Marjukka Riihimäki kolmen kuoron johtajana Suomen paras kuoro -kisassa

Marjukka Riihimäki kolmen kuoron johtajana Suomen paras kuoro -kisassa

Suomen Paras Kuoro - Ke 16.9.2009, klo 13.22

Tälle sivulle liitetyn mediatiedoston esittäminen vaatii Adobe Flash Playerin.
842
tykkää tästä

Kuoronjohtaja musiikin lehtori Marjukka Riihimäki johtaa kolmea Suomen paras kuoro -kisassa mukana olevaa kuoroa. Yksi niistä on ensi lauantaina kilpaileva naiskuoro Philomela. Mika Saarelainen haastattelee.

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (32)

Olen alunperin turkulainen nykyään Hgissä pysyvästi? asuva. Kannatan Aino-kuoroa, Philomelaa tai Kuopion nuorisokuoroa voittajaksi. Ehkä kaikista tiukin kisa saataisiin kahden ensimmäisen välillä.

Pk-seudulla nyt sattuu asumaan sen verran enemmän populaa pienemmässä kasassa että hyviä kuoroja poikii enemmän. Minkäs sille voi. Onhan se vaikeampaa saada kokoon taitava porukka 6000hengen pitäjästä kuin 500000ihmisen kaupungista.

Turkulainen Helsingis Su 11.10.2009, klo 06.50

täytyy sanoa, että olin äärimmäisen iloinen siitä että äänestämäni kuopion nuorisokuoro pääsi jatkoon, sillä alkoi yhdessä vaiheessa tuntua, että etsitäänkö tässä helsingin parasta kuoroa vai miten? mutta onneksi erehdyin:) ei sillä, helsigin kaikki mukana olleet kuorot ovat hurjan taitavia:)

-terveisii turust

kuorotyttö La 10.10.2009, klo 20.35

Hei haloot, lauantai-illan viihdettä voi toivoa monenlaista -- henk koht edustan ihan tavallista Suomen kansalaista ja toivoisin tähän ylitse pursuavaan viihdetarjontaan (Kuorosota, Tartu Mikkiin, yms yms yms yms plääh) musikaalisempaa,taitavampaa ja yksinkertaisesti treenatumpaa musiikkiviihdettä, ihan tavalliselta kanavalta kotisoffalta oluen kera nautittuna.

Tämä ohjelmaa yrittää tarjota sitä vaikkei ihan loppuun asti onnistukaan. Piristävää vaihtelua joka tapauksessa.

Toivottavasti Jari Sillanpää on ammattimaisempi tuomari kuin Arja Koriseva, joka muuten ihana tyyppi onkin.. "Grex Musicals", epätarkkuudet vain jännittävää spontaaniutta, vaimea aloitus vain mielenkiintoinen kun ei ihan tiedä mistä biisistä kyse.. Hihhih.

Mukavaa lauantai-iltaa joka tapauksessa, kului se sitten minkä ohjelman parissa hyvänsä..

Lauantai-ilta rules Pe 9.10.2009, klo 06.43

Hei haloo! Kyseessä on lauantai-illan kepeä viihdepläjäys tavalliselle teeveen katsojalle, joka saunan jälkeen istahtaa soffalle. Klassisen
(eli näköjään monen mielestä sen ainoan oikean ja korkeatasoisen) kuoromusiikin estraadit on ehkä todellakin muualla. Tavallinen kansa, joka ei kuorolaulun hienouksia tunne, hakee elämystä ja viihdettä. Sitäkin kuorolaulu voi siis parhaimmillaan olla: showta joka antaa hyvän mielen . Näin monelle entuudestaan tuntematon alue tulee lähelle tavallista ihmistä! Onhan tässä nähty miten yleisö äänestää: suureen osaan meistä uppoaa iloinen ja vauhdikas esitys!!!!

