaa kuin B-luokan. Tee niihin reikiä tai viiltoja. Raakamakkara on kuningas, vaikka kukaan ei ole koskaan oikeasti grillannut sitä.

10. Kalan kanssa juomaksi sopii pirteähappoinen valkoviini, lihan kanssa punaviini. Yllätysvalinta on kesästä toiseen rosé-viini. Varakas tarjoaa samppanjaa, muut hyvää kuohuviiniä. Olutta ja kivennäisvettä menee.

Tässä kaikki – enempää tietoa et tarvitse, vaikka näistä on jaariteltu vuosikymmenien mittaan tuhansia sivuja ja hyllymetreittäin kirjoja julkaistu. Nyt olet grillimestari ja voit hyvillä mielin alkaa tuhota laadukkaita raaka-aineita liian kylmällä hiilloksella, sateessa, päissäsi. Kiellä niitä sukulaisiasi enää ikinä tulemasta mökillesi. Kun et mitään ajattele, niin menee loma mukavasti päivä kerrallaan. Hyvää kesää!

Katso myös nämä:

Fakta homma: Grillaamassa

Kesäkeittiö: Grillattua kyytä

Mika Marttinen

Kommentit

Ei kommentteja.