YLE Teema

 

Julkaistu keskiviikkona 31.03.2010 3 138

Myytit ja historia

Kirjoittanut: Riitta Jalonen

Mistä koostuu ymmärryksemme historiasta? Kouluopetuksesta vai Väinö Linnalta?

Mistä koostuu ymmärryksemme historiasta? Kuinka paljon siitä on peräisin kouluopetuksesta – ja mistä se muu on peräisin?

Olen itse kiinnostunut historiasta ja yöpöydälläni onkin usein jokin historiateos. Olen myös ahkera sanomalehden lukija ja dokumenttien katsoja. Mutta luulenpa että mitä paremmin uskon todella ymmärtäväni jotain historiallista tapahtumaa, sitä varmemmin ymmärrys perustuu - kirjallisuuteen.

Ymmärrykseni jatkosodasta perustuu Tuntemattomaan sotilaaseen, kansalaissodasta Täällä Pohjantähden alla -teokseen ja ensimmäisistä vaaleista Punaiseen viivaan. Uskon niiden olevan rehellisiä todistuksia ihmisen kokemuksesta, ja mikä voisi olla todempaa historiaa kuin osallistujan kokemus? Ehkä Väinö Linna on minulle jopa tärkeämpi historianopettaja kuin lehtorini Salon yhteislyseossa!

Uskoni Linnaan sai pahan kolauksen, kun osallistuin syksyllä 2007 seminaariin, jossa esitelmöi ensimmäisen Eino Jutikkalan historiapalkinnon saaja professori Viljo Rasila, torpparikysymyksen asiantuntija. Hän huomautti, että Täällä Pohjantähden alla antaa vääristyneen yleiskuvan Suomen kansalaissodasta torpparien sotana. Molemmilla puolilla kun kaatui yhtä paljon torppareita!

Siis torppari vastaan torpparia – onko se ollenkaan yhteiskuntaluokkien sotaa? (Selitys löytyy ennen kaikkea niistä eroavuuksista, joita torpparilaitoksen luonteessa oli toisaalta etelässä, toisaalta Pohjanmaalla ja pohjoisemmassa Suomessa – mutta juuri sitähän en ollutkaan tiennyt.)

Aloin listata teoksia – kirjojen lisäksi myös taidetta ja elokuvia - jotka ovat vaikuttaneet historiankäsitykseeni ja miettiä, kuinka olennaista ja oikeaa tietoa historiasta ne olivat mahtaneet antaa. Melkein kaikkia teoksia ovat myös historiantutkijat lähdekriittisesti arvioineet. Tutkijoiden tuomio ei varmaan ole sinänsä sen kovempi kuin minkä voimme itse saada, jos yritämme oman kokemuksemme nojalla tehdä kestävää yleistystä oman aikamme tapahtumista. Yksilön kokemus on aina yksilön kokemusta – ja siinä taideteoskin on vahvin, ei tieteellisen arvion antamisessa.

Tästä pohdiskelusta lähti rakentumaan Suomen historian myytit -sarja. Tavoitteena on tarkastella Suomen historian tapahtumia tietoisena niistä uskomuksista, joita meillä yleisesti kuhunkin tapahtumaan liittyy – ovat ne sitten peräisin taiteesta tai esim. lehtijutuista ja propagandasta, kuten Talvisodan yhteydessä. Ohjelmallisena elementtinä mukana on lisäksi tämän päivän kokija, jolla on oman toimintansa tai henkilöhistoriansa kautta yhtymäkohtia tähän historian vaiheeseen.

Ja ne torpparit ja kansalaissota? Kyllä nekin tulossa ovat, vaikka eivät ihan vielä tänä vuonna. Suomen historian myytit eivät lopu tähän.

Riitta Jalonen on YLE Teeman tiedettä, oppimista ja historiaa tilaava ohjelmapäällikkö, jonka mielestä historia auttaa ymmärtämään ihmistä ja maailmaa.

Suosittele138 Suosittelee

Kommentit

Matti E Simonaho

Suomen kieli ja suomalaisen mieli on periytynyt vanhemmilta lapsille ammoisista ajoista saakka. Että suomen kielessä ja suomalaisen mielessä tänään on asioita jotka ei ole suomalaista alkuperää, johtuu lähinnä pseudo-/näennäistieteen ja uskontojen levittämistä, osittain sodalla, terrorilla, terrorismilla ja väkivallalla pakotetuista uskomuksista.