Anonyymi To 8.10.2009, klo 19.39

En viitsi alentua kommentoimaan näitä johtaja- ja ammattilaisuuskommentteja. Hyvä että ovat/olivat mukana! Olen seurannut ohjelmaa hyppien enimmät puheet yli. Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että tällaisia ohjelmia ei pitäisi tehdä: Yritetään tehdä kuorolaulusta seksikästä pistämällä kuorot laulamaan jotain ihan muuta kuin kuoromusiikkia ja vielä viihdeorkesterin kera, joka peittää laulun alleen, ja loppukin huomio itse laulusta viedään hötkymällä. Kuoro on pääsääntöisesti orkesteri itsessään. Kuoromusiikki on pääsääntöisesti sellaista, missä kuoron ominaispiirteitä hyödynnetään. Miksi kuorot pitää ympätä viihdemusiikkilokeroon (eikö televisio-ohjelmaa voi tehdä muunlaisesta musiikista)? Useimmiten ei onnistuta siinä, että ympätään viihdemusiikki kuorolokeroon. Grex Musicus teki 3.10. mielestäni tosi hienosti, kun jätti bändin pois, ja teki/teetti oikean kuorosovituksen. Kuoro on vielä kuulemani perusteella oikeasti hyvä. Sillä ei päässyt jatkoon. Pakko todeta, että ohjelmalla on ihan väärä nimi. Sinänsä hienoa, että kuoromusiikkia edistetään. Harmi vain että yrittämällä tehdä siitä jotain ihan muuta kuin mitä se on. Viihdemusiikkia hallittuna yhteislauluna?

Anonyymi Ma 5.10.2009, klo 12.11

Toivottavasti tämä ohjelma tosiaan keskittyy siihen musiikilliseen osaamiseenkin, sellaisia ohjelmia todella kaivattaisiin. AIno-kuoro oli tällä kertaa mielestäni parempi kuin Grex Musicus ja olisin ollut tosi pettynyt jos he olisivat pudonneet. Viihdepiikkarit olivat ihan hyviä kilpailubiisissään mutta esittely ja tausta olivat kyllä jotain muuta. Harmi että Grex putosi mutta tosi mahtavaa että Aino-kuoro meni jatkoon.

Marjukka on mahtava tyyppi eikä ole kyllä kisassa mukana kuoroineen minkään egonnostatuksen takia. Minkäs sille voi jos johtaa kolmea sellaista kuoroa jotka pääsivät mukaan.

Anonyymi Ma 5.10.2009, klo 07.44

Mitä ihmettä täällä valitetaan Marjukasta? Laulan Marjukan kuorossa, ja voin vaikka vannoa, ettei Marjukka lähtenyt tähän kisaan itsensä takia, voittaakseen, vaan tarjotakseen kuorolaisilleen uusia kokemuksia. Itse ainakin olen ensimmäistä kertaa tekemässä TV ohjelmaa ja kiitän Marjukkaa siitä, että hän on suonut minulle ja muillekin kuorolaisille tällaisen mahdollisuuden. Ei tässä kisassa kukaan varmaankaan täysin vakavissaan kisaa, vaan mukana ollaan ja pidetään hauskaa. Jälkeenpäin sitten nähdään, mihin se riitti.

Anonyymi Su 4.10.2009, klo 15.54

Lisäys edelliseen:
Tasokkuutta on löytynyt kuoroista, tuomareista ja juontajasta.
Systeemissä vaan on vikaa, enkä toivo muuta kuin musiikillisin perustein tapahtuvaa arviointia.
Se ei äänestyksellä toteudu - ikävä kyllä.
Joten, muuttakaa ohjelman nimi, kiitos!

Anonyymi La 3.10.2009, klo 22.05

Ensinnäkin:
Tämän tasoiseen ohjelmaan on omituista valita "artisti"vieraaksi Fredi ja vielä omituisempaa valita kappaleeksi joku humppa nimeltä Pump-pump. Hyvin arveluttavaa sekä kuorolaisten että kuuntelevan yleisön kannalta.
Toiseksi; jos tarkoituksena on valita Suomen paras kuoro, ei valintaa voi jättää yleisöäänestyksen varaan = 3.10. ohjelma osoitti, että pieleen mennään tällä systeemillä; Grex musicus tipahti kisasta.
Ja näille kuoronjohtajista valittaville; tämähän ei ole Suomen paras kuoronjohtaja- vaan Suomen paras kuoro- kisa. Eli kaikki peliin, jotka haluavat ja uskaltavat... mutta:
Olen pettynyt, koska luulin kysymyksessä olevan tasokkaan ohjelman.
Ohjelman nimi voisi olla Suomen suosituin kuoro - parasta ei tällä systeemillä löydy!

