Suuri ja mahtava Getty Images on löytänyt netin taviskuvaajat. Yhtiössä selataan Flickrin fotoja ja etsitään käyttökelpoisia kuvia toimiston asiakkaille.
– Uskomme että Flickr tarjoaa tärkeän lisän kuvapankkiimme. Harrastelijoiden ottamat kuvat ovat usein aidompia, kuin ammattilaisten tuotokset. Asiakkaamme etsii juuri tuota aitoutta, fiilistelee Getty Imagesin johtaja Jonathan Klein.
20% - 40% = 40€ - 160€
Getty Images tarjoaa harrastajille samanlaista diiliä, kuin ammattilaisille. Niin sanotusta rights managed –kuvasta, jossa ostaja saa kuvan yksinoikeudet rajoitetuksi ajaksi Getty tilittää 30-40% kuvaajalle. Normaaleista fotoista kuvaaja saa 20 pinnaa. Eli kun Getty kertoo perivänsä noin 400e yksinoikeuskuvasta ja parisataa peruskuvasta, niin flickrfotaajalle jää kouraan 40e-160e per kuva.
Kuulostaa siis ihan hyvältä. Mutta myykö harrastelija sittenkin kuvansa liian halvalla?
– No 40 prossaa on ihan ok. Ongelma on lähinnä siinä, että miten valokuvaaja pysyy perässä omien kuvien oikeuksistaan. Kun kuvat menevät ristiin rastiin netissä ja kuvatoimistoissa, niin niiden omistusoikeudet hämärtyvät nopeasti, varoittaa Suomen Lehtikuvaajat ry:n puheenjohtaja Riitta Supperi.
Ammattilainen vs. amatööri
Mutta toisaalta, 160 euroa on paljon rahaa. Varsinkin jos se tulee kuvasta, josta ei muuten olisi saanut lainkaan rahaa.
– Siinä on harrastajan ja ammattilaisen ero. Harrastelija kuvaa omaksi ilokseen, ja on varmaan tyytyväinen että kuva näkyy jossain. Kun taas ammattilainen tekee työn jollekin, jotta saisi siitä toimeentulon. Ja samasta kuvasta olisi kustannustehokasta saada uudestaan rahaa vuosikausienkin jälkeen, muistuttaa Supperi.
Supperi ei usko että Flickrin ja Getty Imagesin kaltaiset yhteistyöt vaikuttaisivat juuri mitenkään kotimaisten valokuvaajien tilanteeseen. Pienissä piireissä kuvat diilataan yleensä kuvatoimistojen ohi.
– Harva täällä tekee kuvatoimistoille kuvia. Suomessa on pienet markkinat, ja mainoksiin halutaan kuitenkin suomalaisen näköisiä ihmisiä ja maisemia. Paljon suurempi uhka on juuri nyt tekeillä oleva lakialoite, jossa tekijänoikeuksia ollaan siirtämässä työnantajalle. Se on tosi, tosi paha juttu jos luovan alan työntekijöiden koko perintö siirtyy jatkossa yhtiöiden omistukseen.
Creative commons
Flickr on tarjonnut jo pitkään mahdollisuutta julkaista kuvia Creative Commons lisenssillä. Kuvaaja voi määritellä omat tuotoksensa joko yksityiskuviksi tai CC-lisenssi alaisiksi. Lisenssillä voi antaa muille oikeuden käyttää kuvaa ei-kaupalliseen toimintaan tai kaupalliseen toimintaan. Ehtoina on mm. tekijän ilmoittaminen kuvan yhteydessä.
– Kuvien oikeuksien kanssa pitää olla tarkkana, neuvoo Riitta Supperi. - Jos esimerkiksi kuvaa kaverinsa kotona, niin valokuvan leviämisen jälkeen voi ystävä olla käärmeissään ja vaatia korvauksia sen kaupallisesta käytöstä.
Aika näyttää saako kukaan kuviaan myydyksi Flickrin kautta. Me, joilla photostream koostuu huonolaatuisista kännykkäkuvista, saamme olla luultavasti jatkossakin ihan rauhassa.