A childs head is designed for truth only. If you teach children mixing truth with lies/theories/beliefs, it is like making your own dinner partly of somthing that is healty, and partly of something that is unhealthy making you sick.

A virus outside the skin of a man don't hurt a man, but a virus inside the skin of a man hurt a man.

Bad teachings of an unlearned and unstable don't hurt the mind of a man, when the teachings of an unlearned and unstable are kept outside the head of a man.

The worst enemy of a Man, is never outside the head of a Man, but inside the head of a Man.

The worst enemy of a Nation, is never outside the borders of a Nation, but inside the borders of a Nation.

If your head is filled with bullshit, then what come out from your mouth, is (not the words of God, but) bullshit, only tell the truth; your words and physical evidence on that what you have said is the truth, if you don't know the truth,( that are the Words of God;) in other words, you cannot show up physical evidence proving that you are telling the truth, then SHUT THE FUCK UP!

Mr Darwin spent too long time in the Jungle without a woman. When studying the female apes, he came up with the idea on that apes and man are related. The only missing link there is, is the one between Darwin and the ape - it was never born. ;D

In science, religion is theory, in religion, theory is science. In theory, science and religion are equal.

Viisaus tarttuu samalla tavalla kuin tyhmyys, ero viisauden ja tyhmyyden välillä on se, että viisaus ei ole koskaan vahingoittanut ketään ruumiillisesti eikä henkisesti.

"Ruotsin kieli on tie sivistykseen ja muiden kielten oppimislle" sanotaan, mutta se koskee vain Ruotsalaisia. Suomalainen oppii Suomen kielen tuntematta sanaakan Ruotsin kieltä, sivistyy ja oppii muita kieliä.

- Ruotsalaiset toivat sivistyksen ja Kristinuskon Suomalaisille!
- Jos sota terrori, terrorimi ja väkivalta sen kaikissa mahdollisissa muodoissa on sivistyneisyyttä ja Kristinuskoa, niin miksi emme sodi tänään? Siksi että Ruotsalaiset ja Kristinusko eivät ole sivistäneet Suomalaisia, vaan Suomalaiset ovat sivistäneet Ruotsalaisia ja Kristinuskoa.

30 vuotias on unohtanut suuren osan siitä mitä 1-9 luokalla opetetaan 'yleissivistävänä'. Miten kaikki mitä ei ole tarvinnut yksityis- ja/tai työelämässään, kaikki mikä on unohtunut, mikä on ollut hukkaan heitettyä aikaa ja varoja, voi olla yleissivistävää?

- Pelastetaan Itämeri!
- Suomesta saa kävellä kauas itään päin ennenkuin itämeri tulee vastaan.
- Pelastetaan Länsimeri, se Balttian meri!
- Miten helvetissä estämme maan nousun?...

Totuus: Sanat ja Näyttö (todisteet) siitä että mitä sanoin on esittänyt on totta - ei koskaan muutu.

Viina on oikein nautittuna lemmeN Nestettä, mutta väärin nautittuna se on lemmeN estettä.'

Yhdestä asiasta voi olla 1000 eri epäilyä, näkemystä, käsitystä, teoriaa, uskomusta, juorua, luuloa, huhua, valhetta y m v. Kenenkään epäily, näkemys, käsitys, teoria, uskomus, juoru, luulo, huhu, valhe y m v ei ole tieteellisesti, lääketieteellisesti eikä juridisesti pätevä perustelu millekkään, sillä epäily, näkemys, käsitys, teoria, uskomus, juoru, luulo, huhu, valhe y m v voi kokonaan tai osittain koostua vääristä tiedoista, ja se voi milloin tahansa muuttua.

Kun kaksi ihmistä väittelee, jompi kumpi tai molemmat valehtelevat.