Voi, voi.

Anonyymi La 3.10.2009, klo 21.44

Grexin olis pitäny voittaa! Liian hyvä kuoro näköjään tällaseen kisaan.

Anonyymi La 3.10.2009, klo 19.23

miettikääpä kateelliset sitä "ammattilaisuutta" hieman tarkemmin.Esimerkiksi Sibelius-lukion kuoro on joka ikinen vuosi eri kokoonpano : abiturientit poistuvat sen riveistä keväällä ylioppilaskirjoitusten alla,untuvikot saapuvat syksyisin lukion 1. vuoden alkaessa.Nytkin kuorossa on laulajia,jotka ovat olleet mukana vasta muutamassa harjoituksessa!
- lahjakkuutta toki on,ja paljon,mutta onko se tässä (leikkimielisessä kisassa) jotenkin kiellettyä?
- Suomen ainoa ammattikuoro on Kansallisoopperan kuoro sen jälkeen,kun Yleisradio meni lopettamaan Radion kamarikuoron.

Joten ,
täydellä taidolla ja sydämellä eteenpäin Sibelius-lukion kamarikuoro ja Marjukka Riihimäki

"koirat haukkuvat,karavaani kulkee..."

Anonyymi La 3.10.2009, klo 13.16

Kylläpä näyttää menevän kateelliseksi taas näillä Suomen leveysasteilla. Tämä on leikkimielinen ohjelma, jonka tarkoituksena on innostaa laulun pariin ja nostaa kuorolaulun tunnettavuutta. Älkää nyt hyvät ihmiset ottako asioita niin vakavasti. Miksi ei voida vain nauttia hyvän kuuloisista äänistä, musiikista ja hyvästä fiiliksestä ilman salaliittoteorioita

Tää on niin tätä Ma 28.9.2009, klo 12.08

Art goes Kapakan Kuorojen kierroksen järjestäjän ominaisuudessa haluaisin oikaista virheen Anonyymin ( ma.21.9 klo 23:54 ) kirjoituksesta. Marjukka Riihimäki oli kuorojen yhteisessä harjoituksessa pyydettynä ajankohtana eli ei myöhästynyt. Kuorot pyydettiin paikalle aikaisemmin, koska niin suuren ryhmän liikuttaminen vaatii oman aikansa ja on hyvä, että osallistuvat kuorot ovat ajoissa paikalla, kun harjoitukset alkavat ja ne saadaan sujumaan mahdollisimman mutkattomasti. Tästä kaikesta kuoroja informoitiin yhteyshenkilöidensä kautta ajoissa. Tapahtumaan liittyvät kommentit voi lähettää järjestävälle taholle Ü

Veli Toppinen Pe 25.9.2009, klo 21.19

Philomela "ammattilaiskuoro" koostuu mm. seuraavista ammateista: opettaja, sairaanhoitaja, lääkäri, diplomi-insinööri, art director, sisustusarkkitehti, suuhygienisti, erityisopettaja, aineopettaja, apulaisrehtori, päiväkodin opettaja, sihteeri, hammaslääkäri, musiikin opiskelija, toimittaja, yrittäjä, opiskelija, optikko... onhan siinä ammattilaisia, joita kaikkia yhdistää pitelemätön into tehdä musiikkia yhdessä ja laulaa maailmaa paremmaksi paikaksi.

Sisäpiirin tietoa To 24.9.2009, klo 16.14

Ettei nyt vaan olis liikkeellä tota perisuomalaista kateutta.

