Guns N' Roses Chinese Democracy

Julkaistu Pe, 21/11/2008 - 12:50
  • Axl Rose (Kuva: Levy-yhtiön promootiokuva / Universal)
  • Suuri ja arvaamaton kysymysmerkki on kuluttajakäyttäytyminen. Tarvitseeko rokkia kuluttava yleisö tynkä-Gunnareita? Löytyykö levylle aitoa kysyntää?

Chinese Democracy on yksi rockhistorian odotetuimmista levyistä. Sen tekeminen kesti 15 vuotta ja se tuli maksamaan 13 miljoonaa dollaria. Markkinointitoimenpiteet ovat sen mukaiset. Levymyyntiä pohjustaa myös internet, pelimaailma ja elokuvateollisuus. Suuri ja arvaamaton kysymysmerkki on kuluttajakäyttäytyminen. Tarvitseeko rokkia kuluttava yleisö tynkä-Gunnareita? Löytyykö levylle aitoa kysyntää?

Listasijoitus kertoo ensimmäinen reaktion. Guns N’ Rosesin Chinese Democracy ilmestyy Yhdysvalloissa sunnuntaina 23. marraskuuta. Best Buy -kauppaketjulla on yksinoikeus myydä levyä ensimmäiset päivät. Sunnuntaille siirretty julkaisupäivä ei ole sattuma. Silloin alkaa amerikkalaisten perinteinen joulushoppailu ja Kiitospäivän (27.11) vuoksi ostosruuhka on kiivaimmillaan.

Perinteisesti äänilevyjen julkaisupäivä USA:ssa on tiistaisin. Billboard-lehden julkaiseman listan myyntiviikko lasketaan kuitenkin aina sunnuntaista lauantaihin. Sunnuntain julkaisulla päihitetään kilpailijat ehkä vuoden kiireisimmällä kauppapäivällä. Levyn listasijoitus paljastuu maanantaina 1. joulukuuta.

Sijoitus ennakoi varsinaista joulumyyntiä.

Suomessa äänitteet julkaistaan yleensä keskiviikkoisin. Chinese Democracyn julkaisupäiväksi on levy-yhtiön sivuilla merkitty ensi keskiviikko 26. marraskuuta. Globaalisen verkon ansiosta kolme vuorokauden väli on sama kuin ikuisuus. Kiireisimmät fanit eivät odota himoittua levyä edes kolmea tuntia, joten levy-yhtiö on piratismin pelossa pakko julkaista levy jo huomenna, lauantaina.

Onko ilmestymispäivän siirrosta levyn listasijoitukselle haittaa tai hyötyä, siihen vastaa Suomen virallista listaa kokoava Kimmo Sahramäki:

- Listaviikko lasketaan keskiviikosta tiistaihin. Poikkeuksen tekee GNT:n kokoama tavaratalo- ja markettimyynti, jonka listaviikko loppuu sunnuntaihin. Markettien lauantain ja sunnuntain myynti ehtii siis mukaan, mutta ei enää alkuviikon myynti. En kuitenkaan usko, että tämä estäisi levyä nousemasta listalle, sillä nousihan AC/DC:kin ykköseksi ilman markettimyyntiä.

Guns N’ Rosesin ja AC/DC:n fanit ostavat levynsä todennäköisesti erikoiskaupoista, mutta on hyvä muistaa, että tukkukonserni GNT:n omistaman Hot One Groupin kautta kulkee noin puolet Suomessa myytävistä äänitteistä. Onko sillä vaikutusta Gunnareiden listasijoitukseen jää nähtäväksi. Se selviää katsomalla Lista-ohjelma ensi keskiviikkona alkaen klo 21.00 Yle Areenassa.