Lähetä kysymyksesi pakolaisleirille Vastauksia aikaisemmin esitettyihin kysymyksiin
Mistä Pako2002 -projektissa on kysymys Pako2002 -projektin yhteistyöjärjestöt
Miten pakolaisleirillä eletään?

Missä on Siahmoi?

Matkalla Shamshatoohon ensimmäistä kertaa vuoteen pelkäsin että viimevuotiset ystäväni Siahmoi ja naapurin tytöt Shila, Sharifa ja Zakia eivät enää olisikaan leirillä. Ja aivan oikein, juuri niin oli käynyt!

Ajoimme tyttöjen kotikortteliin ja koputtelimme Wagman kanssa savimuurissa oleviin oviin.
- Poissa, menneet jonnekin, muuttaneet vanhaan Jalozaihin, emme tiedä osoitetta, meille sanottiin ja huiskautettiin kädellä epämääräiseen suuntaan leirin yli.
- Entä Shila ja siskot? Minne he ovat muuttaneet, kotiin Afganistaniinko?
- Myös he ovat vanhassa Jalozaissa.

SiahmoiSeuraavana aamuna matkasimme puolen tunnin matkan päähän Jalozaihin oppaanamme eräs koulun opettajista, Siahmoin sukulainen.

Pian istuimme neljän sukulaisperheen yhteisen pihapiirin vierashuoneessa Siahmoin, tämän äidin ja tätien kanssa. Olimme sekä haastateltavina että haastattelijoina. Ympärillämme kuhisi lapsia - ne jotka eivät mahtuneet sisään, kurkkivat ikkunasta.

Siahmoi kertoi, että hän ei käy koulua vaan on kotona auttamassa äitiä siivouksessa, pyykinpesussa, leipomisessa, ruuan laitossa ja pienten kaksosten kaitsemisessa. Toinen kaksosista kävelee jo, toinen vielä harjoittelee eikä äiti mitenkään selviä ilman apua. Kun kaksoset kasvavat isommiksi, on aikaa jatkaa koulunkäyntiä.

Tikke Tuura

Lue myös:
» Siahmoin vastauksia katsojille
» Shilan perheen kuulumisia
» Ennen lähtöä kirjoitettu juttu Siahmoista ja Shilan perheestä

» Etusivulle© YLE TV1, RTI, 2002
» Palaute osoitteeseen basaari@yle.fi