Anonyymi Ke 23.9.2009, klo 22.58

Laulan yhdessä näistä Marjukan kuoroista, ja tiedän varmuudella, että kuoron ilmoittautuminen EI ollut Marjukan ehdotus. Päin vastoin hän mietti onkohan tämä meidän juttu ollenkaan. Minusta hän teki reilusti, että ei kuitenkaan estänyt kuoroa ilmoittautumasta ja kokeilemasta tällaista uutta juttua. Eihän kukaan siinä vaiheessa tiennyt, mitä kuoroja ilmoittautuu, ketä kutsutaan esikarsintaan ja ketä pääsee jatkoon. Ainakin oma kuoroni oli täysin varautunut siihen, että jäädään jo hakemusvaiheeseen, jos ei sovita formaattiin. Mutta nyt ollaan mukana ja yritetään laulaa hyvällä fiiliksellä niin kauan kuin mukana saadaan olla. Toivon samalla, että Marjukan syyllistäminen loppuisi, koska se tuntuu aika kohtuuttomalta, kun idea osallistumisesta ei kai minkään kuoron kohdalla ollut hänen vaan kuorolaisten.

Kuorolainen Ti 22.9.2009, klo 10.18

"Sibisläisillä oli kylläkin omassa talossa paremmat sovittajat kappaleelleen, kuin kuopiolaisilla."

Todellakin! Itse annan kaikki pisteet Kuopijon nuorille omasta sovituksesta jossa oli otettu huomioon kuoron oma acapella-laulutyyli. Ihanan energinen sovitus. Ja todellakin itse tehty eikä annettu jollekin muulle tehtäväksi.

Olen vähän harmissani että M. Riihimäeltä on valittu mukaan kolme kuoroa. Todella hyviä kuoroja mutta mielestäni Metsäketo on vähän jäävi arvostelemaan Sibeliuslukion kuoroa ja Grex Musicusta kun on itse laulanut molemmissa. Mutta katsotaan miten käy, minä kyllä äänestän Kuopiota!

Anonyymi Ti 22.9.2009, klo 07.51

Vaikka on puhuttu siitä, että miksi olisi kolmesta Marjukan hyvästä kuorosta pitänyt pudottaa joku tai jopa 2 pois, kyllä kaikkien kuorojen mukaanheitto kertoo myös jotain Riihimäen suuresta kilpailuhalusta. Olkoon sitten positiivinen tai negatiivinen asia.

Ainakin tämän vuotisessa Art Goes Kapakassa Marjukka näytti epäammattimaisuutta ilmaantumalla kaikkien mukana olleiden kuorojen yhteisharjoituksiin puoli tuntia myöhässä. Taiteellinen puolituntinen on amatöörimaista, kun odotutetaan lähes tuhatta ihmistä ulkona puistossa.

Philomela ansaitsi epäilemättä jatkopaikkansa! Lähes ammattilaiskuoro, ja se kuuluu ja näkyy.
Sibis-lukion kamarikuoron laulu ei ollut mielestäni Kuopion Nuorisokuoron tasoista, yllättävää kyllä. Sibisläisillä oli kylläkin omassa talossa paremmat sovittajat kappaleelleen, kuin kuopiolaisilla.

Anonyymi Ma 21.9.2009, klo 22.54

No kyllähän se Marjukka varmaan arvasi, että kauhea parkuhan siitä syntyy kun hänen KOLME kuoroaan ovat mukana kilpailussa, mutta rohkeana naisena lähti siitä huolimatta kokeilemaan. Olisipa se tosiaan kummallista, jos sen takia pudotettaisi hyvä ja taitava kuoro kisasta. Kaikilla Suomen kuoroilla, joilla ei ole voimassa olevaa levytyssopimusta, oli mahdollisuus osallistua karsintoihin ja tuomarit tekivät hommansa ja valitsivat paikkakuntaan ja johtajaan katsomatta parhaat 12. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että yleisö äänestää sympaattisinta ja energisintä porukkaa maakunnista ja tuomarit taitavinta, joten loppuvaiheessa on vielä monenlaisia ryhmiä mukana. Marjukkaa tuskin on syyttäminen siitä, että "arvonsa tuntevia" kuoronjohtajia ainakin tällä ensimmäisellä tuotantokaudella nähdään vain vähän, tai että hänen taitavat kuoronssa ovat Helsingistä.