Darwin vietti liian kauan aikaa viidakossa ilman naista. Tutkiessaan apinanaaraita, hän sai idean ihmisen ja apinan sukulaisuudesta. Maailmankuulu puuttuva linkki apinan ja ihmisen välillä, on Darwinin ja naarasapinan välinen - se ei koskaan syntynyt. ;D

Teoriaketju alkaa teorialla, joka todistetaan valheeksi uudella valheella, näin koko teoriaketju todistettavasti koostuu valheista ja valehtelijoista. Kaikki teoriaan käytetty energia, aika ja varat ovat hukkaan heitetty. Kun samasta asiasta esitetään uusi teoria sukupolvelta toiselle, kansa ei viisastu opista, vaan tulee tyhmemmäksi. Jos henkilö on ansainnut tittelinsä teorialla, joka todistetaan valheeksi uudella valheella, tai totuudella, menettääkö hän valehtelemalla saamansa tittelin?

Kaikkea mitä älykkyystestissä vaaditaan sinun tietävän, ei esiinny sinun yksityiselämässä eikä sinun työelämässä, eikä missään muualla kuin älykkyystestissä, nillä ei ole mitään yhteyttä sinun henkilökohtaisiin lahjoihin joista sinun viisaus rakentuu. Tämä kertoo älykkyystestistä jotain; Älykkyystestit ovat pseudotiedettä.

Tieteessä, teoria on uskonto, kun taas uskonnossa, teoria on tiedettä. Teoriassa, tiede ja uskonto on sama asia.

Sanojen väärin käyttö johtaa ajatuksen epäselvyyteen. Ajatuksen epäselvyys puolestaan johtaa vääriin sanoihin ja vääriin tekoihin.

Moni onnistuu laihduttamaan ja pitäämään läskin pois lihasten päältä, mutta unohtaa laihduttaa ja pitää pois läskin korvien välistä.

Matti E Simonaho

Suomen kieli johon yhdistetään Suomen ja Suomalaisen mieli, on periytynyt Suomalaisilta vanhemmilta Suomalaisille lapsille ammoisista ajoista saakka. Suomen kielen Äiti ja Isä ovat Suomalaisia ja Suomen kieli on huomattavasti vanhempaa perua kuin 1500 -luku; Suomen kieltä ei ole 'Mikael Agricola' kehittänyt ja 'Mikael Agricola' ei ole Suomen kielen isä.

Suomen kieli on jatkomuotoinen kieli, mikä merkitsee m m sitä, että sen voi ajoittaa +-100 vuoden tarkkuudella. Jatkomuotoisessa kielessä (alkuperäisen) sanan aspektit kerätään sanan jälkeen, mikä merkitsee sitä että Suomen kieli ja kielioppi on ajaton. Jatkomuotoisuuden lisäksi, merkittävää Suomen kielessä on että kirjoitus vastaa puhetta; Suomen kielessä ei esiinny epämääräisiä äänteitä joille ei löydy vastinetta aakkosissa. Suomen kielessä sana ei saa alkaa kahdella tai useammalla konsonantilla.

Suomen kielessä samalla tavalla niinkuin kaikissa kielissä maailmassa, osa sanastoa ja oppeja on sidottu eri ammatteihin ja aikakausiin. Kun jokin ammatti katoaa historiassa, katoaa luonnollisesti ammattiin kuuluva sanasto kaikkien kielestä ja mielestä. Lyhyesti selvitettynä; Kaikki mahdollinen mitä kuluneen 500 vuoden aikana on 'uutta' Suomen kielessä, sitä ei ollut Suomen kielessä eikä Suomalaisen mielessä 501 vuotta sitten.

Kun siirrymme 500 vuotta taaksepäin ajassa, Suomen kielestä katoaa esimerkiksi kaikki uskontoihin suoraan (Kristinusko) tai epäsuoraan (näennäistiede) yhdistetyt ihmisarvoa, kunniaa, omatuntoa, vakaumusta ja oikeuksia (Lakia) loukkaavat sanat/opit, ja kaikki ruumiillisesti ja/tai henkisesti vahingoittavat sanat/opit katoavat, sekä kaikki terveyttä ja/tai henkeä vaarantavat sanat/opit katoavat. Tämä todistaa sen, että Suomalaiset olivat sivistyneitä ja aina voimassa olevaa Raamatun Lakia noudattavia ihmisiä ennen Ruotsista tullutta ja Suomalaisille terrorilla ja väkivallalla pakotettua "sivistystä ja Kristinuskoa".

