Onko Resident Evil 5 rasistinen?

Julkaistu Ke, 04/03/2009 - 12:55
  • Resident Evil 5 (Kuva: Kuva: pelivalmistaja)
  • – Pelissä käytetään rasistista kuvastoa dramatiikan vuoksi, väittää pelimedia.
    – Ei ole rasismia. Sitä paitsi 18-vuoden ikäraja riittää, vastaa tarkastamo.

Iso-Britannian viranomaisille pelistä valitti peliarvosteluja julkaiseva Kikizo. Myös toinen peliarvostelusaitti Eurogamer on samoilla linjoilla. Kohtauksessa annetaan rasistinen kuva “brutaalista mustasta miehestä, joka ryöstää valkoisen miehen naisia.”

Valitusrumba alkoi jo vuonna 2007, kun Resident Evil 5:n trailerissa oli kohtaus, jossa tummaihoinen hahmo nappaa vaalean pitkähiuksisen naisen mukaansa.

– Se että pelissä vaaleat länsimaiset ampuvat tummempaa rotua olevia vihamielisiä mutantteja ei sinänsä ole rasismia. Mutta se on, kun pelissä käytetään hyväksi hyvä valkoinen / paha musta – jaottelua dramatiikan vuoksi, perustelee Kikizo valitustaan.

Viranomaiset päästivät pälkähästä

Iso-Britannian elokuvatarkastamolle toimitettiin pelin traileri, jossa kyseinen kohta on. Tarkastamo ei kuitenkaan ollut peliarvostelijoiden kanssa samoilla linjoilla. Jopa tarkastetun kohtauksen pahisten rodusta oltiin eri mieltä. Vapauttava päätös tuli sopivasti muutamaa viikkoa ennen pelin julkaisemista.

– Ei ole yllättävää, että Afrikkaan sijoittuvassa pelissä esiintyy myös mustia, kommentoi Elokuvatarkastamon johtaja Sue Clark.

Eurogamer muistuttaa, ettei viranomaisten tarkastama kohtaus ole ainoa laatuaan. Esimerkiksi pelin alkumetreillä on kohtaus, jossa afrikkalaismiehet hakkaavat säkkiin sullottua eläintä tai ihmistä hullun kiilto silmissään. Hahmot eivät ole Eurogamerin mukaan peliin kuuluvia hirviöitä, vaan tavallisia ihmisiä.

– Peli tuntuu vihjaavan, että afrikkalaiset ovat verenhimoisia raakalaisia, tulkitsee Eurogamerin

Viranomaiset ovat kuitenkin vapauttavan tuomionsa antaneet, eikä se luultavasti muuttuisi vaikka muualla pelissä olisi raskauttavaa materiaalia.

– Vaikka pelistä löytyisi rasismia, emme välttämättä sensuroisi sitä. Pelillä on jo K-18 ikäraja, toppuuttelee Sue Clark.

Pelivalmistaja ehti jo aiemmin ilmoittamaan, ettei se aio tehdä kohun vuoksi muutoksia hahmoihin.

– Totta kai Afrikassa on afrikkalaisia, totesi pelivalmistaja Capcomin Masachika Kawata.

Tapaus on mielenkiintoinen myös siksi, että tällä kertaa valittajana ei amerikkalainen tiukkanutturakerho, vaan peliarvosteluja nettiin julkaiseva Kikizo.

Asennemuutos?

Rasismia tai ei, tapaus kuitenkin osoittaa että pelejäkin on alettu tarkkailla hieman tarkemmin.

Jossain siis menee raja. Rasismia ei suvaita, eikä naisia sovi alistaa. Mutta muu taitaa edelleen olla konsolipelien mielikuvitusmaailmassa sallittua.

Harva kyseenalaistaa esimerkiksi peleissä olevaa järjetöntä väkivaltaa. Edelleen ”verta-ja-lihaa-pitkin-pihaa” -genren pelejä paheksuvat leimataan menneisyydessä eläviksi tiukkapipoiksi.

LOL ja PLZ, sehän on vaan konsolipeli!

Pelit ovat jo niin iso osa ihmisten arkea, ettei niiden vaikutusta voi enää pitkää vähätellä.

–  Aiomme myös jatkossa kyseenalaistaa pelien rasistisen kuvaston, Eurogamerin Dan Whitehead sanoo.

– Vaadimme vakuuttavampia perusteluita, kuin se perinteinen “LOL, se on vain peli”.