Anonyymi Ma 21.9.2009, klo 17.03

Myös mun mielestä on epäreilua syyttää Riihimäkeä siitä, että hän ennakkoluulottomana on lähtenyt tällaiseen viihdeohjelmaan kuorojensa kanssa. Mikähän tosiaan on pitänyt muut "huippu"kuoronjohtajat kisasta sivussa, sitä sopii vaan arvailla. Ja minkäs sillekään voi, että Riihimäen kuorot ovat hyviä! Olisihan se ollut tuomaristolta vähän läpinäkyvää vaikka nyt viime lauantaina valita toisin... Kyllä he tosiaan ovat vaan valinneet paremman kuoron jatkoon, johtajasta riippumatta!

Anonyymi Ma 21.9.2009, klo 15.59

Onko se ollut muuten täysin sattumaa että M.Riihimäen kuorot eivät sattuneet täysin puolueettomassa arvonnassa (olihan sellainen?) jo ensimmäisiin lähetyksiin vastakkain. Onpa hyvä tuuri kun ei näitä alkueriäkään niin montaa ole. Ei ole muuten ohjelmassa kerrottu kuinka nämä alkuerien vastakkain olevat kuoron on valittu...
Vielä joku ihmettelee miksihän porukka kritisoi!

Anonyymi Ma 21.9.2009, klo 11.39

Jos tällaisella innostavalla tavalla saadaan lisää innokkaita laulajia
niin ei tätä kannata niin vakavasti ottaa ja päiväkin on lauantai ja sehän on suomalaisten sauna-ilta..eihän tässä ookkaan kysymys muusta
kuin tittelistä,kun kuulemma tästä ei saa muuta kuin sen Suomen(senhetkinen)paras kuoro-tittelin..hienoa että suomessa osataan tehdä
vuodesta vuoteen hienoa kuorotyötä ja antaumuksella..täähän on vaan viihdettä ihmisille..

Anonyymi Su 20.9.2009, klo 17.40

Katsoiko kukaan Australian paras kuoro -ohjelmaa? Siellä kaikki kuoronjohtajat ja kuorot olivat ihan huippuja ja omassa maassaan tunnettuja. Miksi Suomen tunnetuimmista kuoronjohtajista vain Marjukka Riihimäki ja Jussi Mattila ovat mukana? Eikö mahtunut aikatauluihin tai eikö haluttu olla mukana näin viihteellisessä ohjelmassa? Missä ovat Matti Hyökki, Pasi Hyökki, Heikki Liimola, Timo Nuoranne, Timo Lehtovaara, Jani Siven, Seppo Murto, Rita Varonen ym? Minusta on epäreilua syyllistää Marjukkaa, että hän lähti mukaan tai että hänen kuoronsa eivät jääneet esikarsintavaiheeseen. Kaikilla muillakin oli mahdollisuus.

Anonyymi Su 20.9.2009, klo 08.46

Tuomaristo kai arvioi kuulemaansa, ja päästävät jatkoon kahdesta paremman. Voisko jopa olla että Philomela kuulosti heidän korviinsa paremmalta eilen? Ja kyllä ne uskaltavat Marjukan kuoroja pudottaa, ja ennen pitkää pudottavatkin. Viimeistään kun kaksi M:n kuoroa on samassa jaksossa semifinaalissa 10.10.

Anonyymi Su 20.9.2009, klo 07.25

Jos ohjelman tarkoitus oli markkinoida suomalaista kuorokulttuuria, näyttää suuren yleisön silmissä kovin kummalliselta se, että yhtä johtajaa palkitaan näin kovasti (kumpikaan jatkoon menneistä Marjukan kuoroista kun ei ole mennyt yleisön äänillä, vaan tuomareiden toiveesta). Jokainen Suomen kuorolainen taas tietää, että Marjukka se on se, joka aina palkitaan, ja jota aina ylistetään, oli sitten kyseessä Tampereen sävel, Sulasolin lehti tai vaikka Art goes to kapakka. Ei sillä, Marjukka on hyvä. Ja Marjukan kuorot ovat hyviä. Mutta näkyvyyden kannalta olisi ollut hyvä saada muitakin johtajia näkyviin, Suomessa on hyviä johtajia, jotka tekevät kovasti työtä kuorotoiminnan hyväksi. Ja suurin osa johtajista ja kuorolaisista laulaa kuorossa harrastuksekseen. Eivätkö Murto ja Metsäketo uskalla tiputtaa Marjukkaa?

