[Kuvassa helsinkiläinen The Fogo Posto]
Syksyn mittaan on Suomessa nähty useita uusia digitaalisen musiikin lanseerauksia ja lisää näyttäisi olevan tiedossa. Markkinoille puskee jos jonkinlaista kotimaista mp3-kauppaa, ja jokainen niistä on kilpailijaansa parempi. Yksikään niistä ei ole, eikä tule olemaan parempi tai suositumpi kuin Applen iTunes.
Loppukesästä lanseerattu Equal Dreams tekee tässä tapauksessa kuitenkin poikkeuksen. Se ei ole, eikä tule olemaan parempi kuin iTunes. Sitä voi tosin olla turha mennä iTunesiin vertaamaan. Lähempää yhtymäkohtaa voidaan hakea vaikkapa hollantilaisesta, Johan Vosmeijerin luotsaamasta SellAbandista, tai miksipä ei jopa MTV3:lla pyörivästä iDolls-formaatista.
Artisti... eiku fanit maksaa
Equal Dreamsissa artisteilla on vapaus hinnoitella musiikkinsa itse, ja tuotoista heille jää 88 prosenttia. Myös tekijänoikeudet jäävät artisteille. Siinä siis Equal Dreams pähkinänkuoressa, sitten on tämä Equal Dreamsin Equal Share -rahoitusmalli.
Equal Sharen peruslähtökohtana on tuottaa musiikkia yhteisön ehdoilla ja kustannuksella. Käytännössä toiminnassa on ripaus nk. (jos sallitte) crowdsourcing-neologiaa. Equal Sharen avulla fanit voivat sijoittaa artisteihin rahaa ja tällä summalla sitten tuotetaan levy ja kaikki muu asiaan kuuluva lisämateriaali ja toiminta. Yhtyeeseen tai artistiin sijoittanut käyttäjä saa levymyynneistä oman osuutensa, joka on suhteessa alkuperäiseen sijoitettuun summaan.
Pienenä sivuhuomautuksena, minusta on hienoa, että ensin perustetaan täysin uusi palvelu ja brändi, ja sitten perustetaan sille kaikenmaailman alapalveluita ja -brändejä: Equal Dreams, Equal Aid, Equal Share. Olo on kuin Pókemonia katsoneella.
Kuka heittää ensimmäisen kiven?
Oli miten oli. Tänään keskiviikkona 12.11., Equal Dreams julkistaa ensimmäisen Equal Share -yhteisörahoitusprojektinsa. The Fogo Posto -yhtyeen Sacrificio De La Primavera -albumi julkaistaan illalla Helsingissä Dante's Highlight -ravintolassa klo 22.00.
The Fogo Poston tavoitteena oli kerätä rahaa albumin viimeistelyä ja masterointia varten ja rahoitustarpeeksi yhtye oli määritellyt Equal Dreamsin profiilissa 1000 euroa. Summa saatiinkin kerättyä suhteellisen nopeasti kasaan Equal Sharen kautta ja ”osakkeita" ostettiin yhteensä 271. Sijoittajien määrää luvusta on kuitenkin mahdotonta arvioida, jokainen kun voi osallistua osuuskauppatoimintaan haluamallaan rahamäärällä.
Tuoko osuuskauppamusiikki markkinoille mitään uutta?
Equal Dreamsin lähtökohta koko alaa kohtaan on vähintäänkin kiinnostava ja se haastaa tuoreella tavalla perintesten levy-yhtiöiden ansaintalogiikan. Toisaalta epäilen, että hittivetoinen levy-yhtiö-ajattelu ja Equal Dreams olisivat millään tavalla verrannollisia keskenään.
Equal Dreamsin tarkoituksena on tuskin takoa rahaa suurilla levymyynneillä tai muutenkaan toimia minkäänlaisena tähtitehtaana. Uskon, että yhtiö pyrkii kasvattamaan kataloginsa ja sen ympärillä pyörivän yhteisön mahdollisimman suureksi, jolloin tuottoa kartutetaan useiden pienempien projektien avulla. Tulevaisuudessa mallia todennäköisesti pyritään viemään vahvasti myös Suomen ulkopuolelle, Equal Dreamsia kun voi jo tällä hetkellä käyttää englannin, ruotsin ja saksan kielillä.
Mitä tulee Equal Dreamsissa olevan musiikin laatuun, sen arviointihan aina riippuu siitä, kuinka harjaantuneella korvalla musiikkia kuuntelee. Harjaantunut korva nykyisin turhankin usein tarkoittaa, että korvan runsas karvoitus on kammattuna ainoastaan yhteen ja yleensä valitettavan kaupalliseen suuntaan.