Suomalaisille on suoraan tai epäsuoraan opetettu, että "Ruotsalaiset toivat sivistyksen ja kristinuskon Suomalaisille", mutta sota, terrori, terrorismi ja väkivalta sen kaikissa mahdollisissa muodoissa ei ole sivistystä, eikä sodalla, terrorilla, terrorisimilla ja väkivallalla sen kaikissa mahdollisissa muodoissa ole minkänlaista tukea Raamatun Laissa, Jeesuksen opeissa, eikä Suomen perustuslaissa.

Kristinusko ei ole tänään niin väkivaltainen kuin se oli 200+ vuotta sitten, mikä kaikessa yksinkertaisuudessaan merkitsee sitä, että Kristinusko ja Ruotsalaiset eivät ole sivistäneet Suomalaisia niin kuin 'uskottavassa historiassa' (propagandassa) väitetään, vaan Suomalaiset ovat sivistäneet Ruotsalaisia ja Kristinuskoa.

Samalla tavalla Suomalaisille on opetettu, että "Ruotsin kieli on tie sivistykseen ja muiden kielten oppimiselle", mutta Suomalaisen ei ole ihmiskunnan historiassa koskaan tarvinnut osata sanaakan Ruotsin kieltä oppiakseen Suomen kielen, sivistyäkseen, ja oppiakseen muita kieliä.

Ruotsin kieli ja kielioppi on sidottu 1540-41 kun Gust af Wasa Biblen 'Biblia, Thet är All then Helgha Scrifft på Swensko' julkaistiin Ruotsin kielellä, ja Ruotsalainen Å lisättiin sille kuuluvalle paikalle aakkosiin. Aakkoset päättyvät sanoin '(Zet) Ruotsalainen Å Ä ja Ö'.

Ruotsin kieli ja kielioppi on Euroopan kielihistoriassa viimeisenä kehitetty, ja se on ainut kieli maailmassa jossa käytetään aakkoston kaikkia kirjaimia. Ruotsi ja Ruotsin kieli katoavat Suomen Kansan historiasta samalla tavalla niin kuin uskonnot ja näennäistiede katoavat.

Kansanhistoria on vanhempi kuin "kan sann historia".

Matti E Simonaho

Minä (Sinä joka luet) edustan ruumiillisesti ja sielullisesti lähinnä biologista äitiäni ja isääni ja heidän vanhempia, ja luonnollisesti kaikkia ihmisiä suvussani ennen heitä, jotka ammoisista ajoista saakka ovat mahdollistaneet minun olemassaoloni tänään.

Kaikki ihmiset jotka ennen minua ovat sukuni ja ihmiskunnan historiassa, ovat selviytyneet kaikista mahdollisista koettelemuksista toivoen aina hyvää ja parempaa tuleville sukupolville; lapsilleen.

Samalla tavalla niinkuin minun, kaikkien Suomalaisten henkilökohtainen, kansallinen ja kansainvälinen identiteetti, rakentuu totuuden mukaisesti ammoisista ajoista saakka.

Kenelläkään ei Raamatun Lain, eikä Suomen Lain eikä kansanvälisten ihmisoikeuksia suojelevien sopimusten mukaan ole koskaan ollut eikä koskaan ole oikeutta sanoilla ja/tai teoilla loukata minun todellista Suomalaista identiteettiäni; ihmisarvoani, kunniani, omatuntoani, vakaumustani ja/tai oikeuksiani (Lakia), ja kenelläkään ei ole koskaan ollut eikä ole sanoilla ja/tai teoilla oikeutta loukata minua ruumiillisesti ja/tai henkisesti, ja kenelläkään ei ole ollut eikä ole oikeutta sanoilla ja/tai teoilla vaarantaa minun terveyttäni ja/tai henkeäni.

Totuus Suomen maasta, kansasta, kielestä ja mielestä, alkaa päivästä jolloin Suomen maata, kansaa, kieltä ja mieltä loukkaavia henkilöitä sanoineen ja tekoineen ei ollut olemassa. Samalla tavalla totuus minusta, alkaa päivästä jolloin minä synnyin, ja minä näin, kuulin ja kuuluin maailman, jossa minun perheeni ulkopuolisia henkilöitä minua loukkavine sanoineen ja tekoineen ei ollut läsnä.

Siinä on lähtökohta 'pyhien ja pahojen' arvioinnille henkilökohtaisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla historiassa ja tänään.