Lähetä kysymyksesi pakolaisleirille Vastauksia aikaisemmin esitettyihin kysymyksiin
Mistä Pako2002 -projektissa on kysymys Pako2002 -projektin yhteistyöjärjestöt
Miten pakolaisleirillä eletään?

Maanantai 18.2. Antoiko ensimmäinen suora lähetys väärän kuvan?

Hotelli Marinan katto Islamabadissa, minuuttia ennen satelliittiyhteyden avaamista. Korvanappi korvaan ja rintamikki kaulukseen. Vieressäni on haastateltavani, muslimirouva Hafisa Ahmadi, jonka rintamikrofoni sojottaa väärään suuntaan. Yhteys on auki. Sönkötän persiaksi "Anteeksi rouva, anteeksi rouva!", ja ei kun rinnuksista kiinni ja mikki suoraksi. Seitsemän minuuttia Aamutvn lähetyksen alkuun.

Tikke Tuura valmistelee suoraa lähetystä hotelli Marinan katolla Islamabadissa. Yksi "pieni" yksityiskohta on, mistä saamme sähköä!

Meitä molempia jännittää ja Hafisa käpristyy poispäin kamerasta. Tuuppaan Hafisa-rouvaa vaivihkaa takaa mahdollisimman alhaalta kohti kameraa - nyt oli viimeistään kaikki koskettamisen kulttuurisäännöt rikottu.

Darin ja persian kielen sekoituksesta suomennettu haastattelu on ohi. Kuva on siirtynyt takaisin Aamutv:n studioon Lasipalatsisiin, jonka keskustelua seuraamme tarkkaan. Kuulemme kommentin: "Ilmeisesti pakolaisten elintaso Shamshatoossa on sen verran hyvä, etteivät he halua palata." Olemme valmiita vastaamaan, mutta meidän Pakistanin puheenvuoroon ei ole enää aikaa.

"Ohi on" - toimittajana Aram, vieraana Hafisa Ahmadi.

Lähetys meni teknisesti purkkiin. Juuri valmistuneet kuvat leirin aamusta saavuttivat suomalaiskatsojat. Suora lähetys on perinteisesti on ollut poliittisten päättäjien ja sotajournalismin yksityisomaisuutta - nyt puhuikin tavallinen pakolaisnainen, kuuden lapsen leskiäiti.

Olemme helpottuneita, mutta huolestuneita: mitäköhän katsojat päättelivät lähetyksestä? Luulevatko he että 2 miljoonaa afgaania ovat elintasopakolaisina täällä Pakistanissa?

Toimituskunta seuraa lähetyksen loppua.

Jo neljättä vuotta jatkunut kuivuus ylläpitää monin paikoin nälänhätää. Poliittisten ryhmien valtataistelu, Amerikan Bin Laden -jahti, ja maahan vuosikymmenten aikana kylvetyt kartoittamattomat miinat tekevät kotimaan asukkailleen hengenvaaralliseksi. Jokainen täällä paossa oleva afgaani palaisi kotiinsa heti huomenna, jos se olisi mahdollista. Esimerkiksi joulu-tammikuun aikana kotiin palasi 3500 perhettä, mutta samaan aikaan pakolaisia virtasi ulos Afganistanista.

Kaunistaako kamera todellisuutta? Onko ikkunaton savimaja ja keittiö taivasalla, ulkovessan vieressä hiekalla tarpeeksi hyvä elintaso lapsiperheelle. Mitä maanantain suora viestitti teille? Vastatkaa te, jotka näitte lähetyksen.

» Takaisin



© YLE TV1, RTI, 2002
» Palaute osoitteeseen basaari@yle.fi