Popkult: Sankarit - 02.07.2008

Julkaistu Ke, 09/07/2008 - 13:21
  • Anna-Mari Vänskä (Kuva: Jaakko Siiskonen)
  • Mannerheimin rooliin hioutuva Mikko Nousiainen sekä tutkijat Annamari Vänskä ja Janne Mäkelä pohtivat, miksi nykyään samastumme mieluummin tavis-sankariin kuin supersankareihin tai Rambo-pullistelijoihin.

YLE Teemalla 02.07.2008

Freddie Mercury saa sankarillisuudellaan kylmät väreet kulkemaan Turisaksen Matthias Nygårdin selkärangassa, James Bond saa näyttelijä Krista Kosonen polvet veteliksi. Ristiriitaisuus tekee sankarista kiinnostavan, mutta pitääkö suuren sankarin olla myös kuollut? Mannerheimin rooliin hioutuva Mikko Nousiainen sekä tutkijat Annamari Vänskä ja Janne Mäkelä pohtivat, miksi nykyään samastumme mieluummin tavis-sankariin kuin supersankareihin tai Rambo-pullistelijoihin. Vai onko todellinen oman elämänsä sankari Manowar-bändi, jonka jäsenet kehtaavat näyttäytyä keski-ikäisinäkin sankarihevarin univormussa? Sarjakuvapiirtäjä Petri Hiltunen osoittaa, miten supersankarit toimivat sotapropagandan käsikassaroina.

yle.fi/pop toimituksen TOP-5 sankaribiisit:

1. Queen: Show Must Go On
2. Pelle Miljoona: Nuoret sankarit
3. Mano Negra: Super Chango
4. Beastie Boys: Body Movin’
5. Poets Of The Fall: Hero

TOP-5 sankarileffat, Krista Kosonen:

1. Casino Royale
2. Kadonneen aarteen metsästäjät
3. Rocky
4. Charlie Chaplin (kaikki)
5. Best of the Best

TOP-5 sankaripelit, Jessi Frey:

1. World of Warcraft/ Everquest
Peli jossa voi rentoutuu oman elämänsä sankarina tekemällä samoja asioita kuin off-line elämässäkin.

2. Fallout
Tulevaisuuden sankarit ovat köyhiä ja löyhämoraalisia. Jos ei jaksa odottaa ydinsotaa tai vuotta 2161 niin helpotusta tuo syksyllä julkaistava Fallout 3.

3. Sam & Max
Surrealismin sankarit, joiden dialogi on popkulttuurihistorian parasta.

4. Quake I
Tätä tuli pelattua herkässä iässä. Muistona hyvät ystävät, Nine Inch Nails- fanitus ja maailman parhaasta logosta ihoon jäänyt jälki.

5. Heroes of Might and Magic 2,3 & 5

Tähän en kyllästy ikinä. Kaikista roolipelikliseistä keitetty valtaa & rakenna- peli.

TOP-5 sankaribiisit, Matthias Nygård:

1. John Lennon - Working Class Hero
Tämä on Lennoniltakin erittäin nyrkkiä-päähän -tasoista yhteiskuntakritiikkiä. Silti tänä päivänä erittäin ajankohtainen. Mitä nyt sitten sankaruus loppujen lopuksi on tässä biisissä on jonkin verran tulkinnanvaraista, ja ehkä se tekee näinkin suoraviivaisen oloisesta tekstistä kuitenkin jännittävän.

2. Sting - Englishman In New York
The Police ja Sting on aina kuulunut suosikkeihin, ja tässä oli kappale, joka korostaa tärkeyttä olla oma itsensä ja sitä kautta sankari. Eritoten seuraava säe osuu erittäin hyvin yksiin oman sankaruusnäkemyksen kanssa: "Takes more than combat gear to make a man/ Takes more than license for a gun/ Confront your enemies, avoid them when you can/ A gentleman will walk but never run"

3. Manowar - Kings of Metal
Tämä siis sitten näkökulmana aivan erilaiseen sankaruusmeininkiin. Manowarin kiehtova piirre on, että heillä tuntuu löytyvän vihamiehiä joka nurkasta, jotka siis tossissaan yrittävät vastustaa todellista metallia. Kings of Metal ottaa luulot pois. Nynnyt itkee kun true metallin kuninkaat vääntävät potikat kaakkoon. Muut bändit soittavat, Manowar tappaa!

4. Queen - The Show Must Go On
Tämä kohdistuu meikäläisellä enemmänkin Freddy Mercuryyn henkilönä. Queen on ollut lapsuudesta asti yksi suosikkiyhtyeistä ja Mercuryn oma elämä on jonkinlainen sankaritarina itsessään, jonka traaginen poismeno sinetöi. Sankaruutta sinänsä käsitteleviä kappaleita olisi Queenilta varmasti löytynyt parempiakin, mutta tämän kappaleen "lopputekstitunnelma" koskettaa aina.

5. ABBA - The Winner Takes it All
The Winner Takes it All ei nimestään huolimatta tietenkään ole mikään sankaruusbiisi, vaan aika perinteinen rakkauslaulu särkyneistä sydämistä. Lisäpainoa ehkä antaa yhtyeen jäsenten kariutunut avioliitto, joka tuo siihen jännittävän henkilökohtaisen tunnelman. Kysymys siitä, onko rikkoutuneissa ihmissuhteissa voittajaa tai sankaria ylipäätään sai minut valitsemaan tämän sankaribiisilistaan. Ja onhan tämä musiikkikappaleena aivan helvetin hyvä ja koskettava!

Kuvagalleria

  • Mikko Nousiainen
  • Janne Mäkelä
  • Anna-Mari Vänskä
Tagit:

Tulevia jaksoja

Julkaistu Ti, 03/02/2009 - 11:00

[UUSINTA] 6.5. Politiikka
[UUSINTA] 13.5. Julkkikset
[UUSINTA] 20.5. Auto
[UUSINTA] 27.5. Suomi

YLE Areena

Julkaistu Ma, 02/02/2009 - 14:21