Lähetä kysymyksesi pakolaisleirille Vastauksia aikaisemmin esitettyihin kysymyksiin
Mistä Pako2002 -projektissa on kysymys Pako2002 -projektin yhteistyöjärjestöt
Miten pakolaisleirillä eletään?

Mikä on Pako 2002?

"Myös pakolaisten arki on satellittilähetysten arvoista."

Afganistanilainen nuori nainen Wagma Mohmand ja Basaarin toimittaja-kuvaaja Kristiina Tuura matkustivat vuosi sitten vierailulle Pakistaniin, Shamshatoon pakolaisleirille, jossa asuu afgaanipakolaisia. He kuvasivat matkalla useita tv-ohjelmia. Wagma Mohmand päätti matkan aikana ottaa leirin ja erityisesti sen koulut suojelukseensa. Kuluneen vuoden aikana hän on kerännyt avustuksia, ja nyt hän lähtee viemään niitä Shamshatoon pakolaisleirille. Wagman mukana matkaa Pakistaniin jälleen monikulttuuriohjelma Basaarin kuvausryhmä.

Lahjoituksia leiriläisille
Mukaan Pakistaniin lähtee myös pulleita matkalaukkuja, joissa on suomalaisten koululaisten lahjoja leirin lapsille. Teppanan koulu Kajaanista, Helsingin Rudolf Steiner-koulu ja Puistolan ala-aste oppilaineen ja opettajineen innostuivat valmistamaan kasseja, koulutarvikkeita ja pieniä lahjoja Shamshatoon leirin lapsille. Suomen Pakolaisapu lähettää Wagman mukana tuntuvan avustuksen leirin kouluille.

Pakolaisten arki tv:ssä
Tuliaisena kuvausmatkalta tuomme suomalaisille katsojille monia tv-ohjelmia.

Näimme koko loppuvuoden televisiosta pommituksia, tuhoa ja kuolemaa Afganistanista - kaikki tämä välitettynä meille nopeasti satelliittiteitse. Meidän kuvausryhmämme valmistaa ohjelmia lasten ja aikuisten arjesta pakolaisleirillä, naapurimaassa Pakistanissa. Vaikeissakin oloissa ihmiset elävät ja ponnistelevat. Mielestämme myös tämä arki on kuvaamisen ja satelliittilähetysten arvoista.

Suora yhteys katsojiin
Helmikuussa 2002 tv-yleisö saa nähdä kolme suoraa lähetystä Pakistanista, viimeisin niistä Shamshatoon pakolaisleiriltä. Samalla viikolla nähdään myös leirin nuorten elämästä kertovat otteet Iines- ja Tiikeri ohjelmissa. Basaarissa seuraavana maanantaina taas keskustelevat leiriläiset ja studiovieraat.

Maaliskuussa pakolaisten kuulumisia kerrotaan Naisten huone -ohjelmassa.

Huhtikuussa Uutisjutun reportaasi kertoo koululaisten ajatuksista leirillä. Viimeisenä lähetettävä Basaari-ohjelma on dokumentointi siitä kaikesta mitä pitkän kuvausmatkan aikana tapahtui.

Katsojat voivat vaikuttaa ohjelmien sisältöön lähettämällä kysymyksiä esitettäväksi leirin asukkaille. Suora linja pakolaisleirin ja katsojien välille avautuu television, tekstiviestien ja pako2002-nettisivujen välityksellä.

Pako 2002 tuotantotiimi

Kristiina Tuura, toimittaja, kakkoskuvaaja
Aram Aflatuni, toimittaja, lähetysvastaava
Anne Juntunen, kuvaaja, leikkaaja
Wagma Mohmand, tulkki, kääntäjä, järjestäjä, toimittaja

» Katso kuvausryhmän kuvat ja esittelyt

Suomessa projektin parissa työskentelevät lisäksi
Seppo Seppälä, tuottaja, toimittaja
Kristiina Forsström, tuotantopäällikkö

Internet-osuus (RTI/Digitakomon tuotantoa)
Raimo Lång /RTI, tuottaja
Markku Nousiainen /RTI, sisältösuunnittelu ja sisällön toimitus
Karri Laitinen /RTI, grafiikka ja HTML

» Etusivulle© YLE TV1, RTI, 2002
» Palaute osoitteeseen basaari@yle.fi