– Tärkein syy on se, että koimme että fyysisten levyjen julkaiseminen ei enää anna mitään uutta tähän touhuun. Ilmaisjakelun ideana on poistaa kaikki raja-aidat tekijöiden ja kuuntelijoiden välistä. Kuluja karsimalla meillä on mahdollisuus ladata nollabudjetilla biisejä ATK:hon, selittää Violan Tommi Forsström.
Irtioton taustalla ei kuitenkaan ole suuria turhautumia levy-yhtiöin, semminkin kun Viola on tehnyt levynsä viimeistä Wonderabiliaa lukuun ottamatta Tommin pyörittämälle If Society – levy-yhtiölle.
– Tulimme vaan lopputulokseen että fyysisten levyjen aika on meidän osaltamme ohi. Koska emme ole aiemminkaan tienanneet levymyynnistä, niin tuntui tyhmältä tuhlata aikaa ja rahaa fyysisen levyn tekemiseen, varsinkin kun se nykypäivänä päätyy lähes aina takaisin digitaaliseen muotoon.
Mistään kannanotosta ei kuitenkaan ole kyse.
– Ei tämä todellakaan ole mikään statement levyteollisuutta kohtaan. Ei me haluta näyttää mallia muille. Lähinnä koen syyllisyyttä, että me tehdään näin. Levy-yhtiöalalla työskentelevänä mietin asiaa pitkään, ja lopulta artisti sisälläni voitti. Halusin että mahdollisimman moni kuulee Violan musiikkia. Sillä ei ole niin väliä jääkö viivan alle rahaa sipsipussiin vai ei, selittää Forsström.
Myös isot yhtyeet ovat joutuneet sopeutumaan levyjen laskeviin myyntilukuihin. Kasvavassa määrin palkka otetaan keikkailusta, niin valtavirrassa, kuin myös indiepiireissä
– Se mitä tienataan, tienataan keikkailulla. Viola on kahden miehen bändi, jonka kulut ovat aika pieniä. Siitä meille jää yleensä käteen ihan mukava seteli. Jos musiikin ilmaisjakelu virkistäisi vähän keikkasuosiota, niin kaikki olisi kotiinpäin.
Silti, levy-yhtiömies ehdottamassa musiikin jakamista ilmaiseksi on niin outo ajatus, että se vaati hieman sulattelua.
– Esittelin idean [Violan] Rikulle, joka oli ensiksi vastahankaan. Olemme molemmat fyysisten levyjen ystäviä. Ja onhan tämä tietynlainen pyllistys alaa kohtaan, myöntää Forsström.
Ristiriitaista, todentotta. Mitä jos kaikki If Societyn bändit tekisivät violat?
– Ylipäätään jos miettii musabisneksen tulevaisuutta, niin synkältä näyttää. Elämme freewars aikaa, jossa musiikkia tarjotaan ilmaiseksi.
– Toki keikkailuilla voi tienata. Jos räppijäbät lähtee cd:t taskussa keikalle tai kahden miehen Viola Peugeotilla, niin siitä jää vielä käteen jotain. Mutta jos viiden hengen rokkibändi joutuu vuokraamaan pakettiauton ja palkkaamaan miksaajan, niin ei sillä enää mitään ansaitse, Tommi Forsström vakuuttaa.
If Society –levy-yhtiö on aiemmin tehnyt ilmaistempauksia. Päin naama ei ole kuitenkaan kukaan tullut epäilemään Violan jäsenten mielenterveyttä.
– Varmaan löytyy ihmisiä, jotka pitävät meitä totaalisina idiootteina. Olisi kiva kuulla niitäkin kommentteja. Musiikkiala kaipaa nyt keskustelua ja ideointia. Jotain pitäisi keksiä ja nopeasti. Tarvitaan rupattelua.
Kyse ei kuitenkaan ole vallankumouksesta tai edes kannanotosta, muistuttaa Forsström.
- Nopeampi julkaisutahti on varmasti meidän bändille mielekkäämpää. Viola on popyhtye, ja popyhtyeen tehtävä on viihdyttää. Popmusiikissa biisi on tärkeintä, joten en koe suurta albumeista luopumisen tuskaa.
- Nyt meillä on selkeä syke – uusi biisi aina kuukauden eka päivä. Se on kuin päivittäinen Fingerpori-strippi!