Näin tuomaristo arvioi kilpailuesityksiä

Näin tuomaristo arvioi kilpailuesityksiä

Suomen Paras Kuoro - Ti 15.3.2011, klo 09.52

Vaikka laulut olivatkin talvisia, oli tunnelma studiossa lämmin ja energinen. Kattoon tunnelma kohosi viimeistään siinä vaiheessa, kun kaikki kuorot lauloivat artistivieras Club For Fiven kanssa ”Minä suojelen sinua kaikelta…”.

230
tykkää tästä

Hankasalmelaisen Voicen kilpailukappale oli Hectorin "Ensilumi tulee kuudelta". Tuomaristossa Seppo Murto piti esityksestä ja kehui erityisesti tyttöjen äänten balanssia. Samalla hän havaitsi myös pieniä epäpuhtauksia sopraanojen laulaessa korkealta. Sovituksen Seppo mainitsi olleen haastavan mm. monien hankalien sointujen myötä ja jälleen kerran hän harmitteli miesten jäävän alakynteen. Soolokeskeisyys kappaleen alussa häiritsi tätä kuoronjohtajien opettajaa.

Myös Tomi Metsäketo tarttui solistien käyttöön ja hän kehottikin pohtimaan, kuinka paljon on hyvä solisteja käyttää, kun kyseessä on kuoro-ohjelma. Vaihtoehtona hän ehdotti esimerkiksi melodioita eri stemmoille. Miehiä Tomi yllytti käyttämään volyymia ja ihmetteli hankasalmelaisten miesten hölmöyttä, kun heitä ei ole enempää mukana tällaisessa kuorossa. Heleät ja hienot sävyt saivat kiitosta.

Vieraileva tuomari Hanna-Riikka Siitonen antoi superkiitokset formuloista, eli isoista paisutteluista. Solistien käytön hän totesi vaikuttaneen siihen, että muiden laulamat vähäliikkeiset harmoniat paljastivat kohdat, joissa stemmat eivät olleet nipussa. Hyvin treenatut liikkeet saivat myös kiitosta.

Teekkarikuoro Tampereelta oli saanut tehtäväkseen The Mamas & The Papas-hitin "California Dreaming". Tomi Metsäketo kehui ison porukan yhtenäistä ääntä, pehmeää soundia ja kivaa sovitusta. Suomenkielinen osuus ja miesäänet saivat myös kiitosta osakseen. Jatkoa ajatellen Tomi pelkäsi pehmeän soundin saattavan tuntua jopa liian pehmeältä ja houkutteli mukaan pientä räikeyttä tehokeinoksi.

Seppo Murto kiitteli hyvin yhteen blendaavia ääniä sekä toimivaa ja selkeää sovitusta, joka toi kuoron parhaat puolet esiin. Tässä kuorossa myös miesten runsas lukumäärä ilahdutti, soundista puhumattakaan. Seppo oli samoilla linjoilla Tomin kanssa toivoessaan jatkossa mukaan irrottelua, mutta varoitti samalla vaarasta mennä liian raa’aksi.

Hanna-Riikka Siitonen totesi kuoron laulavan nätisti hiljaa. Hän piti myös esityksen suomenkielisestä osuudesta ja totesi: ”Se toimii, koska meidän pop-musiikissa ei lauleta niin paljon vokaaleja, vaan lauletaan konsonantista konsonanttiin ja siitä tulee se groove.”

Espoon Laulu esitti versionsa Miljoonasateen kappaleesta "Silmitön Talvi". Tuomariston vieraileva jäsen Hanna-Riikka Siitonen kertoi olevansa liikuttunut ja kiitti kuoroa hienon tunnelman luomisesta. ”Tärkeintä on, että sanoma tulee perille ja te kerroitte sen”, ylisti Hanna-Riikka ja heitti haasteeksi yhtenäisen soundin muodostamisen, joka syntyy samankaltaisilla vokaaliväreillä. Vaikuttava esitys olisi hänen mielestään pärjännyt vähemmällä koreografialla.

Vähempi koreografia olisi riittänyt myös Seppo Murrolle. Kokonaisuus sai kuitenkin kiitosta osakseen. Seppo kehui sovitusta ja sointia. Aikuisilta sopraanolta hän olisi kaivannut lisää voimaa ääneen, jota hän nyt kuvaili nuorisokuoromaiseksi ja nyt jääneen korkeissa äänissä roikkumaan. "Pientä työsarkaa aikuisen naisen soundiin”, kiteytti Seppo kritiikkinsä.

Kauttaaltaan täyteläiseksi ja hienosti soivaksi kuorosatsiksi, kuvaili Tomi Metsäketo kuoron esitystä. Reippaasta laulamisesta pianoon siirryttäessä, Tomi muistutti, ettei se saisi olla piano ja pianissimo – hento, eikä saisi lähteä ilmaan, vaan olla hallittua. Kappaleen alkua Tomi kuvaili uneliaaksi ja hän jäi kaipaamaan yhdenaikaisuutta kun ääni syttyy ja loppuu. Miesäänien kuuluvuus sai kiitosta ja kaiken kaikkiaan kokemus oli hänestä kaunis.

Yleisöäänillä semifinaaleihin jatkaa Voice ja tuomarit valitsivat jatkoon Teekkarikuoron.

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä