YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!

Julkaistu sunnuntaina 25.04.2010 1 291

Ranskalainen kaunotar

Kirjoittanut: Sini Sovijärvi

Kun kauneuden ammattilaisilta kysyy ranskalaisen kauneuskäsityksen kliseistä, vastaukseen kuuluu aina kaksi adjektiivia.

Viehättävä ja huoliteltu Coralie Calistri toimi Talo Ranskassa -tiimin meikkaajana. Hänellä on kaksi eri koulutusta, sekä kosmetologin että meikkaajan ammatilliset loppututkinnot. Kauneuden alalla Ranskassa on lukemattomia oppilaitoksia, sekä yksityisiä että julkisia, yksityisiä huomattavasti enemmän. Yksityiskoulut pyrkivät kuitenkin hankkimaan Ranskan opetusministeriön hyväksynnän, jolloin niiden tutkinnoilla on enemmän painoarvoa. Keskimäärin kauneusalan tutkinto kestää kaksi vuotta. Kilpailu on luonnollisestikin kovaa, työ ei tule kolkuttamaan ovelle, on oltava todella aktiivinen itse, kertoo Coralie. Ranskassa kauneuden ala (muoti, hiusmuotoilu, kosmetologia, kosmetiikka, tuoksuteollisuus ym.) on niin laaja ja monipuolinen, että se on kansainvälisestikin merkittävä työnantaja.

Pitkästä talouskriisistä huolimatta sektori on Ranskassa kestänyt hyvin. Keskiverto ranskatar ja myös ranskalaismies panostaa ulkonäköönsä, sekä tuotteissa että hoitosalongeissa. Ranskattarien kauneudenajattelu ulottuu paljolti myös vartaloon ja alusasuihin. ”Silhoutte”, vartalon koko kuva, on keskeisen tärkeä, se on myös missikriteeri.

Ranskattaria on aina pidetty luonnollisen kauneuden papittarina, he ovat ”aidosti kauniita”. Kun kauneuden ammattilaisilta kysyy ranskalaisen kauneuskäsityksen kliseistä, vastaukseen kuuluu aina kaksi adjektiivia ”chic” ja ”naturel”, tyylikäs ja luonnollinen. Coralien mielestä ranskalainen naiskauneus on luisumassa huolestuttavasti kauneuskirurgian armoille. Jo kolmekymppiset naiset, joilla on pari hienoista juonnetta, haluavat botoxia tai muuta kauneuskirurgista korjausta. Tässä on menty liian pitkälle.

Myriam Stocco, joka valittiin Miss Ranskaksi v. 1971 ja joka on pitkään toiminut Miss Ranska -kilpailujen valtakunnallisessa tuomaristossa, näkee ranskalaiskauneuden suurten linjojen kulkevan vapaampaan ja rennompaan suuntaan. Superkaunottaret ovat edelleen satumaisen kauniita, vaikka he kulkisivat farkuissa ja lenkkareissa. Ranskatar ei enää taivu säntillisen tyylikkääseen muottiin, hän haluaa vapautta, mikä ei suinkaan vähennä hänen kauneuttaan. Myriam Stocco ylistää myös suomalaista naiskauneutta. Miss Universum -kilpailuissa v. 1972 Tunisiassa, hän tutustui Miss Suomeen Pirjo Laitilaan, jonka kanssa ystävystyi. Etelän ja pohjoisen kaunottarista otettiin ihastuttava kuva yhdessä, avoauton takaistuimella.

Linkkivinkki: Classement des 75 plus belles françaises

Tähän blogiin liittyvässä kuvassa ranskalaiset kaunottaret vasemmalta oikealle: Manon Ricci, Miss Languedoc (2009), Myriam Stocco, Miss Ranska (1971), Miss Ranska-juryn jäsen, joka ystävystyi 70-luvulla Miss Suomen, Pirjo Laitilan kanssa Miss Universum-kisassa v. 1972. Marion Castaign, Miss Roussillon (2009). Kuva: Sini Sovijärvi/YLE Kuvapalvelu

Sini SovijärviTalo Ranskassa –blogin kirjoittaja on romaanisiin kieliin erikoistunut YLEn toimittaja ja Helsingin ranskalais-suomalaisen yhdistyksen puheenjohtaja.

Suosittele291 Suosittelee

Kommentit

Taneli

Ohjelmassa eräässä haastattelussa eräs nainen on huolissaan siitä, että Ranskassakin luonnollisuus katoaa. Ulkonäön paineen on niin valtava, että plastikkakirurgian suosio kasvaa koko ajan. Äsken näin jutun ranskan uutisista. Jopa teini-ikäiset tytöt turvautuvat - vanhempien suostumuksella - plastikkakirurgiaan!

No ranskattarien lumousvoimasta voi olla kaikenlaisia käsityksiä. Kuunnelkaa vaikkapa Charles Aznavourin kuuluisa laulu: "Tu te laisses aller"!

Puistattava laulu! Mies on kännissä ja puhuttelee vaimoaan. Viiden vuoden avioliiton jälkeen hän sanoo hänelle, kuinka nainen menetti koko viehätysvoimansa. Hänestä on tullut miehensä nollaava (vai sanotaanko mollaava?)kotihirmu, joka ei huolehdi eikä välitä enää ulkonäöstään. Näin vaimo tappoi kaikki tunteet ja halut. Nainen kuljeskelee kotona papiljotit hiuksissa, sukat ja vanha aamutakki repsottavat.
Mies raukka rukoilee, että vaimosta tulisi sama kuin ennen, kunhan hän edes laihtuisi ja meikkaisi kasvojaan ja sieluaan.
Laulussa ei sentään sanota, kuinka mies itse on ehkä muuttunut....

Eläköön suomalaisten naisten luonnollinen ja konstailematon kauneus! Onko se kestävämpä sorttia kuin ranskattarien? Se on jo toinen tarina...

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook