Illan Mansikkapaikalla vierailee Martti Ahtisaari

Illan Mansikkapaikalla vierailee Martti Ahtisaari

Mansikkapaikka - To 1.10.2009, klo 09.42

553
tykkää tästä

Presidentti Martti Ahtisaari kertaa elämäänsä ja uraansa aina lapsuudesta saakka.Presidentti Martti Ahtisaari kertaa elämäänsä ja uraansa aina lapsuudesta saakka.
Mikko Kuustosen leppoisa vieras on tänään presidentti Martti Ahtisaari, jota ei teititellä, kun ennenkin on sinuteltu. Punaisessa sohvassa istuu tasapainoisen rauhallinen mies, jota elämä on vienyt kriiseistä toiseen.

Kymmenien vuosien rauhantyö palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla, ja Mansikkapaikka alkaakin niistä tunnelmista, kun Ahtisaari sai 10.10.2008 tärkeän puhelinsoiton. Edessä oli kolmipäiväiset juhlaseremoniat.

Viipurissa syntynyt Ahtisaari kuvaa lähtöä lapsuusmaisemista kohti Kuopiota merkitseväksi, sillä toisten vieraina asuminen opetti toisten huomioonottamista, ja vaikka Ahtisaaren isä olikin armeijan palveluksessa, kotona kuri ei ollut sotilaallista.

Kuopiosta perhe muutti Ouluun, ja Ahtisaari valmistui kansakoulunopettajaksi. Ahtisaari hankki kansainvälistä kokemusta ollessaan opettajana Pakistanissa ja Afrikassa. Tansanian lähettiläsvuosiaan Ahtisaari muistelee lämmöllä, ja perheellä on siellä paljon ystäviä.

Suomalaisten lähetystyöntekijöiden vuosien työ Afrikassa oli kantanut myös poliittista luottamusta, kun välit luterilaisen kirkon paikallisiin johtajiin olivat hyvät ja kirkon johtajia kuunneltiin.

Ahtisaari kiittelee Suomen valtiota, kun hän sai virkavapauden YK-vuosiksi. Näin hän sai toimia itsenäisesti, tehdä ratkaisunsa vapaasti ja olla suorapuheisempi, jos Ahtisaari olisi ollut pelkästään YK:n palveluksessa.

Lisäksi puhutaan paljon musiikista, kansainvälisistä kriiseistä, ja niistä hyvistä hetkistä, jotka auttavat jaksamaan. Yksi tällaisista on ehdottomasti Jeltsinin ja Clintonin huipputapaaminen Helsingissä ja Achenin rauhansopimuksen allekirjoittaminen.

Uutisotosten lomassa on myös pätkä Tuttu juttu -ohjelmasta, ja hetkistä, kun Ahtisaari äänestettiin presidentiksi. Ahtisaari itse ei painota median merkitystä, vaan painottaa, että Suomessa oltiin kyllästytty poliitikkoihin. Ahtisaari epäilee, ettei hänestä ikinä olisi tullut presidenttiä poliittisin perustein.

Presidentti Ahtisaari on kutsunut toiselle sohvalle kansleri Aatto Prihtin. Musiikkiesityksestä vastaa Mikko Kuustonen yhdessä Iiro Rantalan ja Jukka Perkon kanssa.

Presidentti Ahtisaari tietää myös, missä on Nykin paras sauna, ja on listannut maiden johtajia pahemmuusjärjestyksessä. AH-V

TV2:ssa tänään torstaina 1.10. klo 21 nähdään ohjelman pitkä versio ja 5.10. klo 9.40 ja 6.10 klo 18 nähdään ohjelman lyhyempi versio uusintana.

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (5)

Katsoin tämän ohjelman monta kertaa. Kaikki oli kohdallaan. Lopussa viela kaunis, kausnis Tyyneys. Kiitos Mikko Kuustonen, Martti Ahtisaari ja Jukka Perko.

Noora To 2.9.2010, klo 20.59

Kyseinen musiikki oli akustinen sovitus kappaleesta "tyyneys" mikon uudelta levyltä.

Anonyymi Ma 26.10.2009, klo 12.34

Hei, Mistasin Ahtisaaren valitseman musiikkikipaleen nimen ohjelmassa. Mikä se oli?
Kuustonen ja co esittivät sen upeasti.

Musiikki mielytti La 3.10.2009, klo 20.41

Paras ohjelma, joka presidentti Ahtisaaresta on tehty!
Kiireetön ja leppoisa tunnelma - huolimatta Ahtisaaren hengästyttävästä elämänkulusta.
Presidentti Ahtisaarella on valtavan vaikutusvaltainen ja laaja verkosto pitkältä ajalta, nyt vasta tajusin nämä mittasuhteet.

Ihme että hän malttoi tehdä "syrjähyppynsä" Suomen valtakunnanpolitiikkaan. Onneksi: silloin saimme olla ylpeitä edustuskelpoisesta ja pätevästä presidentistämme (ainoa muuten joka on toivottanut Jumalan siunausta!)

Ensimmäistä kertaa Ahtisaari sai olla (luullakseni) oma itsensä ja ensimmäistä kertaa oli sellainen haastattelija, joka tuntui häntä aidosti arvostavan antaen haastateltavalle tarpeeksi tilaa.
(No, onhan Kuustonen ansioitunut monessa asiassa, joten varaa on ..ei tarvitse pönkittää omaa heiveröistä persoonaansa monen egosentrisen nykytoimittajan lailla..)

Toivon, että Ahtisaaresta (henkevä ja viisas rouva myös mukaan) tehtäisiin noin neljän tunnin dokumenttisarja ja haastattelijana olisi Mikko Kuustonen. Saisimme Yle-maksullekin vähän katetta.

Ope La 3.10.2009, klo 17.56

Mikä oli mansikkapaikassa lopussa lauletu biisi?

Anonyymi To 1.10.2009, klo 22.53

Uusimmat

Mansikkapaikka

Muistatko niitä asioita, joita vieraamme ohjelmassa muistelevat? Jussi-Pekka Rantanen käy Mansikkapaikassa mielenkiintoisten henkilöiden kanssa läpi menneitä vuosia ja vuosikymmeniä. Ura, intohimot, harrastukset, perhe, kulttuuri, taide, historian tapahtumat jne. Kukin vieras muokkaa itse oman Mansikkapaikkansa – mukana myös päähenkilön valitsema musiikkiesitys.

Mansikkapaikka Facebookissa

Muualla Yle.fi:ssä