Anonyymi La 19.9.2009, klo 21.09

Rauhoittukaahan kuorolaisten fanit!
(Mitä ilmeisimmin on nyt kuorolaisten läheiset fanit kovasti heittäneet mielipiteitään tänne keskustelupalstalle.)
Tätä ohjelmaa katsoneena on mukava sanoa, että näin kuoromusiikin ystävänä olen löytänyt lempiohjelmani! Itse laulan seka- ja mieskuorossa ja ensin ihmettelin miksi kuoroja voidaan vetää samalle viivalle,vaikka koostumus on täysin eri... Se on se TV...
Hassua sekin, että näinkin iloinen ja positiivinen ohjelma saa näinkin huonot kommenttisivut - kukahan täällä kommentoi...?
Joka tapauksessa olen hyvin suurella mielenkiinnolla seurannut näitä lähetyksiä ja jopa näitä satumaan keskusteluja ja haluaisin nyt toivottaa kaikille jatkoon (TV:seen) päässeille kuoroille mahdottoman paljon onnea ja hyvää mieltä! Ette te kuitenkaan ilman sitä ole tähän asti päässeet, joten lisää vaan kaikkea hyvää!
T:Kuorolainen tv:n ulkopuolelta

Kuorolainen Pe 18.9.2009, klo 18.43

Outoja kommentteja...eikö tässä nyt pitäisi vaan iloita ja nauttia näistä kuoroista: upeita ryhmiä ja upeaa laulua. Ei kai tässä nyt mitään verissäpäin kilpailua ole tarkoitus aikaansaada?

nautitaan To 17.9.2009, klo 20.41

Olen täysin samaa mieltä nimimerkin Mitä ihmettä kanssa. Kyseessä on viihdeohjelma, jossa kuorot esiintyvät! Tilaa on kaikenlaisille kuoroille, ja vaikka itse ohjelmassa kilpaillaankin, niin turhaan kuorojen on ryhtyä liiaksi poteroitumaan.

Itse en tunne Marjukkaa sen kummemmin, mutta täytyy sanoa, että hän tekee paljon töitä kuorolauluharrastuksen tunnettuuden lisäämiseksi, ja se on hieno homma se!

aapee To 17.9.2009, klo 18.02

En ihan käsitä mitä niillä kommenteilla haetaan, joissa kritisoidaan Marjukka Riihimäen kuorojen osallistumista, kun ovat muka liian taitavia tai liian helsinkiläisiä tai niitä on ylipäätään liian monta. Olisiko johtaja Riihimäen pitänyt kieltää omien kuorojensa ilmoittautuminen kokonaan, järjestää kuorojensa keskinäinen karsintakilpailu tai keksiä omat säännöt, että hän ei saa ollenkaan johtaa tässä kilpailussa?

Eikö nyt vaan voitaisi kannustaa kaikkia kahtatoista tv-sarjaan asti päässyttä kuoroa ja suhtautua muutenkin rennosti tähän "parhaaseen kuoroon". Tän kai pitäisi olla jotenkin leikkimielistä ohjelmaa, joka edistää kuorojen tunnettuutta Suomen maassa ilman mitään vastakkainasetteluja tai keskinäistä kateutta.

Mitä ihmettä Ke 16.9.2009, klo 21.38

Kyllähän nämä kaikki ovat harrastelijakuoroja! Ei Suomessa ole enää ammattilaiskuoroja, kun Radion kamarikuorokin on lopetettu.

Harrastelijoita kaikki! Ke 16.9.2009, klo 20.33

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä