- Jos poliitikot haluavat estää kansalaisia jakamasta tiedostoja, pitää heidän jatkuvasti laajentaa ja lisätä tarkkailua. On kansalaisten yksityisyydensuojan vuoksi erittäin tärkeää uudistaa tekijänoikeuslakeja, sanoo Ruostin piraattipuolueen ensimmäin meppiehdokas Christian Engström.
Tekijänoikeusasiat ja kansalaisoikeudet ovat tällä hetkellä kuuma peruna niin Ruotsissa kuin Suomessa. Ruotsissa asia on kuitenkin ollut Suomea enemmän esillä. Varsinkin Pirate Bayn oikeudenkäynti on pitänyt asiaa julkisuudessa pitkään.
Edellisellä kerralla asia ei saanut suuria massoja liikkeelle länsinaapurissamme. Vuoden 2006 eduskuntavaaleissa Ruotsin piraattipuolue keräsi vaivaiset 0,63% äänistä.
Liian pitkälle vietyjä tulkintoja kolmen vuoden takaisesta flopista ei kuitenkaan kannata vetää. Asia on ollut niin paljon esillä, että kansalaisten mielipiteet ovat voineet muuttua merkittävästi. Ainakin puolue on kasvanut paljon. Tällä hetkellä Ruotsin Piraattipuolue on jäsenluvultaan suurempi kuin kansankodin Vihreät ja Vasemmistopuolue.
Suomessa tilanne ei ole Piraattipuolueen kannalta ihan yhtä hyvä. Jäseniä puolueella on noin 1000. Mutta ennen kuin puolue saa virallisen puolueen statuksen, pitää sen kerätä 5000 henkilön allekirjoitukset. Kannattajakortteja on kerätty tähän mennessä noin 4000 kappaletta.
- Tilanne on sellainen että meiltä puuttuu noin 1000 korttia. Määrällisesti ei ole suuri luku, mutta emme ehdi kerätä puuttuvia kortteja ennen EU-vaaleja. Suomen piraattipuolueen tähtäin on seuraavissa eduskuntavaaleissa, kertoo varapuheenjohtaja Pasi Palmulehto.
Suomessa ei ole yleensä yhden asian politiikalla pärjätty. Piraattien puolueohjelma pähkinänkuoressa sisältää lähinnä tekijänoikeusasiaa.
1. Epäkaupallisen kopioinnin täydellinen vapauttaminen
2. Tekijänoikeussuojan lyhentäminen 5–10 vuoteen julkaisuhetkestä.
3. Ohjelmisto- ja lääkepatenttijärjestelmien lakkauttaminen.
4. Yksilön oikeuksien, erityisesti yksityisyyden suojan ja sananvapauden, turvaaminen.
5. Kuluttajansuojan toteutuminen myös sähköisessä kaupankäynnissä.
Vasta neljäntenä listassa on kansalaisia laajasti koskettava periaatteellinen asia. Miksi ihmeessä puolue pitää tekijänoikeuksia tärkeämpänä kuin yksityisyyden suojaa ja sananvapautta?
- Toki kansalaisten oikeudet on tärkeämpi asia. Mutta tekijänoikeudet ja niihin liittyvät kysymykset ovat kuitenkin kytketty yksilön suojaan. Esimerkiksi viranomaisten nykyiset ratsauskeinot ovat yksityisyyttä loukkaavia. Niin paljon kuin haluaisimme olla yksilönvapaus, niin nettilataus tuntuu kiinnostavan enemmän, selittää vpj Palmulehto.
Ruotsissa EU-vaalit ja Pirate Bay -oikeudenkäynti ovat Piraattipuolueen kannalta todella sopivasti ajoitettu. Tuomion pitäisi tulla huhtikuun 17. päivä ja Europarlamenttivaalit pidetään kesäkuun alussa. Puolueen agenda on pysynyt julkisessa keskustelussa koko alkuvuoden. Suomessa katse on Eduskuntavaaleissa, joten nykytilannetta pysty hyödyntämään. Kahden vuoden päästä asiat voivat olla ihan eri tolalla.
- Tilanne voi muuttua tosi paljon. Nämä asiat ovat nykypäivänä monelle tärkeitä ja ne koskettavat lähestulkoon jokaista. Ei ole ollenkaan mahdoton ajatus, että Suomen Piraattipuolue saisi vuoden 2011 vaaleissa 1-2 edustajaa läpi, Pasi Palmulehto uskoo.
EU-vaaleissa äänestetään valtakunnallisesti, joka luultavasti edesauttaa yhteen asiaan erikoistunutta Piraattipuoluetta. Eduskuntavaaleissa maa jaetaan äänestysalueisiin, jolloin kannattajien äänet jakautuvat. Jos ehdokkaita ei saada runsaasti, voi suhteellinen vaalitapa koitua Piraattipuolueen kohtaloksi.
Länsinaapurimme piraatit tarvitsisivat europarlamenttipaikkaan 100 000 ääntä. Edellisissä eduskuntavaaleissa he saivat yhteensä 35 000 ääntä.