YLE Teema

 

Teemalauantai

11.5. Teemalauantai: Savuna ilmaan

Julkaistu maanantaina 15.04.2013 2 kommenttia 53 suositusta

lauantai 11.5. klo 21.00-23.36

Teemalauantaissa sauhutellaan posket lommolla. Ensin tehdään tutkimusmatka tupakoinnin kulttuurihistoriaan. Sitten tapetaan aikaa brooklynilaisessa tupakkakaupassa parhaassa mahdollisessa seurassa: Paul Austerin ja Wayne Wangin ohjaaman Smoke-elokuvan pääosissa ovat Harvey Keitel ja William Hurt.

Tupakan sytyttäminen missä tahansa oli vielä muutama vuosi sitten aivan normaalia toimintaa. Työpaikat, kodit, ravintolat, bussit, lentokoneet ja televisiostudiot olivat savusta harmaana. Nyt on toisin. Tupakansavusta ei enää tule mieleen Hollywood-glamour vaan sairaat ihmiset joita pitää suojella itseltään. Ranskalainen tv-dokumentti Haittaako jos poltan (Mind If I Smoke?) selvittää, miten tämä kulttuurinen muutos tapahtui. Kaikki tietävät, että tupakointi tappaa ja tupakoitsijat ovat hengenvaarassa. Onko kuitenkin menty liian pitkälle, jos jopa monsieur Hulot’n piippu pitää putsata digitaalisesti pois kuvista? Dokumentissa väläytellään jopa natsikorttia.

Dokumentin kehyksenä ovat tupakoitsijoiden yritykset päästä paheestaan eroon. Mukana on kiehtovaa arkistomateriaalia kuten elokuvia, uutisfilmejä, mainoksia ja tietoiskuja sekä 1960-luvun mainosmaailmasta kertova Mad Men -tv-sarja, jossa tupakka palaa jatkuvasti. Jim Jarmuschin elokuvasta Kahvia ja tupakkaa näemme episodin, jossa Iggy Pop ja Tom Waits velttoilevat kahvilan pöydän äärellä ja kerskuvat miten hyvin heillä menee nyt kun he ovat lopettaneet tupakoinnin. Sen kunniaksi he sytyttävät savukkeet…

Tupakkaelokuvista hurmaavin lienee vuonna 1995 valmistunut Smoke. New Yorkin Brooklynissä sijaitsevan tupakkakaupan ympärillä pyörivistä ihmisistä kertova elokuva perustuu Paul Austerin käsikirjoitukseen, ja brooklynilainen Auster on toiminut myös elokuvan toisena ohjaajana Wayne Wangin parina. Pääosissa nähdään Harvey Keitel ja William Hurt, muissa tärkeissä rooleissa ovat Harold Perrineau Jr., Forest Whitaker, Stockard Channing ja Ashley Judd.

Harvey Keitel esittää tupakkakauppias Auggie Wreniä, joka ottaa valokuvan samasta kadunkulmasta joka päivä. Elokuvan muita keskeisiä henkilöitä ovat vaimonsa traagisesti menettänyt kirjailija, isäänsä etsivä musta poika, Auggien entinen heila sekä huumeisiin sortunut nuori nainen.

Smoke alkaa kertomuksella siitä, kuinka Sir Walter Raleigh päätteli mitä savu painaa. Se päättyy suurenmoiseen kohtaukseen, jossa kaksi miestä istuu ja puhuu. Harvey Keitel kertoo tarinan William Hurtille. Siinä välissä on ystävyyttä, yksinäisyyttä, surua, naurua, tupakansavua ja sattuman soittoa.

Lisätietoa ohjelmasta

Haittaako jos poltan? (Mind If I Smoke?), Ranska 2012. Tv-dokumentti, ohjaus Marie-Pierre Jaury ja Grégoire Bénabent. Tuotanto Arte France / Point du Jour.

Smoke (USA 1995). Ohjaus Paul Auster & Wayne Wang. Pääosissa Harvey Keitel, William Hurt, Harold Perrineau Jr., Forest Whitaker, Stockard Channing, Ashley Judd, Victor Argo.

Suosittele53 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

18.5. Teemalauantai: Ludvig, Sissi ja Wagner

Ludwig II, Luchino Viscontin nelituntinen elokuva Sissin serkusta ja Richard Wagnerin suurimmasta fanista, hullusta Baijerin kuninkaasta, täyttää koko teemaillan ja valmistaa Teeman katsojia Ring-maratoniin. Pääosissa ovat Helmut Berger, Romy Schneider ja Trevor Howard.

25.5. Teemalauantai: Brando!

Lokakuussa 1967 Marlon Brandoa kuljettanut lentokone laskeutui Seutulaan. Mitä suomalaiset ajattelivat kuulusta Unicef-lähettiläästä? Mitä Brando ajatteli Suomesta? Dokumentin jälkeen nähdään Arthur Pennin elokuva Armottomat, pääosissa Brando, Jane Fonda ja Robert Redford.

Kommentit

Anonyymi

ei teksyitystä

Anonyymi

hahahha mitä propagandaa tupakoinni puolesta!!!!

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook