Blinkx.com ja muut videohakukoneet

Julkaistu Ti, 23/06/2009 - 11:55
  • Play! (Kuva: kuva: peter sunna @ flickr)
  • Faktan etsimiseen käytetään googlea, videoiden hakemiseen youtubea ja bändit löytyvät myspacesta. Eikö? No ei vain ja ainoastaan. Uusia tapojakin löytyy.

YouTuben valtakausi on kestänyt jo pitkään, varsinkin kun se ei ole varsinaisesti hakukone, vaan enemmän yksittäinen palvelu. Internetissä alkaa kuitenkin olla niin paljon videoklippejä, tv-sarjoja ja elokuvia tarjoavia saitteja että niiden hallitsemiseen tarvitaan hyvää hakukonetta. Siinä missä youtube hakee vain omaan palveluunsa ladattuja klippejä, uudet haastajat tarjoavat osumia useammalta saitilta. Google Video ajaa toki asian, mutta muitakin on jo tarjolla.

Blinkx.com

Mielenkiintoisin hakukone lienee Blinkx.com, jonka patentoimat hakutyökalut hakevat osumia tekstin lisäksi myös videoiden audiosta. Videot analysoidaan automaattisesti ja tiedot siirretään tekstiksi. Blikxin kaltaiset hakukonesaitit ovat nyt valtaamassa jalansijaa Googlelta ja YouTubelta.

MeFeedia.com

MeFeedia.com pyörii käyttäjien linkkien varassa. Se ei ole varsinaisesti hakukone, vaan enemmän klippejä eri kategorioihin keräävä sossumediaa hyödyntävä portaali.

Truveo.com

Truveon omien vertailujen mukaan eurooppalainen videoklippi löytyy Truveosta kolme kertaa todennäköisemmin, kuin Googlesta. Sivusto on myös satsannut tulevaisuuteen, joten mobiiliinversio on jo tarjolla. Truveossa on luokiteltu kategoriat melko perinteisesti, mutta joukosta löytyy yksi mielenkiintoinen kategoria: eniten tweetatut videot.

Kankeaa

Netti on niin pullollaan tietoa että oikean kohteen löytämisestä on tullut ensiarvoisen tärkeää. Mitä hyötyä on tiedosta ja viihteestä jos sitä ei pysty löytämään? Mutta valitettavasti monet yllä esitellyt palvelut ovat vielä niin hankalasti käytettäviä, että monet tyytynevät vielä tässä vaiheessa YouTuben suppeampaan, mutta sujuvampaan tarjontaan.