CMX rahastaa uudella kokoelmallaan?

Julkaistu To, 04/12/2008 - 12:55
  • Cmx (Kuva: Tomi Mikola)
  • "Kahden vuoden sisällä cd-levyjä ei enää valmisteta, siksi halusimme tehdä tämän nyt. Vuonna 2009 tupla-cd:tä ei oltaisi enää alettu tekemään."

Suomalaisen rockmusiikin dinosaurus CMX esiintyi eilen YleX:n Studio B:ssä.

Uusi kokoelmalevy Kaikki hedelmät 1992 - 2008 julkaistiin 5. marraskuuta, ja albumi sisältää 26 yhtyeen suosituinta kappaletta vuosien varrelta. Lisäksi kokoelmalla on mukana kaksi uutta kappaletta, Kivinen kirja sekä Rautalankaa. Eikä siinä vielä kaikki, kokoelman ostaja voi tilata halutessaan vielä neljän kappaleen erikois-ep:n.

Laulaja A.W. Yrjänä kommentoi Soundin Kuukauden jutussa, että Kaikki hedelmät ei ole ”best of”, vaan se sisältää enemmänkin yhtyeen radiohittejä ja muilla tavoin tunnettuja lauluja. Uutta kokoelmaa ei ole tarkoitettu CMX:n kuuntelijoiden ydinjoukolle, vaan paremminkin ihmisille, jotka ovat pitäneet CMX:n kappaleista, mutta eivät kuitenkaan ole hankkineet levyä.

CMX on erikoispaketteihin ja myyntikonsepteihin erikoistunut yhtye. Tätä voidaan luodata tarkastelemalla etenkin viimevuotista Talvikuningas-konseptialbumia, jota painettiin alkuperäisessä muodossaan ainoastaan 8000 kappaletta. Kuten sanottu, myös tuore Kaikki hedelmät 1992 - 2008 -kokoelma sisältää erikois-ep-diilin, joka on pyhitetty ainoastaan kokoelman ostajille.

A.W. Yrjänä, uusi kokoelmalevy, WTF?

- No sanotaan, että noin kahden vuoden sisällä cd-levyjä ei enää valmisteta. Siksi halusimme tehdä tämän nyt, vuonna 2009 tupla-cd:tä ei oltaisi enää alettu tekemään.

Talvikuningas-albumi julkaistiin hillittömänä ja kalliina eksklusiivisena erikoisboksina. Mitä tällä haettiin?

- No Talvikuningas oli kokonaisuudessaan aikamoinen projekti. Alun perin oli suunnitelma, että levyä varten tuotetut erikoissisällöt oltaisiin julkaistu pelkästään netissä ja että niihin olisi päässyt käsiksi ainoastaan ostamalla levyn. Tämä kuitenkin osoittautui liian kalliiksi ja päädyttiin ratkaisuun, että boksi on hienompi. Suomi on suhteellisen pieni kielialue, joten niitä ei raaskittu sitten tehdä hirveän paljon, tai oikeastaan, siihen ei ollut varaa.

Teillä on ollut muitakin erikoispaketteja esim. tuoreen kokoelman mukana tuleva ep-porkkana? Näettekö te itsenne uranuurtajana tällaisessa ”erikoispakettigenressä"?

- Ei nähdä. Sitähän on kaikki tehneet vuosikaudet. Talvikuningas nyt sinänsä oli erikoinen levy, mutta teemalevyjähän on ollut aina ja niistä ensimmäisiä on julkaistu jo 1960-luvulla. Halusimme Talvikuninkaalla jatkaa tätä perinnettä.

Kuinka paljon CMX kykenee määrittelemään omaa bisnestään?

- No meidän sopimuksessa lukee, että saamme päättää kaikesta itse, kuitenkin siinä rajassa, että jos halutaan kuvata joku video mihin kenelläkään ei ole varaa, niin se ei enää levy-yhtiön puolesta onnistu.

Oletteko ajatelleet julkaista seuraavan albuminne itsenäisesti ilman välikäsiä?

- No meillä on sopimus levy-yhtiön kanssa ja levy-yhtiö on vielä toistaiseksi olemassa. Siispä ei.

Uskotko, että jos tekisitte julkaisupuolella jotain eri tavalla, muut seuraisivat perässä.

- No jos me tehtäisiin eri tavalla ja hyvin, jos siinä olisi jotain ideaa niin kyllä. Välillä tulee suunnittelusessioissa mieleen kaikennäköistä. Tammikuussa alamme suunnittelemaan uusia asioita, vedämme ensin tämän kiertueen loppuun rauhassa.

Fanien suusta

Jos tämän artikkelin otsikointia haluaa vielä ruotia, parhaiten se onnistunee luotaamalla katseensa Last.fm-palvelussa käytyyn CMX-keskusteluun, joka tarjoaa ainakin yhden näkökulman koskien tuoretta kokoelmaa:

"Nätti paketti? Sedät rahastaa; Melkein kaikki biisit on jo ollu kahdella edellisellä kokoelmalla. Onko muutenkaan järkeä tehdä kahden CD:n kokoelmaa kahden levyn välein? Eka Cloaca oli viellä joissain järjen mitoissa, toinenkin ehkä kun siellä on kolmas levyllinen ei-albumimatskua, mutta tämä on jo törkeää ihmisten huijaamista. Käsittämättömintä on että joku vielä maksaa kolmannen kerran samoista biiseistä!"