Apple julkisti viime tiistaina (6. tammikuuta 2009) Macworld Expossa uuden iTunesin-hinnoittelun. Samalla yhtiö vahvisti luopuvansa kokonaan DRM-kopiosuojauksesta tämän vuoden maaliskuun loppuun mennessä.
iTunesin päätöksen myötä voidaan suhteellisen helposti ennustaa, että koko musiikin kopiosuojausjärjestelmä tulee vähitellen tiensä päähän. DRM-vapaasiin formaatteihin aikaisemmin ovat siirtyneet mm. Amazon- ja Napster-musiikkikaupat.
iTunes on maailman suurin digimusiikkikauppa, joka perustettiin 6 vuotta sitten. Se on myynyt tähän päivään tultaessa 6 miljardia biisiä ja sillä on 75 miljoonaa asiakasta.
Levy-yhtiöt saavat tulevaisuudessa vaikuttaa hinnoitteluun
Aikaisemmin lanseerattu iTunesin DRM-vapaa lisäsovellus iTunes Plus veloitti kopiointirajoitamattomasta kappaleesta 1,29 dollaria. Vuoden 2007 lopuilla Apple kuitenkin yhtenäisti hinnastonsa vastatakseen luultavasti Amazonin edullisilla hinnoilla luomaan digitaalisen musiikkimyynnin kilpailutilanteeseen markkinoilla.
Lopulliseksi iTunesista ladatun kappaleen hinnaksi, oli se sitten DRM-suojattu tai ei, vakiintui 99 senttiä. Tämän vuoden huhtikuusta lähtien kappaleen perushinnaksi on tulossa 69 senttiä vanhemmille ja 1,29 dollaria uudemmille kappaleille. Euroopassa hinnat ovat hieman kalliimmat ja ne aukeavat pitkälti vaihtamalla dollarit suoraan euroiksi.
Uusi sopimus levy-yhtiöiden ja Applen välillä ja DRM-kopiointirajoituksesta luopuminen tarkoittaa, että levy-yhtiöt saavat nyt itse vaikuttaa musiikkiensa hintoihin iTunesissa. Käytännössä suosituimpia hittejä aletaan myydä kalliimmalla ja vähemmän tunnettuja vastaavasti halvemmalla.
Apple laskuttaa tulevaisuudessa kuluttajalta enemmän niistä kappaleista, joista levy-yhtiöt laskuttavat enemmän Applea.
DRM-vapaus laajentaa iTunesin käyttäjäkuntaa?
Kopiointirajoituksista luopuminen ei toisaalta Macin ja iPodin käyttäjälle tuo kummempia mullistuksia muuten kuin musiikin hintoihin. Voisikin otaksua, että nyt aikaisemmin Mac ja iPod-käyttäjille suunnattu palvelu aukenee nyt huomattavasti paremmin muun merkkisten koneiden ja soittimien käyttäjille, kun minkäänlaisia rajoituksia musiikin käyttöön ei ole.
Ilmaisjakelulla Amazonin myyntilistan kärkeen
Lopuksi pakko mainita. NIN ja herra Trent Reznor ovat antaneet kovalla kädellä esimerkkiä siitä, millä tavoin musiikkia voidaan myydä ja markkinoida verkossa. NIN on toiminnallaan osoittanut, että musiikin ilmainen saatavuus ei ole myynnin tai myyntimenestyksen esteenä.
NINin Ghost I - IV -albumin ensimmäinen osa nousi Amazonin vuoden 2008 myydyimmäksi albumiksi. Erikoista tässä on se, että yhtye julkaisi levynsä Pirate Bay -torrentpalvelussa, jossa se on ollut kaikkien ilmaiseksi ladattavissa täysin laillisesti Creative Commons -lisenssillä.